ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

11 λεπτά άσκησης την ημέρα σώζουν από τον πρόωρο θάνατο

Η άσκηση, ακόμη και για τη μισή από τη συνιστώμενη διάρκεια, θα μπορούσε να αποτρέψει μία στις 20 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και σχεδόν μία στις 30 περιπτώσεις καρκίνου

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς δρομέας ή να αθλείται εντατικά για να ωφεληθεί από τα θετικά της άσκησης: ένα σύντομο περπάτημα μέσα στην ημέρα είναι αρκετό, σύμφωνα με βρετανική ανάλυση.

Αν όλοι αφιέρωναν, καθημερινά, 11 λεπτά για σωματική δραστηριότητα, ένας στους 10 πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να αποτραπεί.

Οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να ασκηθούν τον ελάχιστο συνιστώμενο χρόνο που αντιστοιχεί σε 150 λεπτά την εβδομάδα. Όμως το να ασκείται κανείς, έστω και λιγότερο, είναι καλύτερο από το να μην κάνει απολύτως τίποτα, τονίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συνιστά σε όλους να ασκούνται 150-300 λεπτά κάθε εβδομάδα, ανεβάζοντας παλμούς, ή να αφιερώνουν 75 με 150 σε έντονες δραστηριότητες που θα τους κάνουν να ανασάνουν δυνατά.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εκατοντάδες προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άσκηση, ακόμη και για τη μισή από τη συνιστώμενη διάρκεια, θα μπορούσε να αποτρέψει μία στις 20 περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και σχεδόν μία στις 30 περιπτώσεις καρκίνου.

11 λεπτά την ημέρα

Αυτό ισοδυναμεί με 75 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, περίπου 11 λεπτά την ημέρα για ποδήλατο, γρήγορο περπάτημα, χορό ή τένις. «Θα πρέπει να νιώθετε τον εαυτό σας να κινείται, η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα, χωρίς να αισθάνεστε απαραίτητα ότι λαχανιάζετε», εξηγεί ο Δρ. Soren Brage, επικεφαλής της έρευνας.

Ακόμα και αυτή η σύντομη άσκηση είναι αρκετή για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 17%, και ο κίνδυνος καρκίνου κατά 7%, σύμφωνα με τα ευρήματα. Η τακτική άσκηση μειώνει το σωματικό λίπος και ρίχνει την αρτηριακή πίεση, ενώ μακροπρόθεσμα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, την ποιότητα του ύπνου και την υγεία της καρδιάς.

Τα οφέλη της άσκησης ήταν ακόμη περισσότερα σε σχέση τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου, ο γαστρικός καρκίνος και η λευχαιμία. Αντίθετα, οι διαφορές ήταν μικρές απέναντι στην πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα, του ήπατος, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Δύο στους τρεις δηλώνουν ότι ασκούνται λιγότερο από 150 λεπτά (2,5 ώρες), λιγότεροι από ένας στους 10 ασκούνται για περισσότερα από 300 λεπτά (πέντε ώρες) την εβδομάδα. «Εάν τρομάζετε στην ιδέα των 150 λεπτών σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης, την εβδομάδα, τότε τα ευρήματά μας θα πρέπει να σας ακούγονται ως καλά νέα», λέει ο Δρ Brage. «Αν θεωρείτε ότι τα 75 λεπτά την εβδομάδα είναι διαχειρίσιμα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να τα αυξήσετε σταδιακά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση