ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς έγκριση ο προϋπολογισμός του 22 με ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ

Η ψήφιση του Προυπολογισμού του 2022 σε νόμο θα γίνει την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Άρχισε η τριήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τις ομιλίες των Αρχηγών ή/και εκπροσώπων των κομμάτων. Συγκεκριμένα, η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε στις 15:45 με νομοθετική εργασία και ακολούθως η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου παρουσίασε σύνοψη της έκθεσης της Επιτροπής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, ξεκινώντας από το μικρότερο και καταλήγοντας στο μεγαλύτερο κόμμα. Ειδικότερα, η σειρά των κομμάτων ήταν Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ.

Οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είχαν στη διάθεσή τους 40 λεπτά για την ομιλία τους, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαν 30 λεπτά στην διάθεση τους για εκφώνηση της ομιλίας τους.

Η ψήφιση του Προυπολογισμού του 2022 σε νόμο θα γίνει την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

Αβέρωφ: Ο προϋπολογισμός είναι η πυξίδα μας

Με τη θέση πως, ο προϋπολογισμός είναι η πυξίδα μας ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου από το βήμα της Ολομέλειας για τον Προυπολογισμό του 2022. Όπως εξήγησε, είναι το εργαλείο που θέτει τους όρους και τους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης και ότι η ψήφισή του αποτελεί δικαίως την κορυφαία πράξη του κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως, ο προϋπολογισμός που συζητούν, είναι διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον, γιατί όπως εξήγησε, ακόμη κι αν ζούμε μέρες πανδημίας, η σωστή διαχείρισή της μας δίνει σήμερα το δικαίωμα, όχι να αναλύουμε την ύφεση, αλλά να επεξηγούμε την ανάπτυξη.  [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

Στεφάνου: To ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό

Κάθε κράτος έχει ανάγκη από μια οικονομία ισχυρή και βιώσιμη, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εστιάζει στον ρυθμό ανάπτυξης για να δώσει τα εύσημα στον εαυτό της. Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση κάτω από το χαλί κρύβει παθογένειες και στρεβλώσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το αναπτυξιακό μοντέλο βρίσκεται σε τέλμα. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]. 

Παπαδόπουλος: Ναι στον προϋπολογισμό αλλά δε συμφωνούμε με κυβερνητική πολιτική 

«Παρά του ότι πιστεύουμε πως δεν έχει παρουσιαστεί ένας ολοκληρωμένος κυβερνητικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας, ούτε και αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κινδύνων που έχουμε περιγράψει, το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2022», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ένας βασικός λόγος καταψήφισης του προϋπολογισμού πέρσι, πλέον δεν υφίσταται. «Η κυβέρνηση έχει πλέον παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην ελεγκτική υπηρεσία και έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα. Επίσης σημειώνουμε πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί συγκεκριμένες εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, βελτίωσης του προϋπολογισμού», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. [Διαβάστε περισσότερα εδώ].

Χρίστου: Φέτος θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό

«Φέτος θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, εκτός από τις δαπάνες για την άμυνα και τις ειδικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, αναφέροντας ότι κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν. Τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε επειδή το κόμμα δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός είναι ο προϋπολογισμός για να λειτουργήσει η κρατική μηχανή, ούτε γιατί δεν επιθυμεί να λάβει η Κύπρος τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά για να στείλει το μήνυμα για όσα το ΕΛΑΜ έχει ως προτεραιότητα. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, το Κυπριακό και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. [Διαβάστε περισσότερα εδώ].

Σιζόπουλος: Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι και πάλι κατά βάση διαχειριστικός

Για ακόμα μία χρονιά ο κρατικός προϋπολογισμός «είναι κατά βάση διαχειριστικός» δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «κανένας δεν αμφισβητεί τα έργα υποδομής, όμως δεν πρέπει να παραμείνουμε μόνο σε αυτά». Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «ο προϋπολογισμός θα αποκτήσει αναπτυξιακή μορφή όταν σε αυτό θα περιληφθούν και αναπτυξιακά έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, τα οποία θα εξασφαλίζουν στο κράτος εισοδήματα με τα οποία να χρηματοδοτούνται νέα έργα». [Διαβάστε περισσότερα εδώ].

Καρογιάν: Αποφασίσαμε να υπερψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν διατύπωσε τη θέση ότι ο Προϋπολογισμός του 2022, είναι ίσως ο μόνος στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας, που λόγω των υποχρεώσεων μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και των όρων που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, περιλαμβάνει πραγματικές και ουσιαστικές αλλαγές που οδηγούν σε μια «μετεξέλιξη του οικονομικού μας μοντέλου», δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα τον υπερψηφίσει. [Διαβάστε περισσότερα εδώ].

Με χρώμα περιβαλλοντικό η ομιλία Θεοπέμπτου

Με χρώμα περιβαλλοντικό η ομιλία του Προέδρου των Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Βουλή των Αντιπροσώπων για το Προυπολογισμό του 2022. Τα περιβαλλοντικά δικαιώματα οι άξονες που κινήθηκε, η ποιότητα του αέρα, η υγεία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η παράκτια ζώνη, οι πετρελαιοδεξαμενές στη Λάρνακα, οι πλημύρες και ο πολιτισμός. [Διαβάστε περισσότερα εδώ].

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση