ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Η θερινή στρατηγική χρήσης της μάσκας

Τέσσερις γιατροί περιγράφουν στην «Κ» πώς θα περάσουν οι ίδιοι το καλοκαίρι

Kathimerini.gr

Πέννυ Μπουλούτζα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και αεροπλάνα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής των χεριών, να επισκεφθούν πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους όπως τα σοκάκια των κυκλαδίτικων νησιών τις «ήσυχες» ώρες της ημέρας αλλά και να πάνε σε πανηγύρια δηλώνουν γι’ αυτό το καλοκαίρι οι ειδικοί γιατροί, με μία προϋπόθεση: έχοντας μαζί τους προς χρήση τη μάσκα. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι υποχρεωτικοί περιορισμοί για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν αρθεί, τέσσερις γιατροί περιγράφουν στην «Κ» πώς θα περάσουν οι ίδιοι το καλοκαίρι και με ποιον τρόπο θα προστατευθούν από την COVID-19, η οποία συνεχίζει να απειλεί την καθημερινότητά μας.

Οι «παγίδες» στα σοκάκια
Ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο, Κωνσταντίνος Τούτουζας, την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε σε συνέδριο στο Παρίσι με 8.000 συνέδρους. «Δεν υπήρχαν υποχρεωτικά μέτρα. Μπορούσε ο καθένας να μη φοράει μάσκα. Εγώ προσωπικά όταν έμπαινα στις αίθουσες του συνεδρίου, στα μεγάλα αμφιθέατρα ή στο μετρό έβαζα τη μάσκα», επισημαίνει ο κ. Τούτουζας. Περιγράφοντας την καθημερινότητά του σημειώνει ότι «προφανώς στο νοσοκομείο φοράω μάσκα, όπως και στο ιατρείο μου. Είναι ένα μέτρο που θα κρατήσω για αρκετό καιρό, είτε είναι υποχρεωτική είτε όχι». Ο κ. Τούτουζας στο αεροπλάνο θα συνεχίσει να φοράει τη μάσκα.

«Στο πλοίο σε εξωτερικό χώρο δεν θα τη βάλω, εκτός εάν επικρατεί συνωστισμός», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι γενικά σε εξωτερικούς χώρους δύσκολα θα φορέσει μάσκα. «Τώρα στα πολύ στενά σοκάκια των Κυκλάδων με τον μεγάλο συγχρωτισμό, εκεί, να σας πω την αλήθεια, θα το σκεφτόμουν. Αλλά θα αποφύγω γενικά να πάω σε έναν τέτοιο χώρο σε ώρες αιχμής. Θα προσπαθήσω να απολαύσω μια ωραία βόλτα στα σοκάκια κάποια στιγμή που δεν θα είναι πηγμένα από κόσμο. Καλύτερα να πάω νωρίς το πρωί να κάνω τη βόλτα μου και να πιω τον καφέ μου, παρά να πάω στις 10 το βράδυ».

Ο κ. Τούτουζας δεν θα αποφύγει φέτος το καλοκαίρι κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαφτίσεις και γιορτές. «Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την προ COVID κοινωνική μου συμπεριφορά σε στενό και ευρύτερο φιλικό περιβάλλον», σημειώνει.

Προστασία και από ιώσεις
«Πιστεύω ότι το να χρησιμοποιούμε τη μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ σημαντικό. Μας έχει προστατεύσει όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλες ιώσεις», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στον Ευαγγελισμό, Παρασκευή Κατσαούνου, η οποία θα συνεχίσει να φοράει μάσκα μέσα στο αεροπλάνο, σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με πολυκοσμία, τουλάχιστον όσο το επιτρέπει ο καιρός και δεν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επειτα από ένα ταξίδι ή ύστερα από διακοπές, η κ. Κατσαούνου θα προσέχει τις επαφές της με συγγενείς της μεγαλύτερης ηλικίας ή όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Δεν θα πάω να δω τους γονείς μου την αμέσως επόμενη ημέρα της επιστροφής μου ή, εάν πάω, θα φορέσω μάσκα. Επίσης τώρα που τα παιδιά μου θα δώσουν εξετάσεις προσέχω ιδιαίτερα γυρίζοντας από το νοσοκομείο, γιατί δεν θέλω στην περίπτωση που μεταφέρω κορωνοϊό να κολλήσουν και να στερηθούν τις εξετάσεις», σημειώνει. Η καθηγήτρια εστιάζει και στην υγιεινή των χεριών. «Εγώ προσωπικά τις χειραψίες τις αποφεύγω πλέον. Εάν κάποια στιγμή χρειαστεί να χαιρετίσω κάποιον με χειραψία, φροντίζω μετά να μην πιάνω με τα χέρια μου το πρόσωπο έως ότου χρησιμοποιήσω αντισηπτικό ή τα πλύνω. Η υγιεινή των χεριών έχει γίνει συνήθεια και πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να διατηρήσουμε και μετά την πανδημία».

Οι παρανοήσεις
«Ο κόσμος έχει πλέον πάψει να προσέχει σε μεγάλο ποσοστό. Ακουσε με μεγάλη ανακούφιση ότι καταργούνται οι μάσκες, όμως παρεξήγησε το γεγονός και θεωρεί λανθασμένα ότι η πανδημία πηγαίνει προς το τέλος της», σημειώνει στην «Κ» ο παιδίατρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας και προσθέτει: «Πιστεύω ότι ένας συνετός άνθρωπος θα πρέπει να τηρεί τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας και της υγιεινής των χεριών, και θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ειδικά εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού».

Περιγράφοντας το δικό του καλοκαίρι ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι «τουλάχιστον στις διακοπές δεν θα μπω σε κλειστούς χώρους. Οσο γίνεται θα μένω σε ανοιχτούς χώρους και θα προσπαθήσω να φοράω μάσκα όταν έχει συνωστισμό, όσο κι αν με παρασύρει το γενικότερο κλίμα της χαλάρωσης. Θα καθίσω με φίλους και γνωστούς που ξέρω ότι δεν έχουν COVID-19 γιατί έχουν κάνει τεστ. Και θα προσέξω πολύ τις επαφές μου. Δεν θα ανοίξω πολύ τον κύκλο μου. Δεν θα πάω σε ένα μπαρ με πολυκοσμία, να αρχίσω να μιλάω με όλους και να μη φοράω και μάσκα. Σήμερα θα ταξιδέψω οδικώς για επαγγελματικούς λόγους στην Πάτρα μαζί με άλλους ανθρώπους που δεν είναι στον δικό μου κοινωνικό κύκλο. Αναγκαστικά θα είμαστε 2,5 ώρες στο αυτοκίνητο με μάσκα. Δεν θεωρώ ότι γίνεται υποχόνδριος κάποιος που ακολουθεί αυτή την τακτική. Προστατεύει τον εαυτό του».

Συνωστισμός και πανηγύρια
«Ως γιατρός ξέρω ότι ο ιός είναι εδώ. Δεν έχει φύγει. Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το ευχάριστο είναι ότι τώρα το καλοκαίρι κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, οπότε δεν θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πανδημία», τονίζει στην «Κ» η συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη. Οπως σημειώνει, «στο νοσοκομείο φυσικά θα συνεχίσω να φοράω τη μάσκα, όπως όλοι θα πρέπει να τη φορούν όταν μπαίνουν σε μονάδες Υγείας. Το ίδιο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θέλω να προφυλάξω τον εαυτό μου όπως έκανα έως τώρα. Το οφείλω και σε εμένα και στην οικογένειά μου. Το ότι είμαστε ελεύθεροι δεν σημαίνει ότι δεν προσέχουμε. Μετά 2,5 χρόνια ο καθένας μας έχει την εμπειρία να ξέρει πού πρέπει να βάλει τη μάσκα και πού πρέπει να βγάλει τη μάσκα». Η κ. Παγώνη θα κάνει διακοπές στο εξοχικό της στη Λήμνο με φίλους και όπως σημειώνει «δεν ξέχασα τι έχουμε περάσει δυόμισι χρόνια τώρα. Οπως πρόσεχα μέχρι τώρα, θα συνεχίσω να προσέχω και μετά. Σε όποιο μέρος πηγαίνω και υπάρχει συνωστισμός, ανεξαρτήτως εάν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, εγώ θα φοράω τη μάσκα. Για να το πω απλά, άμα πάω σε πανηγύρι θα βάλω τη μάσκα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση