ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη των εμβολίων

Οι θεωρίες συνωμοσίας θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα εμβολιασμού σε ΗΠΑ και Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη

Kathimerini.gr

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση προκαλούν έλλειψη εμπιστοσύνης και θα μπορούσαν να ωθήσουν τα επίπεδα εμβολιασμού σε ΗΠΑ και Βρετανία στο να πέσουν κάτω από το απαιτούμενο όριο που είναι αναγκαίο για την προστασία των κοινοτήτων από τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη.

Η μελέτη συμπεριελάμβανε 8.000 άτομα στις δύο προαναφερθείσες χώρες και συμπέρανε ότι λιγότεροι άνθρωποι θα έκαναν «στα σίγουρα» το εμβόλιο κατά της COVID-19 σε σχέση με το ποσοστό 55%, που σύμφωνα με τους επιστήμονες απαιτείται για την επίτευξη της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης».

«Τα εμβόλια λειτουργούν μονάχα όταν οι άνθρωποι τα λαμβάνουν. Η παραπληροφόρηση εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες ανησυχίες και την αβεβαιότητα γύρω από τα νέα εμβόλια κατά της COVID-19, καθώς και τις νέες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξή τους», αναφέρει η Χάιντι Λάρσον, καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, η οποία ήταν μια από τους επικεφαλής της μελέτης.

«Αυτό απειλεί να υπονομεύσει τα επίπεδα αποδοχής του εμβολίου κατά της COVID-19», τονίζει η Λάρσον, η οποία είναι και διευθύντρια του διεθνούς Σχεδίου για Εμπιστοσύνη στα Εμβόλια.

Η μελέτη έρχεται αφότου ένα από τα πιο προχωρημένα πειραματικά εμβόλια, έδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, η Pfizer Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα από το προχωρημένο στάδιο δοκιμών. Τα στοιχεία αυτά θεωρήθηκαν ένα «σημαντικό βήμα» στη μάχη για τον περιορισμό μιας πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων.

Στην εν λόγω μελέτη, 3.000 συμμετέχοντες σε κάθε χώρα εκτέθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου σε παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα, 1.000 συμμετέχοντες σε κάθε χώρα είχαν πρόσβαση σε έγκυρες πληροφορίες.

Προτού να εκτεθούν στις μη έγκυρες πληροφορίες, το 54% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 41,2% στις ΗΠΑ δήλωναν ότι θα κάνουν «στα σίγουρα» το εμβόλιο. Ωστόσο, αφότου εκτέθηκαν στην παραπληροφόρηση, ο αριθμός μειώθηκε κατά 6,4% στην ομάδα συμμετεχόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά 2,4% σε εκείνη των ΗΠΑ.

Και στις δύο χώρες, «οι πολίτες που δεν κατέχουν πτυχίο πανεπιστημίου, εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες με χαμηλό εισόδημα και εκείνοι που δεν είναι λευκοί είναι πιο πιθανό να απορρίψουν το εμβόλιο», σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Τέλος, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να απορρίψουν το εμβόλιο σε σχέση με τους άντρες, άλλα ακόμα περισσότεροι υποψήφιοι και στις δύο χώρες δήλωσαν ότι θα το δέχονταν εάν αυτό σήμαινε προστασία της οικογένειας, των φίλων τους και των ευπαθών ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση