ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επηρεάζει τη στοματική υγεία η COVID-19;

Η απώλεια δοντιών, χωρίς αιμορραγία, όπως περιγράφουν κάποιοι ασθενείς με COVID-19, είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Newsroom Κ, Αθήνα

Λιγοστές έρευνες έχουν καταγράψει την επίδραση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό στη στοματική υγεία του πάσχοντος. Πολλοί όμως από αυτούς που ανέρρωσαν από COVID-19 αναφέρουν ότι εμφάνισαν παράδοξα συμπτώματα, όπως απώλεια δοντιών, αποχρωματισμό του σμάλτου και θρυμματισμό τους ή ευαισθησία των ούλων.

Οπως επισημαίνει ο δρ Ντέιβιντ Οκάνο, περιοδοντολόγος του Πανεπιστημίου της Γιούτας, «είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα δόντι ξαφνικά να ξεκολλήσει και να φύγει από τη θέση του, όπως περιγράφουν κάποιοι ασθενείς με COVID-19. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, προϋπάρχοντα προβλήματα στοματικής υγείας, όπως η περιοδοντίτιδα, να επιδεινωθούν εξαιτίας της λοίμωξης, ιδιαίτερα σε άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο δρ Ουίλιαμ Λι, πρόεδρος και ιατρικός επικεφαλής του Ιδρύματος Αγγειογένεσης, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ερευνά θέματα αγγειακής υγείας, επισημαίνει ότι μόλις τώρα έχει ξεκινήσει η μελέτη των παράδοξων μακροχρόνιων συνεπειών της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. «Η απώλεια δοντιών, χωρίς αιμορραγία, όπως περιγράφουν κάποιοι ασθενείς με COVID-19, είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Υποδεικνύει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την αγγείωση του σημείου», τονίζει. Ετσι, ο δρ Λι πιθανολογεί ότι ο κορωνοϊός μπορεί να κατέστρεψε τα αιμοφόρα αγγεία που διατηρούν ζωντανά τα δόντια ή τα νεύρα και για αυτό τον λόγο οι άνθρωποι που έχασαν τα δόντια τους δεν ένιωσαν πόνο. Επίσης, δεν αποκλείεται η απώλεια των δοντιών να είναι μια απόδειξη εκδήλωσης «θύελλας κυτοκινών» στο στόμα. Ο δρ Μάικλ Σέρερ, ειδικός στην προσθετική οδοντιατρική στη Σονόρα της Καλιφόρνιας, εξηγεί ότι κι άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης, επηρεάζουν την υγεία των ούλων.

Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί οδοντίατροι δεν έχουν καταγράψει πολλές περιπτώσεις απώλειας δοντιών λόγω COVID-19 και αρκετοί απορρίπτουν τη σύνδεση των δύο. Ωστόσο, ο δρ Λι υπενθυμίζει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι γεμάτος εκπλήξεις.

Πηγή: YUDAN WAN / THE NEW YORK TIMES

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

«Παρόλο που ο όρος "Ελέφαντας στο Δωμάτιο"είναι Αμερικανική ορολογία κι οι δικοί μας ψευδοπολιτικοί ώς ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  11:04

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Το ΑΚΕΛ μετά από δύο ΟΛΕΘΡΙΕΣ επιλογές του ιδίου ανθυποψηφίου του μη εκλεγόμενου Σταύρου Μαλά, κατάφερε ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:47

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

ΟΕΛΜΕΚ: Χωρίς προβλήματα η τηλεκπαίδευση αυτή την εβδομάδα

«που το ξερετε ρε χαχες?»
μαρουλα  |  09:55

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση