ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εγκαινιάστηκε η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης

Ο νέος χώρος στη ΣΠΕΛ άνοιξε για το κοινό με έκθεση «Πρόωρα παρών»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής άνοιξε για το κοινό ο νέος χώρος της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στη Λευκωσία, στην πρώην Σιταποθήκη της ΣΠΕΛ. Τα εγκαίνια τελέστηκαν την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και έγιναν με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού συνδυάστηκαν με την έκθεση αφιερωμένη στον πρωτοπόρο καλλιτέχνη Χριστόφορο Σάββα.

Ο νέος χώρος της Κρατικής Πινακοθήκης στο πρώην κτήριο της ΣΠΕΛ, ένα κτήριο του 1965, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταύρου Οικονόμου, εμβαδού 3630 τ.μ., αποτελείται από τρεις ορόφους. Σε αυτό το κτήριο, όπως σημειώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα εκτίθενται σύγχρονα έργα τέχνης από την Κρατική Συλλογή, από τη δεκαετία του ’50 και εντεύθεν, συμπεριλαμβανομένων έργων που κάνουν χρήση μη-συμβατικών και νέων μέσων και θα λειτουργεί ως παράρτημα της υφιστάμενης Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στην οδό Στασίνου.

Η έκθεση για τον Χριστόφορο Σάββα

Στο πλήρως ανακαινισμένο κτήριο της ΣΠΕΛ θα παρουσιάζεται έως τις 31 Μαρτίου 2019 μεγάλη ερευνητική έκθεση αφιερωμένη στον Χριστόφορο Σάββα (1924–1968), σε επιμέλεια του Jacopo Crivelli Visconti με τίτλο «Πρόωρα Παρών: Χριστόφορος Σάββα (1924–1968)». Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Πολιτιστικές Υπηρεσίες και του Point Centre for Contemporary Art στη Λευκωσία.

Στη μεγάλη αυτή έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από ενενήντα έργα που δείχνουν κατ’ αρχάς την ποικιλομορφία της εικαστικής παραγωγής του Χριστόφορου Σάββα, αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής σε μια εξαιρετικά σημαντική μορφή της κυπριακής τέχνης. Η έκθεση υλοποιείται με την ευκαιρία της διπλής πεντηκοστής επετείου που σχετίζεται, αφενός, με τη συμμετοχή του Χριστόφορου Σάββα στην ιστορική πρώτη παρουσίαση της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας το 1968 και, αφετέρου, με τον θάνατο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, την ίδια χρονιά.


Η πρώτη ενότητα της έκθεσης στο ισόγειο περιλαμβάνει έργα που δημιούργησε ο Χριστόφορος Σάββα τη δεκαετία του '50. Μία περίοδος διαμόρφωσης του καλλιτέχνη, με ταξίδια στην Ευρώπη, και διαμονή στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Οι πίνακες αυτής της περιόδου κινούνται γύρω από κλασικά θέματα, όπως τοπία, γυμνά και νεκρές φύσεις, με αναφορές στον Κυβισμό και τον Φωβισμό.


Επόμενη ενότητα, στον 2ο όροφο της ΣΠΕΛ, περιλαμβάνει την περίοδο της Γκαλερί Απόφαση, που δημιούργησε τον Μάιο του 1960 μαζί με τον Ουαλό καλλιτέχνη Γκλυν Χιουζ. Εκεί μαζί με έργα του Σάββα βλέπουμε και έργα άλλων καλλιτεχνών.


Στον τρίτο όροφο του κτηρίου εκτίθενται κάποια από τα πιο πρωτότυπα και πρωτοποριακά του έργα: οι μοναδικές υφασματογραφίες, αφηρημένοι ζωγραφικοί πίνακες, οι τσιμεντογραφίες και η σειρά έργων με τις καρφίτσες του Σάββα.

Ο Σάββα διακρίθηκε για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της τέχνης του και στη διάρκεια της σύντομης καριέρας του δημιούργησε ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά ποικίλο εικαστικό έργο με αφηρημένους πίνακες και τσιμεντογραφίες, υφασματογραφίες, καρφίτσες κ.ά. Ο τίτλος της έκθεσης αντικατοπτρίζει πλήρως και την ουσία της, ο Χριστόφορος Σάββα πράγματι δήλωσε παρών καλλιτεχνικά, πρόωρα, όντας πιο μπροστά από την εποχή του.

Ο Χριστόφορος Σάββα από το Παρίσι, στις 21 Νοεμβρίου 1956, γράφει στον φίλο του Παντελή Μηχανικό για την παραμονή του στην πόλη του Φωτός «Εγώ μπορώ να πω πως είμαι κατευχαριστημένος γιατί βρίσκουμαι εδώ σε τόση ζύμωσιν που γίνεται γύρω από την τέχνη και εξαιρετικά ωφελέθηκα πάρα πολύ γιατί άρχισα να βλέπω για πρώτη φορά με το μάτι του ζωγράφου».

 

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, Αμμοχώστου 73, έναντι Πύλης Αμμοχώστου, Λευκωσία.

Διάρκεια:  Μέχρι 31 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10:00–18:00, Σάββατο 11:00–20:00 (κλειστή τις δημόσιες αργίες).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ