ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποτελεσματικά τα εμβόλια στις μεταλλάξεις

Θετικές οι εταιρείες για την αποτελεσματικότητα εναντίων των νέων στελεχών του κορωνοϊού

Του Νικόλα Βωνιάτη

Η εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα οποία μόλις πρόσφατα άρχισαν να γίνονται διαθέσιμα.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι τα νέα στελέχη δεν είναι πιθανό να «εμποδίσουν» τα εμβόλια από το να παρέχουν προστασία κατά της COVID-19.

Νέα στελέχη του ιού

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί στην Βραζιλία, μετά και τον εντοπισμό νέων στελεχών στην Βρετανία και την Νότιο Αφρική. Όμως, σύμφωνα με επιστήμονες, δεν πρόκειται να είναι η τελευταία μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε τις ανακοινώσεις αρκετών νέων στελεχών του ιού, καθώς για να εντοπιστούν πρέπει να έχουν ήδη εξαπλωθεί στην κοινότητα. Και ενώ οι μεταλλάξεις αναγνωρίζονται κυρίως σε περιοχές με βαρύ ιικό φορτίο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι άλλες κυκλοφορούν «αόρατες» σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός γίνεται πιο θανατηφόρος, κάτι όμως που δεν τον καθιστά και λιγότερο επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά τα στελέχη που εντοπίστηκαν στην Βραζιλία και την Νότιο Αφρική φαίνεται να έχουν μεταλλαχθεί με τρόπο που αποφεύγουν μερικές από τις φυσικές ανοσολογικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος.

«Αποτελεσματικό το εμβόλιο», απαντούν οι εταιρείες

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα νέα στελέχη του κορωνοϊού μπορούν να «αποφύγουν» τα εμβόλια.

Εργαστηριακή μελέτη που διεξήγαγε η Pfizer και Αμερικανοί επιστήμονες, να καταδεικνύει ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ενάντια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία και την Νότιο Αφρική.

Σε δηλώσεις του, εκτελεστικός διευθυντής της BioNTech υπογράμμισε ότι «το καλό με την τεχνολογία του RNA είναι ότι μπορούμε αμέσως να παραγάγουμε εμβόλιο που θα μιμείται εξ ολοκλήρου τη νέα μετάλλαξη». Σημειώνεται ότι την ίδια τεχνολογία ακολουθεί και η Moderna για το δικό της εμβόλιο.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι το εμβόλιο για την COVID-19, που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης.

«Προστασία δύο ετών» από τον συνδυασμό των εμβολίων Sputnik-V και AstraZeneca

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca προχώρησε σε έρευνες για τον συνδυασμό του εμβολίου της με το ρωσικό Sputnik-V. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου Γκαμαλέι, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, ο συνδυασμός των δύο εμβολίων θα εγγυάται την προστασία από την Covid-19 για δύο χρόνια.

«Τα κύτταρα μνήμης με την χρήση ενός υβριδικού εμβολίου αποτελούμενου από δύο συστατικά, θα διαμορφώνονται πολύ καλύτερα. Και το εμβόλιο, θα προστατεύει τον εμβολιαζόμενο όχι για 3 με 4 μήνες, αλλά τουλάχιστον για δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Ρόμπερτ Κοχ: Τα εμβόλια προστατεύουν και από το νέο στέλεχος

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Kox (RKI), λοιμωξιολόγος Τόμας Μέρτενς, εκτιμά ότι «σύμφωνα με την παρούσα φάση των ερευνών, τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν προστασία και από νέα παραλλαγή του κορωνοϊού».

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί αυτή η διατύπωση αξιόπιστη. Και οι έρευνες αυτές διεξάγονται επί του παρόντος, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Biontech στη Γερμανία», δήλωσε ο Μέρτενς σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Με πληροφορίες: BBC, ADCNews, Καθημερινή, The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση