ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οκτώ ώρες εργασίας την εβδομάδα η «δόση» για ψυχική υγεία

Οι αλλαγές στις εργάσιμες ώρες συνδέονται με την ψυχική υγεία

Newsroom Κ, Αθήνα

Οκτώ μόλις ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι η ιδανική «δόση» για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Παρότι η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει πολλά για τις αρνητικές συνέπειες της μισθωτής εργασίας πάνω στην ανθρώπινη υγεία, η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που υπολογίζει με ακρίβεια πόσες ώρες εργασίας απαιτούνται για να διατηρηθεί κάποιος ψυχικά υγιής. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Σάλφορντ στη Βρετανία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα οκτάωρο εργασίας την εβδομάδα είναι η καλύτερη δόση για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν δεδομένα ερωτηματολογίου για να διαπιστώσουν πως οι αλλαγές στις εργάσιμες ώρες συνδέονται με την ψυχική υγεία και την ικανοποίηση σε 70.000 κατοίκους της Βρετανίας κατά το χρονικό διάστημα 2009-2017. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, τα χρόνια νοσήματα και το οικογενειακό εισόδημα των ερωτηθέντων. «Η σύγχρονη επιστήμη έχει καθορίσει την ακριβή δοσολογία για τα πάντα, από τη βιταμίνη C μέχρι και τον χρόνο ύπνου. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που το ερώτημα τίθεται αναφορικά με την αμειβόμενη εργασία», λέει ένας εκ των συντακτών της έρευνας, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κέμπριτζ δρ Μπρένταν Μπέρτσελ.

Η επιστημονική ομάδα υπογραμμίζει ότι δεν διαφημίζει την οκτάωρη εβδομαδιαία εργασία, αλλά ότι η έρευνά της έδειξε ότι αυτός ο όγκος μισθωτής εργασίας είναι αρκετός για να εγγυηθεί την ψυχική υγεία ενός ατόμου και ότι το κύριο όφελος της εργασίας είναι «ψυχο-κοινωνικό». Ο δρ Μπέρτελ εξηγεί: «Γνωρίζουμε ότι η ανεργία είναι βλαβερή για την ψυχική υγεία, επηρεάζοντας αρνητικά την ταυτότητα, την κοινωνική θέση, την αξιοποίηση του χρόνου και την αίσθηση κοινού σκοπού».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, παρά την εξάπλωση της αυτοματοποίησης, η μισθωτή εργασία πρέπει να διατηρηθεί για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, με παράλληλη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. «Μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες μπορεί να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρονικά δεδομένα και τα ρομπότ να υποκαθιστούν πολλές από τις εργασίες που πραγματοποιούν σήμερα οι άνθρωποι. Εάν δεν υπάρχει αρκετή εργασία για όσους επιθυμούν να εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, θα πρέπει να ξανασκεφθούμε τους κανόνες. Αυτό θα πρέπει να περιλάβει την αναδιανομή των εργάσιμων ωρών έτσι ώστε όλοι να απολαμβάνουν τα ψυχολογικά οφέλη της μισθωτής εργασίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει μειωμένο ωράριο. Η μελέτη μας είναι σημαντική γιατί καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό εργάσιμων ωρών που θα χρειάζεται κάποιος στο μέλλον», λέει η συντάκτρια της μελέτης δρ Ντάιγκα Καμεράντε του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Γίνεται μεγάλη έρευνα για τη δημιουργία εμβολίων για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων

Τα εμβόλια του μέλλοντος

Μέχρι θα συνεχίζουν να γίνονται τα παραδοσιακά εμβόλια με τα οποία εμβολιάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΥΓΕΙΑ
X