ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπολίτευση στα εξ ων συνετέθη

Πώς ο Καρογιάν έσπασε την πιθανή συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και η συμπόρευση ΕΛΑΜ με τον ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η Αννίτα Δημητρίου να εκλέγηκε Πρόεδρος της Βουλής από την δεύτερη μόλις ψηφοφορία με ψήφους των ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, στέλνοντας το μήνυμα ότι ήταν μία απλή και εύκολη διαδικασία, ωστόσο μέχρι και την εκλογή της εκτυλίχθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο στο αντιπολιτευτικό μέτωπο που πιάστηκε στον ύπνο με την απρόσμενη εκλογή της. Κύριος πρωταγωνιστής σε όλο αυτό ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος και ρύθμισε με τον δικό του τρόπο το παιχνίδι και την εκλογή της κυρίας Δημητρίου.

Από την εκλογή της κυρίας Δημητρίου διαφάνηκε πως:

1.Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης δεν περιορίζεται σε διαδικαστικά ζητήματα. Η αντιπολίτευση έχει σοβαρό πρόβλημα συνεννόησης και κοινής πορείας απέναντι στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η όποια συνεννόηση για το 2023

2. Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση είναι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού καθώς ηγούνται και της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας

3. Το ΕΛΑΜ συμπλέει πλέον κανονικά με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στέλνοντας το μήνυμα –δικαίως ή αδίκως- ότι αποτελεί το χρήσιμο δεκανίκι της κυβέρνησης όταν το χρειαστεί.

4. Ο Μάριος Καρογιάν κατάφερε να πλήξει καίρια τον ρυθμιστικό ρόλο του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος είναι πρωταγωνιστής σε ακόμη μία ήττα

Το χρονικό αποδόμησης

Με την φημολογία να εντείνεται ότι το ΑΚΕΛ θα στήριζε την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και πως σε αυτή την υποψηφιότητα θα συναινούσε είτε άμεσα είτε και έμμεσα και η ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης προσπάθησε να ανακόψει ένα τέτοιο σενάριο. Να το ανακόψει, δεδομένου ότι η εκλογή Παπαδόπουλου θα διέσωζε τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο από την πρόσφατη ήττα και θα τον καθιστούσε ρυθμιστή του παιχνιδιού. Η πρώτη πρότασή του, με βολιδοσκόπηση στελεχών της ΔΗΠΑ, προς το ΑΚΕΛ ήταν να στηριχθεί η υποψηφιότητα Χαράλαμπου Θεοπέμπτου με τις ψήφους ΔΗΠΑ ΑΚΕΛ και Οικολόγων. Την υποψηφιότητα Θεοπέμπτου απέρριπτε η ΕΔΕΚ, μετά και την έντονη αντιπαλότητα που είχαν στον προεκλογικό. Την ίδια στιγμή όμως, ο Μάριος Καρογιάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης μίας υποψηφιότητας Άντρου Κυπριανού. Το ερώτημα που τέθηκε από πολλούς ήταν κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να εμπιστευτεί τη ΔΗΠΑ, ότι δηλαδή θα στηρίξει υποψηφιότητα του ΑΚΕΛ, δεδομένων και των ισχυρών δεσμών του με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα. Όπως απαντούσαν κάποιοι κομματικοί κύκλοι κάτι τέτοιο ήταν πιθανό καθώς ο ΔΗΣΥ με την μη στήριξή του στην υποψηφιότητα Καρογιάν τον άφησε εκτεθειμένο.

Η περιβόητη πρόταση

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Μάριος Καρογιάν επανήλθε με νέα πρόταση (δες φωτο) η οποία πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προέρχονται από το ίδιο κόμμα. «Ως εκτούτου, εισηγούμαστε για την πρώτη περίοδο της βουλής μέχρι και την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών ως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Άντρο Κυπριανού και αν και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές προέλθει από τον ΔΗΣΥ ή μέτωπο δυνάμεων στο οποίο μετέχει ο ΔΗΣΥ τότε ο κ. Κυπριανού να ολοκληρώσει τη θητεία του» σημειώνεται και συμπληρώνεται πως στο ενδεχόμενο που τις εκλογές κερδίσει το ΑΚΕΛ τότε την υπόλοιπη θητεία θα αναλάβει βουλευτής που θα καθορίσει ο ΔΗΣΥ.

Η διαφωνία στο ΑΚΕΛ

Αυτό το κείμενο δόθηκε στο ΑΚΕΛ με την προϋπόθεση όπως σημειώθηκε ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής να συναινούσε στην επίσπευση μεταρρυθμίσεων. Μία τέτοια πάντως προϋπόθεση δεν καταγράφεται στο κείμενο που έχει στην κατοχή της η «Κ». Η αρχική πρόθεση της ΔΗΠΑ ήταν να συναινέσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο Άντρος Κυπριανού πήρε το ζήτημα πρώτα στην Κεντρική Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο που συνεδρίασε λίγο πριν την ψηφοφορία. Και στη γραμματεία υπήρχε διαφωνία σε μία τέτοια κίνηση και στο Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζεται πως και το 16 υπήρχε η πρόταση για προώθηση μίας τέτοιας υποψηφιότητας με την ψήφο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ την οποία απέρριψε το ΑΚΕΛ ούτως ώστε να μη σταλεί το μήνυμα συνδιαλλαγής μεταξύ των δύο κομμάτων. Για τους ίδιους λόγους υπήρχε έντονη διαφωνία στο Πολιτικό Γραφείο, ενώ μέλος της Κεντρικής Γραμματείας έθεσε ως προϋπόθεση να στηρίξουν κάτι τέτοιο η ΕΔΕΚ η ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων ούτως ώστε να περάσει. Εντός ΑΚΕΛ δημιουργήθηκε και το ζήτημα ότι το κόμμα θα έπρεπε να συμπλεύσει με το ΔΗΚΟ και να στηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο ούτως ώστε να κτιστεί συνεργασία με ορίζοντα το 2023. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε πως αν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής τότε το κόμμα δεν θα έχει απαιτήσεις δικού του υποψηφίου σε μία συνεργασία το 2023.

Γιατί αρνήθηκε ο Σιζόπουλος

Η ΕΔΕΚ φέρεται να μην συμφώνησε σε μία τέτοια κίνηση για διάφορους λόγους. Ο Μάριος Καρογιάν επικοινώνησε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο το πρωί της Πέμπτης, της μέρας που θα διεξαγόταν η ψηφοφορία για να τον ενημερώσει για την πρόταση και να του πει πως γι’ αυτήν συναινούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε στο τηλεφώνημα που είχε με τον κ. Καρογιάν για ποιο λόγο χρειάζεται η δική του σύμφωνη γνώμη δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν. Σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το περάσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος και εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι ορθό να καθορίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, μια ανεξάρτητη αρχή από το ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η ΕΔΕΚ πάντως αλληλοστηρίχθηκε με το ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και αυτό έχει τη δική του σημασία. Όπως μαθαίνει η «Κ» ήταν μία κίνηση που δεν ήταν προσυνεννοημένη.

Δεν ήθελε ούτε ΑΚΕΛ, ούτε ΔΗΣΥ

Η διαφωνία της ΕΔΕΚ να συμπλεύσει με όλο αυτό, υπήρξε καταλυτική για την άρνηση του ΑΚΕΛ, ενώ και στον ΔΗΣΥ αντέδρασαν έντονα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το έβαλε προς συζήτηση στο έκτακτο πολιτικό γραφείο, με την μεγάλη πλειοψηφία να ενίσταται και να διερωτάται πως γίνεται να μιλούσαν σε όλο τον προεκλογικό για τον κίνδυνο πρωτιάς του ΑΚΕΛ που δεν μπορεί να κυβερνήσει και να χρήσουν τον Άντρο Κυπριανού Πρόεδρο της Βουλής.

Το ερώτημα βεβαίως είναι για ποιο λόγο η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία είχε βολιδοσκοπήσει την αντιπολίτευση για κοινή πορεία και κατέθεσε ολόκληρη πρόταση για να αναλάβει ο γ.γ του ΑΚΕΛ την Προεδρία της Βουλής τελικά ψήφισε την Αννίτα Δημητρίου. Όπως λένε, από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ δεν δέχτηκε αυτή την πρόταση δεν υπήρχε και λόγος να το στηρίξουν. Βεβαίως με την υποψηφιότητα ΑΚΕΛ κατάφερε να διχάσει την αντιπολίτευση και σίγουρα να αφήσει εκτός παιχνιδιού το Δημοκρατικό Κόμμα που υπό τις συνθήκες που διαγράφονταν στις αρχές της βδομάδας θα μπορούσε ο Πρόεδρός του να είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Τα σύννεφα στη συμμαχία

Όλο αυτό βεβαίως προκάλεσε αναπόφευκτα σύννεφα στη συμμαχία ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ προτού αυτή καλά καλά ξεκινήσει να λειτουργεί. Το μούδιασμα των δύο πλευρών ήρθε μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών όπου εντός των δύο κομμάτων υπήρχε έντονα η αίσθηση πως η φερόμενη σύμπλευση δεν τους βγήκε σε καλό. Το ΔΗΚΟ εξέφρασε δυσφορία απέναντι στο ΑΚΕΛ για τη στάση του και την κίνησή του να εμπιστευτεί τον Μάριο Καρογιάν ο οποίος μέχρι χθες ήταν σύμμαχος της κυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ από την άλλη εξέφρασε ενόχληση, πρώτα γιατί το ΔΗΚΟ δεν έκανε πίσω και να στηρίξει την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού και δευτερευόντος γιατί προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία δεν ψήφισε μαζί με το ΑΚΕΛ την πρόταση ψήφισης των μεγαλύτερων κομμάτων πρώτα και τελευταίων των μικρότερων. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με το ΑΚΕΛ θα απέτρεπε την εκλογή Αννίτας Δημητρίου καθώς το ΑΚΕΛ θα αντιλαμβανόταν την κατάσταση και θα στήριζε την υστάτη την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου.

Χείρα συνεργασίας από ΕΛΑΜ

Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι η προφανής πλέον συνεννόηση Πινδάρου-ΕΛΑΜ. Κάποιοι είδαν συνεννόηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Χρίστο Χρίστου για να στηρίξει στη δεύτερη ψηφοφορία την Αννίτα Δημητρίου. Πλέον δεν μιλάμε για νομοσχέδια που αν δεν περάσουν θα προκαλέσουν περιπέτειες, αλλά για επιλογή προσώπου από το ΕΛΑΜ που καταδεικνύει μία συνεννόηση των δύο μερών. Ενδιαφέρον θα έχει να παρακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες, ποιών επιτροπών θα διεκδικήσει το ΕΛΑΜ συμμετοχή ή προεδρία και ποια θα είναι εδώ η θέση του ΔΗΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X