ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

J&J: Προσδοκίες από το εμβόλιο της μίας δόσης

Εντός Ιανουαρίου τα αποτελέσματα

Kathimerini.gr

Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J). Το πρώτο, το οποίο θα απαιτεί μόλις μία δόση για την εξασφάλιση της πολυπόθητης ανοσίας -και όχι δύο, όπως τα ήδη εγκεκριμένα των Pfizer – BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

Εφόσον τα αποτελέσματα των δοκιμών επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τότε η αμερικανική εταιρεία στοχεύει να παραδόσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δόσεις έως τα τέλη του 2021, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το εμβόλιο της J&J αναπτύχθηκε από τη βελγική θυγατρική, Janssen Pharmaceutica, και σύμφωνα με τους ειδικούς προσομοιάζει αρκετά το αντίστοιχο της AstraZeneca – Οξφόρδης, καθώς δεν εδράζεται στο mRNA, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Pfizer – Moderna.

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Το εμβόλιο της J&J μοιάζει με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά χρειάζεται μόλις μία δόση. Πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει η μία δόση» σχολιάζει στο CNBC ο αναλυτής Άνταμ Μπάρκερ από την Shore Capital.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Morgan Stanley, το εμβόλιο της J&J διαθέτει «μοναδικά χαρακτηριστικά και αποτελεσματικότητα που θα μπορούσαν να εκπλήξουν θετικά».

Η επενδυτική τράπεζα, άλλωστε, έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επικαλούμενη τόσο τα πρώιμα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών όσο και την πρότερη εμπειρία με τα εμβόλια κατά του HIV και του ιού Ζίκα.

Στο ίδιο πλαίσιο, έκθεση του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή χαρακτηρίζει τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J ως «άλογα κούρσας», καθώς μπορούν να παραδοθούν ευκολότερα και σε μεγαλύτερα κλίμακα σε σχέση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer – Moderna.

Το πλεονέκτημα της J&J

Πέραν της μίας δόσης, η «τεχνολογία» της J&J διαθέτει ακόμη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Επιτρέπει τη διατήρηση του εμβολίου σε σταθερή κατάσταση για τουλάχιστον τρεις μήνες σε φυσιολογικές συνθήκες συντήρησης, κάτι το οποίο δεν απαιτεί την ανάπτυξη ειδικών ψυγείων για την αποθήκευσή του, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της Pfizer.

Οι ΗΠΑ, από τον περασμένο Αύγουστο, έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων, αμέσως μόλις υπάρξει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς και για την παράδοση ακόμη 200 εκατ. δόσεων σε μετεγενέστερο επίπεδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα, έχει προ-αγοράσει 30 εκατ. δόσεις, με την αίρεση αγοράς επιπλέον 22 εκατ. δόσεων, ενώ η Ε.Ε. έχει συνάψει συμφωνία για την προμήθεια 400 εκατ. δόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση