ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Νοσοκομείο Hadassah: Φάρμακο για ενήλικες δίνει θεραπεία σε 6μηνο βρέφος

Το βρέφος διαγνώσθηκε με μεγακύστη και σύνδρομο υπολειτουργίας του εντέρου

Newsroom K

Βρέφος έξι μηνών που νοσηλεύεται από τη γέννησή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ με σοβαρά προβλήματα υγείας, τράφηκε για πρώτη φορά κανονικά αντί ενδοφλεβίως χάρη στη χορήγηση από τους θεράποντες ιατρούς του Hadassah φαρμάκου που προορίζεται για ενήλικες.

Ο ανώτερος παιδιατρικός γαστρεντερολόγος, Δρ. Mordechai Slae, του Hadassah, πήρε την απόφαση να χορηγήσει στο εξάμηνο κοριτσάκι που πάσχει από σπάνια και σοβαρή διαταραχή στο παχύ έντερο, τη χαμηλότερη δυνατή δόση ενός φαρμάκου που δεν είχε ξαναχορηγηθεί σε βρέφος. Η προσπάθεια είχε αίσιο αποτέλεσμα, επιτρέποντας στο νεογέννητο κοριτσάκι να αποσυνδέεται από την ενδοφλέβια παρεντερική διατροφή για αρκετές ώρες κάθε μέρα, ενώ βελτιώθηκε η λειτουργία του εντέρου της και μειώθηκε το ρίσκο για επιπλοκές που προκαλεί η ενδοφλέβια διατροφή.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που βρέφος έλαβε αυτή τη θεραπεία. Εκτός από την επιθυμητή επίδραση που είχε το φάρμακο, βελτιώνοντας τη λειτουργία του παχέος εντέρου του βρέφους, η φαρμακευτική αγωγή βελτίωσε επίσης την ουροδόχο κύστη του.

Η απόφραξη στο έντερο εντοπίστηκε από το στάδιο της εγκυμοσύνης, όταν η μητέρα υποβλήθηκε σε Μαγνητική Τομογραφία (MRI) στο Hadassah. Μετά τη γέννα, το βρέφος μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, όπου υποβλήθηκε σε περισσότερες εξετάσεις. Το βρέφος διαγνώσθηκε με μεγακύστη και μικρόκολο (σύνδρομο υπολειτουργίας του εντέρου).

Μόνο 200 περιπτώσεις

Σύμφωνα με τον Δρα Mordechai Slae, τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια. «Υπάρχουν μόνο 200 τέτοιες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Το βρέφος υπέφερε και της χορηγήθηκε παρακεταμόλη για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, έτσι ώστε να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο. Η ουροδόχος κύστη του βρέφους είναι πολύ μεγάλη και το παχύ έντερο της πολύ μικρό. Το μωράκι ήταν εξαρτημένο από την ενδοφλέβια παρεντερική διατροφή από την πρώτη μέρα. Όταν πρόκειται για ασυνήθιστες περιπτώσεις, πιστεύω πάντα ότι πρέπει να δοκιμάζουμε όλες τις ενδεχόμενες λύσεις – ακόμη κι αν αυτές ακούγονται ανορθόδοξες», είπε.

Η Παρεντερική Διατροφή (ΠΔ) που χορηγείται ενδοφλεβίως είναι επιβλαβής για την ποιότητα ζωής, και πολύ συχνά οδηγεί σε επιπλοκές που μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του ασθενή. Επίσης σε 50% των περιπτώσεων, η ενδοφλέβια παρεντερική διατροφή οδηγεί σε αναγκαστική μεταμόσχευση εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του ασθενή. Μειώνοντας την Ενδοφλέβια Παρεντερική Διατροφή, ακόμη και στο ελάχιστο, η ποιότητα ζωής του ασθενή βελτιώνεται αρκετά. Το φάρμακο Resolor που χορηγήθηκε στην μικρή, είχε περάσει επιτυχώς όλες τις δοκιμές ασφαλείας για παιδιά μερικών χρονών.

Ο Δρ. Slae πρόσθεσε: «Από τον καιρό που ξεκίνησε αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία, η μικρή άρχισε να χαμογελά. Δεν χρειάζεται πλέον παρακεταμόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα βράδια πλέον αφήνει τους γονείς της να κοιμούνται λίγες ώρες. Θα συνεχίσω να εφαρμόζω καινοτόμες θεραπείες σε καινούριες περιπτώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X