ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:50
 

«Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ελεύθερος από καρκίνο»

Οι βραβευμένοι με το φετινό Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας δεν πιστεύουν ότι ο καρκίνος θα νικηθεί οριστικά

Newsroom Κ, Αθήνα

Πολλά έχουν λεχθεί για τις εξελίξεις που έχουν καταγραφεί όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου. Ωστόσο τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο αισιόδοξα όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Οι βραβευμένοι με το φετινό Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας επισημαίνουν ότι αν και περιμένουν σημαντική πρόοδο στις αντικαρκινικές θεραπείες κατά τις ερχόμενες δεκαετίες, δεν πιστεύουν ότι ο καρκίνος θα νικηθεί οριστικά.

Ο Αμερικανός Τζέιμς Αλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόντζο έκαναν τη σχετική επισήμανση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο προτού τους απονεμηθεί το χρηματικό έπαθλο των 999 χιλιάδων δολαρίων που ακολουθεί το βραβείο Νομπέλ. Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν με το εν λόγω βραβείο για την εργασία τους στις ανοσοθεραπείες και την ενεργοποίηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού προκειμένου να καταπολεμήσει τους καρκινικούς όγκους. Ο Τζέιμς Αλισον τόνισε ότι «σύντομα θα ξεμπερδέψουμε με κάποιες μορφές καρκίνου», επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει καταγραφεί με κάποιες μορφές της νόσου, όπως είναι το μελάνωμα. Ωστόσο «ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ελεύθερος από τον καρκίνο».

O Τασούκου Xόντζο τόνισε ότι περιμένει πως οι ανοσοθεραπείες τελικά θα χρησιμοποιηθούν έναντι των περισσότερων μορφών καρκίνου, συχνά σε συνδυασμό με τις πιο συμβατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.

Ακόμα όμως και αν δεν νικηθεί ολοκληρωτικά ο καρκίνος, η διαρκής εξέλιξη σε ερευνητικό κυρίως επίπεδο είναι εντυπωσιακή και γεννά πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Ενδεικτικά μια μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα –με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων– ανακάλυψε 40 νέες παραλλαγές γονιδίων και επιβεβαίωσε την ύπαρξη άλλων 55 που ήταν ήδη γνωστές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού). Οι επιστήμονες από 130 ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τη δρα Ούλρικε Πέτερς του αμερικανικού αντικαρκινικού κέντρου Fred Hutchinson Cancer Research Center, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων διαγνώσεων και αποτελεσματικότερων φαρμακευτικών θεραπειών. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, καθώς αναλύθηκε το γονιδίωμα άνω των 125.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι 58.131 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στο παχύ έντερο. Για πρώτη φορά δεν αναζητήθηκαν μόνο οι πιο κοινοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου, αλλά και οι σπάνιοι (σποραδικοί), οι οποίοι δεν προκύπτουν από κληρονομικότητα στην οικογένεια αλλά από τυχαία μετάλλαξη, που είναι και η συχνότερη περίπτωση στους ασθενείς.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X