ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρουραίοι της Νέας Υόρκης βρέθηκαν θετικοί σε τρεις παραλλαγές της Covid

Η νέα αυτή έρευνα εγείρει τον προβληματισμό αν οι αρουραίοι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο

Οι αρουραίοι της Νέας Υόρκης, που αριθμούν περί τα 8 εκατομμύρια, αποδεικνύονται ευαίσθητοι σε τρεις παραλλαγές της Covid-19, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο mBio, το περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν πως ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στα τρωκτικά της πόλης σε μεγάλη κλίμακα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχαν καταλήξει πως η μετάδοση της Covid από τα ζώα στον άνθρωπο είναι σπάνια, σημειώνοντας πως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζώα είναι αυτά που μολύνονται από τους ανθρώπους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Χένρι Γουάν, τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη του κινδύνου του ιού «σε πληθυσμούς αρουραίων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο ιός κυκλοφορεί στα ζώα και εξελίσσεται σε νέα στελέχη δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο».

Ο Γουάν, διευθυντής στο Κέντρο Γρίπης και Λοιμωδών Ασθενειών στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ανέφερε πως η έρευνα ήταν μία από τις πρώτες που δείχνουν πώς οι παραλλαγές Covid-19 «μπορούν να μολύνουν πληθυσμούς αρουραίων σε μεγάλη αστική περιοχή των ΗΠΑ».

Μελέτες σε αρουραίους σε Χονγκ Κονγκ και Βέλγιο κατέδειξαν πως τα τρωκτικά εκτέθηκαν στον ιό που προκαλεί την Covid-19, αν και δεν είναι σαφές σε ποια παραλλαγή.

Στην έρευνα οι ερευνητές πραγματοποίησαν ιολογικές μελέτες και γονιδιωματική αλληλουχία σε δείγματα από 79 αρουραίους.

Παγίδευσαν τους αρουραίους κυρίως σε πάρκα του Μπρούκλιν, «μέσα και γύρω από περιοχές που περιβάλλονταν από αποχετευτικά συστήματα», με την άδεια των αρμόδιων δημοτικών φορέων.

Από τα τρωκτικά που μελετήθηκαν, τα 13 (16.5%) διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Έπειτα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον προκάλεσαν λοιμώξεις στους αρουραίους Sprague Dawley.

Δεδομένου του τεράστιου πληθυσμού τους στο «Μεγάλο Μήλο», η αναλογία στον συνολικό αριθμό τους θα σήμαινε πως πάνω 1,3 εκατομμύρια αρουραίοι στη Νέα Υόρκη ενδέχεται να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

«Συνολικά, το έργο μας στο πεδίο αυτό δείχνει πως τα ζώα μπορούν να παίξουν ρόλο στις πανδημίες που επηρεάζουν ανθρώπους» σημειώνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη γνώση μας ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία ανθρώπων και ζώων».

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  ΗΠΑ  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση