ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα: Καμία από τις μεταλλάξεις δεν «βοηθά» τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται πιο γρήγορα

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε νέες μεταλλάξεις», ανέφερε η Λούσι βαν Ντορπ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται καθώς εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά καμία από τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί δεν φαίνεται να «βοηθά» τον ιό να εξαπλωθεί πιο γρήγορα, ανέφεραν επιστήμονες.

Σε μια μελέτη που χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο σύνολο δεδομένων γονιδιωμάτων του ιού από 46.723 άτομα που ασθένησαν με Covid-19 από 99 χώρες, οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερες από 12.700 μεταλλάξεις ή αλλαγές στον ιό SARS-CoV-2.

«Ευτυχώς, διαπιστώσαμε ότι καμία από αυτές τις μεταλλάξεις δεν κάνει την Covid-19 να εξαπλώνεται πιο γρήγορα», δήλωσε η Λούσι βαν Ντορπ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College του Λονδίνου και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης.

Ωστόσο η ίδια πρόσθεσε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε νέες μεταλλάξεις».

Οι ιοί είναι γνωστό ότι μεταλλάσσονται συνεχώς και ορισμένοι – όπως οι ιοί της γρίπης – αλλάζουν συχνότερα από άλλους.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ουδέτερες, αλλά μερικές μπορεί να είναι επωφελείς ή επιζήμιες για τον ιό, και μερικές μπορούν να κάνουν τα εμβόλια κατά αυτών λιγότερο αποτελεσματικά. Όταν οι ιοί αλλάζουν, τα εμβόλια εναντίον τους πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα.

Τα πρώτα εμβόλια που δείχνουν αποτελεσματικότητα κατά του ιού θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση και να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται πριν από το τέλος του έτους.

Ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής του UCL που εργάστηκε επίσης στη μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματά του, προς το παρόν, δεν αποτελούν απειλή για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19, αλλά προειδοποίησε ότι η επικείμενη εισαγωγή εμβολίων θα μπορούσε να ασκήσει νέες «πιέσεις» στον ιό για μετάλλαξη σε μία προσπάθεια να «αποφύγει» το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ο ιός μπορεί να αποκτήσει μεταλλάξεις που θα ξεφύγουν από το εμβόλιο στο μέλλον, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να τα επισημάνουμε αμέσως», πρόσθεσε

Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Communications.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι

«Πούτιν και Ερντογάν, ίδιο πιτσίμι! »
ΑΚΑ  |  12:28

«Είχαμε σχέση, δεν ήταν βιασμός»

«Ένας γάδαρος βιαστής μίλησε. Κανονίστε τον!!!»
ΑΚΑ  |  12:27

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin το τελευταίο 15νθήμερο

«Φίλος, γνώστης των οικονομικών είπε προ 3 ετών ότι οι `ανακαλύψαντες` το bitcoin θα βρεθούν πίσω από ...»
ΑΚΑ  |  12:25

Πρ. Βουλής στην «Κ»: Μονόδρομος η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη

«Πρόεδρε της Βουλής, άμα το δούμε εν να τα πιστέψουμε! Το γεγονός ότι ανήκεις στο ΑΚΕΛ μας κάνει να ...»
ΑΚΑ  |  12:20

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση