ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζει από τη βουλή ο φάκελος Δικαιοσύνη

Πιέσεις από νομικούς κύκλους δέχτηκαν βουλευτές για τη μη εγγραφή του ζητήματος στη βουλή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρά τις πιέσεις νομικών κύκλων για να μην συζητηθούν τα της δικαιοσύνης στην βουλή, ανοίγει επίσημα την Τετάρτη που έρχεται το ζήτημα στην επιτροπή Θεσμών υπό τον τίτλο «Οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στην κυπριακή δικαιοσύνη» με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Γενικό Εισαγγελέα. Το θέμα ενέγραψε ο Πρόεδρος των Οικολόγων και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Γιώργος Περδίκης ωστόσο τα κόμματα άρχισαν να διαμορφώνουν ήδη θέση για το εν λόγω ζήτημα και το πώς θα κινηθούν τις επόμενες μέρες. Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να κατέλθει και η GRECO με στόχο την διερεύνηση του όλου θέματος.

Τι θα διερευνήσουν

Στόχος πρώτα από όλα της επιτροπής, είναι να συζητηθούν οι εισηγήσεις GRECO, όπως αυτές άλλωστε διαμορφώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και αφορούν την διαμόρφωση κώδικα συμπεριφοράς των δικαστών για την αποφυγή συμπεριφορών που οδηγούν σε σύγκρουση συμφερόντων αλλά και την αλλαγή της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου ούτως ώστε να μη συμπίπτει σε αυτό το ανώτατο δικαστήριο. Εισηγήσεις οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν σύμφωνα με την τελευταία έκθεση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εντός των επόμενων βδομάδων έρχεται η Greco στην Κύπρο με στόχο να διερευνήσει το όλο ζήτημα και εκεί, σύμφωνα με πηγές της «Κ» αναμένεται να παρέμβει –βάσει των συστάσεών της- και ο Πρόεδρος.

Η οικογενειοκρατία

Η επιτροπή θεσμών ωστόσο, είναι η πρώτη που θα ανοίξει το κεφάλαιο της έρευνας. Εκεί θα εξεταστεί και ο ισχυρισμός της οικογενειοκρατίας στο δικαστικό σώμα καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη, επίγονοι των δικαστών εργάζονται σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο. Θέση του Γιώργου Περδίκη είναι όπως βουλή και κυβέρνηση νομοθετήσουν γύρω από το ασυμβίβαστο στο νομοθετικό σώμα, ούτως ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες περιστάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί και πώς θα εξαιρείται δικαστής από δίκη στο ενδεχόμενο που έχει σχέση με διάδικους. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζαχαρία Ζαχαρίου έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής να προχωρήσει στην ετοιμασία νομοθεσιών. «Είναι ισχυρή πεποίθηση μας πως όταν πλήττεται το κράτος δικαίου, κανένας δεν δικαιούται να παρακολουθεί παθητικά, θεσμός ή εξουσία, για αυτό ως Κοινοβούλιο οφείλουμε να διαδραματίσουμε τον δικό μας ρόλο» ανέφερε σε δηλώσεις του άλλωστε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Κεφάλαιο Νικολάτου

Την θεσμών αναμένεται να απασχολήσει βεβαίως και η σχέση δικηγορικών γραφείων και δικαιοσύνης, με τις τράπεζες και συγκεκριμένα το ζήτημα που προέκυψε για τον Πρόεδρο του Ανωτάτου και την εξωδικαστική διευθέτηση Αξιογράφων.

Καταγγελίες Κουλία Περδίκη

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσαν και οι καταγγελίες Γιώργου Περδίκη και Ζαχαρία Κουλία. Ο πρώτος ανέφερε πως η επιτροπή θεσμών δέχτηκε έντονες πιέσεις για μη εγγραφή του θέματος, με έγκυρες πηγές να αναφέρουν ότι οι πιέσεις προήλθαν από νομικούς κύκλους. «Δεν υπάρχουν στη δημοκρατία ιερές αγελάδες που να θεωρείται ότι δεν μπορεί κανένας να περιορίσει την ασυδοσία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περδίκης.

Ο κ. Κουλίας από την άλλη ανέφερε πως ο ίδιος ως παθόντας, κατήγγειλε μέσω του δικηγόρου του «σύνδεση Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το αντίδικο δικηγορικό γραφείο», που είχε κερδίσει δικαστική υπόθεση. Το Ανώτατο, είπε αποφάνθηκε ότι αυτό αποτελεί δικαστική πρακτική. Είπε επίσης ότι για το θέμα προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.

«Σε σοβαρές καταγγελίες που αφορούν θεσμούς, δεν πρέπει να σιωπούμε», συνέχισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να καθοριστεί «ρητά και κατηγορηματικά» το τι πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις ασυμβίβαστου.

Ζητούν και παραίτηση

Το όλο ζήτημα δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα, με ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ να ζητούν περαιτέρω διερεύνηση και τη Συμμαχία Πολιτών να κάνει λόγο για ανάγκη ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στον χώρο της δικαιοσύνης. Άρχισαν ήδη να ζητούν κάποιοι και παραιτήσεις.

Από το ΑΚΕΛ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου έχει θέσει θέμα παραίτησης του Μύρωνα Νικολάτου, όπως επίσης και ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος Χρύσης Παντελίδης. «Έχουμε τρεις εξουσίες που διοικούν αυτή τη χώρα» ανέφερε στην τηλεόραση του ALPHA o Χρύσης Παντελίδης. «Η Εκτελεστική εξουσία, ο Πρόεδρος δηλαδή, κρίνεται από τους πολίτες κάθε πέντε χρόνια, η νομοθετική εξουσία (οι βουλευτές) με τον ίδιο τρόπο κρίνεται κάθε πέντε χρόνια και οι αποφάσεις των δύο αυτών εξουσιών ενίοτε κρίνονται από το ανώτατο δικαστήριο. «Άρα» όπως εξήγησε ο κ. Παντελίδης, «η τρίτη εξουσία, το ανώτατο δικαστήριο δεν κρίνεται από τους πολίτες, δεν υπάρχουν εκλογές, έχει παράλληλα και το προνόμιο να κρίνει τις άλλες δύο εξουσίες όταν αυτό επιβάλλεται από το σύνταγμα». «Αυτό το προνόμιο» όπως είπε «θα πρέπει να εξαργυρώνεται με αυστηρότερο αυτοέλεγχο του ιδίου ανωτάτου δικαστηρίου. Και αν συμφωνούμε ότι αυτά τα γεγονότα έχουν πλήξει το κύρος της δικαιοσύνης και της προκειμένης περίπτωσης του ανωτάτου δικαστηρίου, τότε οι φορείς του ανωτάτου δικαστηρίου έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τον θεσμό με τις παραιτήσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν». Όπως εξήγησε «δε μπορώ να σκεφτώ άλλο τρόπο θεραπείας αυτού του πρωτοφανούς ζητήματος που έχει προκύψει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X