ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:16
 

Έρευνα: Η απόσταση 2 μέτρων δεν είναι αρκετή για δρομείς και ποδηλάτες

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα με προσομοίωση της εμφάνισης σωματιδίων σάλιου ατόμων κατά τη διάρκεια της κίνησης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Mεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ ποδηλατών και δρομέων πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή διάδοσης του COVID19 σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων KU Leuven του Βελγίου και TU Eindhoven της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τις μελέτες ο τυπικός κανόνας κοινωνικής απομάκρυνσης 1-2 μέτρων απόστασης φαίνεται αποτελεσματικός στο τρέξιμο και την ποδηλασία. Η έρευνα αναφέρει ότι όταν δρομέας, ή ποδηλάτης αναπνέει, φτερνίζεται ή βήχει, τα σταγονίδια μένουν πίσω του στον αέρα για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ο επόμενος αθλητής περνάει μέσα από αυτό το νέφος εντός του ρεύματος ολίσθησης.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα με προσομοίωση της εμφάνισης σωματιδίων σάλιου ατόμων κατά τη διάρκεια της κίνησης (περπάτημα και τρέξιμο) από διαφορετικές θέσεις (το ένα άτομο δίπλα στο άλλο, διαγώνια πίσω από το άλλο και ακριβώς πίσω από το άλλο). Κανονικά αυτός ο τύπος μοντελοποίησης χρησιμοποιείται για να βελτιώσει το επίπεδο απόδοσης των αθλητών.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής γίνονται ορατά σε μια σειρά από γραφικά. Το σύννεφο σταγονιδίων που αφήνεται πίσω από ένα άτομο είναι σαφώς ορατό. Οι άνθρωποι που φτερνίζονται ή βήχουν, αλλά και οι άνθρωποι που αναπνέουν θα αφήσουν τα σωματίδια πίσω. Αυτά απεικονίζονται ως κόκκινες κουκκίδες. Τα μεγαλύτερα σωματίδια, αυτά που δημιουργούν την υψηλότερη πιθανότητα μόλυνσης πέφτουν στο έδαφος επίσης πιο γρήγορα, αλλά όταν περνάει κανείς μέσα από αυτό το νέφος μπορούν ακόμα να προσγειωθούν στα ρούχα του σύμφωνα με τον καθηγητή Bert Blocken.

Από τις προσομοιώσεις, φαίνεται ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση παίζει λιγότερο ρόλο για δύο μόνο άτομα σε περιβάλλον χαμηλού ανέμου όταν τρέχουν περπατούν το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σταγονίδια προσγειώνονται πίσω από τους δύο. Όταν τοποθετείτε διαγώνια πίσω ο ένας από τον άλλο, ο κίνδυνος είναι επίσης μικρότερος. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ο μεγαλύτερος όταν οι δρομείς ή ποδηλάτες βρίσκονται ακριβώς ο ένας πίσω από τον άλλο, στο ρεύμα ολίσθησης.

Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων συνιστάται ότι για το περπάτημα η απόσταση των ανθρώπων που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση σε μια γραμμή πρέπει να είναι τουλάχιστον 4-5 μέτρα, για τρέξιμο και αργή ποδηλασία θα πρέπει να είναι 10 μέτρα και για γρήγορη ποδηλασία τουλάχιστον 20 μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X