ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον Γκουτέρες η απόφαση για τριμερή ή πενταμερή

Επιβεβαίωση «Κ» - Το διάστημα Οκτώβριο-Νοέμβριο αποφασίζει ο ΓΓ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης

Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδέχεται να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να πραγματοποιηθεί μια τριμερής και ακολούθως μιας πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν πάρθηκε απόφαση για διάσκεψη από τον ΓΓ. Ερωτηθείς επεσήμανε ότι ο ΓΓΟΗΕ δεν έχει αποφασίσει για το αν η διάσκεψη θα είναι τριμερής ή πενταμερής. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί αρχικά θα μπορούσε να λάβει χώρα μια τριμερή διάσκεψη και στην συνέχεια να ακολουθήσει πενταμερή. 

Οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της έντυπης «Κ» της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ΓΓ του ΟΗΕ πριν υποβάλει την έκθεσή του για τις καλές υπηρεσίες στις 15 Νοεμβρίου, θέλει να έχει ανά χείρας συμφωνία επί των όρων αναφοράς στη λογική που οδηγεί στη διεξαγωγή μιας τριμερούς και στη συνέχεια μας άτυπης πενταμερούς. Όπως ανέφεραν στην «Κ» διπλωματικές πηγές, εκείνο που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει από τις διεργασίες στην έδρα των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη είναι κατά πόσον οι όροι αναφοράς είναι προϋπόθεση για μια τριμερή ή μπορούν να συμφωνηθούν κατά τη διάρκειά της. «Με δεδομένο ότι ο κ. Γκουτιέρες δεν θέλει να ρισκάρει επανάληψη μιας αποτυχίας εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να πάει σε μια τριμερή με κρατούμενο επιτυχίας τους όρους αναφοράς. Διαφορετικά ίσως ανακύψει το ενδεχόμενο μιας απευθείας άτυπης πενταμερούς για να δοθούν λύσεις».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ακιντζί η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα ίσως επιστρέψει στην Κύπρο για να έχει νέες επαφές με τους δύο ηγέτες με στόχο την συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία τριών στοιχείων για τους όρους αναφοράς: Το Κοινό Ανακοινωθέν του 2014, οι προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να ασκήσει κριτική στην ε/κ πλευρά, αναφέροντας ότι δεν τηρεί ξεκάθαρη στάση στο Κυπριακό. Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ισότητα. Πρόσθεσε δε πως «κατά διαστήματα η ε/κ πλευρά έφερε στο προσκήνιο διάφορες ιδέες όπως η λύση δυο κρατών, συνομοσπονδία, εκ περιτροπής προεδρία. Οι όροι αναφοράς είναι σημαντικοί για να ξεπεραστεί η ασάφεια που δημιούργησαν αυτές οι κινήσεις και προτάσεις».

Παράλληλα υποστήριξε πως εφόσον η πολιτική ισότητα συμπεριλαμβάνεται στην τελική λύση, η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

«Την ίδια στιγμή, η νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι με ανοιχτή την άκρη και να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα». 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε στον Αντόνιο Γκουτέρες την πρόταση της τ/κ ηγεσίας. «Στην νέα περίοδο η τ/κ πλευρά δεν θα πρέπει να παραμείνει αντιμέτωπη με απογοήτευση, παρόμοια με αυτήν της περιόδου του Σχεδίου Ανάν».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ειδικός του εκπρόσωπος, Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στην Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω», Τζενκ Γκιουρτσιάγ, ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού, και δύο γραμματείς, Σερτάτς Γκιουβέν και Χασάν Βάρογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση