ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:54
 

Ορμόνες ευνοούν τον καρκίνο του προστάτη

Οι ερευνητές μελέτησαν 200.452 άνδρες που δεν έπασχαν από καρκίνο και δεν ελάμβαναν ορμονοθεραπεία

Newsroom Κ, Αθήνα

Μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη έχουν όσοι άνδρες εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης και ινσουλινομιμητικού αυξητικού παράγοντα (IGF-I), σύμφωνα με νέα ιατρική μελέτη. Η έρευνα, με δείγμα 200.000 άνδρες, είναι η πρώτη που κάνει την επιστημονική κοινότητα να πιστέψει ότι ο περιορισμός αυτών των δύο επιβαρυντικών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της εμφάνισης της νόσου.

Η δρ Ρουθ Τράβις, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγεί: «Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται σε άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν συγκεκριμένες συμβουλές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισής του. Ενδιαφερθήκαμε για τη μελέτη των επιπέδων δύο ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα, καθώς παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι ίσως να συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη».

Οι ερευνητές μελέτησαν 200.452 άνδρες που δεν έπασχαν από καρκίνο και δεν ελάμβαναν ορμονοθεραπεία. Δείγματα αίματός τους εξετάστηκαν, ώστε να διαπιστωθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης IGF-I, ενώ υπολογίστηκαν τα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης (τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο αίμα και δεν έχει δεσμευθεί από άλλο μόριο). Οι συγκεκριμένοι άνδρες παρακολουθούνταν ιατρικώς επί έξι-επτά χρόνια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι 5.412 από αυτούς είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, ενώ 296 είχαν πεθάνει από την ασθένεια. Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα της Οξφόρδης, όσοι άνδρες εμφάνισαν υψηλότερη συγκέντρωση των δύο ορμονών στο αίμα τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικοί σε καρκίνο του προστάτη.

Αγνωστος ο λόγος

Η έρευνα απέδειξε ότι η αυξημένη συγκέντρωση των συγκεκριμένων ορμονών αντιστοιχεί σε 25% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Η δρ Τράβις αναφέρει: «Μια τέτοιου είδους μελέτη δεν μπορεί να μας αποκαλύψει τον λόγο που οι παράγοντες αυτοί είναι αλληλένδετοι. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στην κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του προστάτη, ενώ η IGF-I επηρεάζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Αν συνδυαστούν με σωστή διατροφή, υγιεινό τρόπο ζωής και σωματική μάζα, οι δύο ορμόνες ενδέχεται να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Ξεκινά έρευνες στο «6» η ΕΝΙ

«Ο θεός να προστατεύσει την κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Αμήν.»
Marios  |  04:22

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X