ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Κύπριοι καλλιτέχνες πήραν το μεγάλο βραβείο

Το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» βραβεύτηκε ως η καλύτερη παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη

Του Πάρη Δημητριάδη

Δύο θεατρικές παραστάσεις από την Κύπρο, το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» και το «1964», παραγωγές του Θεάτρου Αντίλογος, που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Θέατρου Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν αίσθηση με το κοινό να χειροκροτεί και στις δύο περιπτώσεις όρθιο και την κριτική επιτροπή να δίνει στο «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» το μεγάλο βραβείο.

Ειδικότερα, ως η καλύτερη παράσταση στη φετινή τέταρτη εκδοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ αναδείχθηκε η παράσταση «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» από το θέατρο «Αντίλογος», ένα έργο που έκανε την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Μάλτεπε. Ένα έργο γραμμένο από την πολυβραβευμένη Τουρκάλα συγγραφέα Φεριντέ Τσιτσέκογλου, το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» ανέβηκε σε θεατρική διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη. Στο καστ συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κλείτος Κωμοδίκης, Σαββίνα Γεωργίου, Γιάννα Λευκάτη, Πηνελόπη Βασιλείου, Χριστίνα Χριστόφια και Αντρέας Τσιακκιστός και πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που η 70χρονη σήμερα κ. Τσιτσέκογλου συναινεί στο να γίνει μεταφορά του έργου της στο θέατρο.

 

Το έργο

Με την επικράτηση της δικτατορίας του Εβρέν στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, η Φεριντέ Τσιτσέκογλου συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για τέσσερα χρόνια. Στο βιβλίο της «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» παρουσιάζει εικόνες από τη ζωή των φυλακισμένων γυναικών μέσα από τα μάτια του Μπαρής, του μικρού αγοριού κάποιας κρατουμένης. Σύμφωνα με τη σύνοψη του έργο, πρόκειται για μια διεισδυτική εικονογράφηση της ζωής, όχι μόνο μέσα στη φυλακή αλλά κι έξω απ' αυτήν, με την πολυτάραχη περίοδο της χούντας στην Τουρκία να περνά μέσα από τη ζωή αυτών των γυναικών.

 

 

Βραβείο B΄  Γυναικείου ρόλου στη Χριστίνα Χριστόφια

Το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου δόθηκε στην ηθοποιό Χριστίνα Χριστόφια για τον ρόλο που υποδύθηκε στην παράσταση «1964». Η παράσταση «1964» σε σκηνοθεσία της Αλεξίας Παπαλαζάρου είναι ένα έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου που περιγράφει μια εποχή καλά θαμμένη στη συλλογική μνήμη. Μια εποχή που η «επίσημη» καταγραφή της ιστορίας φρόντισε να μείνει στο σκοτάδι. Μέσα από τρεις διαφορετικές ιστορίες διαγράφει τις διαμάχες, πολιτικές και εθνικιστικές αλλά και τις ανθρώπινες, σκιαγραφώντας από τη μία τη συσπείρωση του λαού απέναντι στην αποικιοκρατία και από την άλλη αγγίζοντας θέματα όπως τον διχασμό και τις ακρότητες που έλαβαν χώρα λίγο μετά την ανεξαρτησία.

Με το καστ των ηθοποιών να αποτελείται από τους Γιάννα Λευκάτη, Izel Seylani, Μυρσίνη Χριστοδούλου και Χριστίνα Χριστόφια, η παράσταση «1964» ανέβηκε στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε φέτος και μία ακόμα κυπριακή παραγωγή, το «Μαρία Κάλλας - Πριν το τέλος» από το Θέατρο Ροή και τη Βαλεντίνα Σοφοκλέους. Το έργο γράφτηκε από τον Ανδρέα Νικολαΐδη και σύμφωνα με τη σύνοψη πρόκειται για έναν ύμνο στη ζωή και στο έργο της μεγαλύτερης ντίβας της όπερας.

Συνολικά, στο φεστιβάλ φέτος συμμετείχαν θεατρικές παραγωγές από έντεκα (11) χώρες και παρουσιάστηκαν 16 παραστάσεις. Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη είχε συμμετάσχει και βραβευθεί το 2021 η παραγωγή του θεάτρου «Αντίλογος», «Περιμένοντας τον Γκοντό», με τον Γιώργο Κυριάκου και τον Izel Seylani, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.


Το «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» θα κάνει την πρεμιέρα του στην Κύπρο, την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου στο θέατρο Μασκαρίνι στα Λατσιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση