ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε Βενετίας συμμετέχει η Κύπρος

Η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021 με θέμα How Will We Live Together?

ΚΥΠΕ

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας συμπράττουν με τον οργανωμένο φορέα των Κύπριων αρχιτεκτόνων, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ), για τη διοργάνωση και υλοποίηση της κυπριακής συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε Βενετίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021 με θέμα How Will We Live Together? 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η επιμελητική πρόταση Anachoresis: Upon Inhabiting Distances, την οποία εκπόνησαν οι: Ευαγόρας Βανέζης, Νάσιος Βαρνάβα, Ήρα Σαββίδη και Μαρίνα Χριστοδουλίδου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των επιμελητών, η πρόταση, αντλώντας από τη θεματική της διοργάνωσης «…διερευνά τις χωρικές εμπειρίες που προκύπτουν, όταν η αποστασιοποίηση μετατρέπεται σε πρότυπο για την ανάπτυξη νέων μορφών κοινωνικότητας. Με αφετηρία την έννοια της Αναχώρησης, ως ένα αιφνίδιο τράνταγμα, το Κυπριακό Περίπτερο προτείνει μία οριζόντια τοποειδική εγκατάσταση, η οποία μεγεθύνει το κοινωνικό αντικείμενο που μας ενώνει περισσότερο από καθετί άλλο – το τραπέζι. Παίρνοντας μια σπονδυλωτή και σχεδόν μνημειώδη μορφή, η οποία αντλεί από τις ανόμοιες κλίμακες που μπορεί να δει κανείς περπατώντας στην πόλη, το τραπέζι γίνεται από μόνο του ένα αρχείο κλιμάκων και εμπειριών. Προσαρμόζεται σε μια δελεαστική αναστρεψιμότητα ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, και, προτείνοντας μια συνεργατική μικρο-αστικότητα, θέτει σε αμφισβήτηση τις καθημερινές μας πράξεις και τις τυπικές μας συμπεριφορές».

Συγκροτούμενη ως ένα συλλογικό-συμμετοχικό πρότζεκτ, η πρόταση Anachoresis: Upon Inhabiting Distances θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα φιλοξενίας και παρουσίασης ποικίλων οπτικών και προσεγγίσεων «…που φέρνουν το ζήτημα του συλλογικού χώρου στο προσκήνιο της αρχιτεκτονικής και θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο οι ισχύουσες πρακτικές επηρεάζουν την έννοια του συλλογικού χώρου, υλικά, κοινωνικά και/ή πολιτικά».

Στο πλαίσιο αυτό, η επιμελητική ομάδα απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε αρχιτέκτονες και διατομεακές ομάδες να υποβάλουν προτάσεις οι οποίες θα συνδιαλέγονται με την κύρια παρουσίαση του Κυπριακού Περιπτέρου.

Κατά τη διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης υποβλήθηκαν είκοσι επτά (27) προτάσεις, από τις οποίες η ομάδα των επιμελητών επέλεξε τις ακόλουθες:

“Desire Lines”: Δάκης Παναγιώτου, Θεόδουλος Πολυβίου (Κύπρος, Γερμανία)
“Ecologies of Clutter”: Μαρίζα Δαούτη, Ευτύχιος Σαββίδης (Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος)
“Emergency Re-appropriation”, Studio Naama: Νάταλι Σάββα, Mark Rist (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο)
“Firepit for the Storyteller”: Serhan Ahmet-Tekbas, Θανάσης Οικονόμου (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ)
“Long Days Bed”: Ελένη Νταϊάνα Ηλία, Κλεάνθης Ρούσσος (Κύπρος)
“Metro-polis”: Χριστόφορος Κυριακίδης, Ορέστης Κυριακίδης (Κύπρος)
“Peripatetic Landscapes”: Αιμίλιος Κουτσοφτίδης, Gabor Stark (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο)
“Spread the Secret”: Wet-Hard Agency, Κλεάνθης Κυριάκου, Regner Ramos (Ηνωμένο Βασίλειο, Πουέρτο Ρίκο)
“Tactics of Urban Re-humanisation”: Χάρις Νίκα, Σεμπάστιαν Κουκκίδης (Ολλανδία, Κύπρος)
“The city within”: Ράνια Φράνσις, Gergana Popova (Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία)
“The Hut”: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Νάγια Σάββα (Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος)
“Vertical Gardens”: Urban Gorillas, Βερόνικα Αντωνίου, Τερέζα Τούρβα (Ιαπωνία, Κύπρος)

Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στο ειδικό Δελτίο Τύπου το οποίο είναι προσβάσιμο στον σύνδεσμο: https://cypruspavilion.org/deltio-typoy-apotelesmata-anoiktis-prosklisis.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ