ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα φάρμακα κατά του COVID-19 το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Τρία φάρμακα αναμένεται να πάρουν έγκριση μέχρι τον Οκτώβριο σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι δηλώσεις της Επιτρόπου για θέματα Υγείας έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα για το που θα στρέψει την προσοχή της η Ε.Ε. ώστε να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί μέχρι στιγμής αποτελούν την μόνη λύση αλλά σύμφωνα με την κυρία Κυριακίδου η στρατηγική της Ευρώπης για τη θεραπεία COVID-19 θα αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Η Ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι, «είναι πολύ σημαντικό ότι παράλληλα με τα εμβόλια, ενισχύουμε επίσης τη δουλειά μας για τις θεραπείες και φέρουμε μαζί τα διάφορα σκέλη της δουλειάς μας για να επιταχύνουμε την ανάρρωση, να μειώσουμε τη διαμονή στο νοσοκομείο και να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε όσους βιώνουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από αυτό νόσος».

Μέχρι στιγμής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει πολλά σχετικά με τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ, αλλά η μακροχρόνια θεραπεία είναι ίσως ένα σκέλος το οποίο δεν είχε μέχρι τώρα στρατηγική.

Αυτό διαφοροποιείται αφού σύμφωνα με την κυρία Κυριακίδου μέχρι τον Οκτώβριο θα επιδιώξουν να εγκρίνουν τρία νέα θεραπευτικά φάρμακα κατά του COVID-19. Μέχρι στιγμής να σημειωθεί ότι το μόνο αδειοδοτημένο φάρμακο στην Ε.Ε. είναι το Remdesivir. Συγκεκριμένα η Επίτροπος είπα, «Έχω θέσει έναν πολύ σαφή στόχο: Θα επιδιώξουμε, έως τον Οκτώβριο, να αναπτύξουμε και να εγκρίνουμε τρία νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα κατά του COVID-19 που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία του COVID-19, και άλλα δύο πιθανά έως το τέλος του έτους».

Υπό αξιολόγηση το Sotrovimab

O EMA άρχισε την Παρασκευή (07/05) την κυλιόμενη αξιολόγηση του μονοκλωνικού αντισώματος Sotrovimab (γνωστού επίσης και ως VIR-7831 ή GSK4182136) που αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline και Vir Biotechnology, Inc. με στόχο την θεραπεία του COVID – 19.

Η απόφαση για να ξεκινήσει η κυλιόμενη αξιολόγηση βασίστηκε στα προκαταρτικά αποτελέσματα από μια μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία δείχνει ότι το φάρμακο αποτρέπει την εισαγωγή σε νοσοκομείο ή τον θάνατο σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19. Ωστόσο ο ΕMA δεν έχει λάβει τα πλήρη δεδομένα τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς να εξάγει τα όποια συμπεράσματα ως προς τα οφέλη και τους κινδύνους που αφορούν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ο ΕΜΑ έχει αρχίσει την αξιολόγηση της πρώτη παρτίδα των δεδομένων που προέρχονται από εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα. Επίσης θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα του φαρμάκου από κλινικές μελέτες μόλις αυτά είναι διαθέσιμα. Η κυλιόμενη αξιολόγηση θα συνεχιστεί μέχρι να είναι διαθέσιμα αρκετά στοιχεία που δικαιολογούν επίσημη αίτηση για άδεια κυκλοφορίας.

Ο EMA θα αξιολογήσει κατά πόσο το φάρμακο συμμορφώνεται με τα συνήθη πρότυπα της Ε.Ε. για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα. Τονίζεται επίσης ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος της συνολικής αξιολόγησης αλλά σίγουρα η διαδικασία θα είναι γρηγορότερη από το κανονικό λόγω του χρόνου που έχει κερδηθεί στην κυλιόμενη αξιολόγηση.

Μια ξεχωριστή ανασκόπηση του sotrovimab είναι ήδη σε εξέλιξη για την παροχή συστάσεων σε όλη την ΕΕ για την υποστήριξη των Κρατών Μελών που μπορούν να αποφασίσουν σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας.

Πως αναμένεται να λειτουργήσει το Sotrovimab

Το Sotrovimab (επίσης γνωστό ως VIR-7831 και GSK4182136) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με δραστικότητα έναντι του COVID-19. Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (που ονομάζεται αντιγόνο). Το Sotrovimab έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19. Όταν προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνης, μειώνεται η ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος. Αυτό αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση