ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί το σαπούνι μπορεί να μας κάνει «μαγνήτες» για τα κουνούπια

Η μυρωδιά του σώματος κάθε ατόμου παίζει τεράστιο ρόλο στο επίπεδο ελκυστικότητας για τα κουνούπια, επισημαίνουν οι ειδικοί

Kathimerini.gr

Τα αρώματα του σαπουνιού μπορεί να μας μετατρέψουν σε… ελκυστικό στόχο για τα κουνούπια σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience διαπίστωσε ότι το άρωμα ορισμένων σαπουνιών ελκύει τα κουνούπια, ενώ άλλα τα απωθούν. Αυτά τα αποτελέσματα διέφεραν μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων ως αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σαπουνιών και του μοναδικού προφίλ οσμής κάθε ατόμου.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα ερεύνησε τις χημικές μυρωδιές τεσσάρων εθελοντών πριν και μετά το πλύσιμο με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο κουνούπια που είχαν ζευγαρώσει πρόσφατα, καθώς τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ φυτών, ενώ τα θηλυκά τρέφονται με αίμα μόνο μετά το ζευγάρωμα.

«Το γεγονός ότι παίρνουμε αυτές τις λουλουδένιες, φρουτώδεις μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας σημαίνει ότι το ίδιο αντικείμενο μυρίζει σαν λουλούδι και άνθρωπος ταυτόχρονα» δήλωσε ο Κλεμέν Βιναγκέρ του Virginia Polytechnic Institute and State University, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ο Ντέβιντ Πράις, συνεργάτης πιστοποιημένος εντομολόγος για το Mosquito Joe αναφέρει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια μετά το πλύσιμο με συγκεκριμένα σαπούνια λόγω του συνδυασμού των συστατικών, της αντίδρασης του ατόμου σε αυτά τα συστατικά και του τρόπου με τον οποίο απορροφώνται από το δέρμα».

«Γενετικά, το θηλυκό κουνούπι έχει σχεδιαστεί για να τρέφεται με αίμα προκειμένου να γονιμοποιήσει τα αυγά και, εγγενώς, ορισμένες οσμές σε σαπούνια πυροδοτούν μια διαφορετική απόκριση στο έντομο», προσθέτει.

O Πράις προτείνει επίσης σαπούνια που περιέχουν λάδι neem ή το λιπαρό οξύ του λαδιού καρύδας. «Αυτά έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι απωθούν τα κουνούπια σε διάφορες χώρες», εξηγεί.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση