ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μοναξιά εγκυμονεί «εξίσου θανατηφόρους κινδύνους» με το κάπνισμα

Η επιδημία μοναξιάς πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα νέους ανθρώπους, ηλικίας 15 - 24 χρόνων

Kathimerini.gr

Η μοναξιά στις ΗΠΑ εγείρει κινδύνους υγείας τόσο θανατηφόρους όσο το κάπνισμα δέκα και πλέον τσιγάρων ημερησίως, κοστίζοντας στη βιομηχανία υγείας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος υγείας των ΗΠΑ.

Μιλώντας για την τελευταία επιδημία δημόσιας υγείας, ο δρ. Βίβεκ Μέρθι, Γενικός Χειρουργός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ ανώτερος αξιωματικός του Ιατρικού Τμήματος του Στρατού των ΗΠΑ που υπηρετεί ως Ιατρικός διοικητής στρατού), ανέφερε πως το ήμισυ των Αμερικανών ενηλίκων έχει βιώσει τη μοναξιά.

«Γνωρίζουμε πως η μοναξιά είναι ένα κοινό αίσθημα που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Είναι όπως η πείνα ή η δίψα. Είναι ένα συναίσθημα που μας στέλνει το σώμα όταν λείπει κάτι που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε» σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Associated Press.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική παλεύουν στο περιθώριο, κι αυτό δεν είναι εντάξει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξέδωσα την προειδοποίηση αυτή, ώστε να αναδείξω τον αγώνα τον οποίο βιώνει πολύς κόσμος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου έχουν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το θέμα της μοναξιάς, αν και δεν «ξεκλειδώνουν» ομοσπονδιακά κονδύλια σε προγράμματα αντιμετώπισης.

Έρευνα δείχνει πως οι Αμερικανοί με μικρή συμμετοχή σε ασχολίες, θρησκευτικές, κοινωνικές ή και οικογενειακές, αναφέρουν σταθερή ένταση του αισθήματος μοναξιάς.

Ωστόσο, την κρίση αυτή επιδείνωσε σημαντικά η πανδημία της Covid-19, που προκάλεσε κλείσιμο σχολείων, εκκλησιών και κοινωνικών κέντρων και καταδίκασε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Όπως επιβεβαιώνεται από την αντίστοιχη έκθεση του Μέρθι, οι άνθρωποι περιόρισαν δραματικά τις κοινωνικές τους συναναστροφές, μειώνοντας το χρόνο που περνούσαν με παρέα. Οι Αμερικανοί περνούσαν περί τα 20 λεπτά ημερησίως σε δια ζώσης επαφές το 2020, σε σχέση με τα 60 λεπτά δύο δεκαετίες πριν.

Η επιδημία μοναξιάς πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα νέους ανθρώπους, ηλικίας 15 – 24 χρόνων. Η ηλικιακή αυτή ομάδα ανέφερε μείωση κατά 70% του χρόνου που περνούσε με φίλους κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 30%, με την έκθεση να αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι με περιορισμένες κοινωνικές σχέσεις, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Η απομόνωση αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και άνοιας.

Πηγή: Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση