ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι σταθμοί για την κυπριακή οικονομία το 2020

Η επόμενη χρονιά αρχίζει με τρεις από τους τέσσερις οίκους αξιολόγηση να διατηρούν το κυπριακό αξιόχρεο σε θετική προοπτική.

ΚΥΠΕ

Τις ημερομηνίες για τις αξιολογήσεις της επόμενης χρονιάς έδωσαν στη δημοσιότητα οι οίκοι αξιολόγησης, θέτοντας τους σταθμούς κρίσης της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας το 2020.

Η επόμενη χρονιά αρχίζει με τρεις από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης (που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να διατηρούν το κυπριακό αξιόχρεο σε θετική προοπτική. Πρόκειται για τους οίκους Moody’s, Fitch και DBRS Mornigstar.

Πρεμιέρα στις αξιολογήσεις κάνει ο οίκος Standard and Poor’s, o οποίος ανακοίνωσε πως η πρώτη δυνητική ημερομηνία έκδοσης πράξης αξιολόγησης είναι η 6η Μαρτίου. Ο εν λόγω οίκος δεν είχε εκδώσει πράξη αξιολόγησης για το τρέχον έτος, ενώ σε έκθεσή του τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει πως θα εξέταζε την αναβάθμιση των αξιολογήσεών του στα επόμενα δύο χρόνια, θέτοντας ως βασικά προαπαιτούμενα τη σημαντική απομόχλευση της οικονομίας, τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Ακολουθεί ο οίκος Fitch στις 3 Απριλίου, ο DBRS στις 15 Μαΐου και τέλος ο Μοοdy’s στις 19 Ιουνίου. Η δεύτερη σειρά δυνητικών αξιολογήσεων είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Το κυπριακό αξιόχρεο επέστρεψε στην επενδυτική κατηγορία το 2018, με τον οίκο Moody’s να είναι ο μοναδικός που διατηρεί την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στα «σκουπίδια», στο Ba2, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Ωστόσο, ο οίκος αυτός αναβάθμισε την προοπτική του κυπριακού αξιόχρεου σε θετική στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες αυτές χαρακτηρίζονται ως δυνητικές ημερομηνίες για έκδοση πράξης αξιολόγησης και διέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 462/2013 (CR3), έτσι ώστε να δίνεται περισσότερη καθαρότητα στην αγορά.

Οι προϋποθέσεις

Κοινή συνισταμένη και των τεσσάρων οίκων είναι η μείωση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους, καθώς και η μείωση των προκλήσεων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούν βαρίδι στην οικονομική δραστηριότητα.

Στις επισημάνσεις των οίκων περιλαμβάνονται επίσης η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η τήρηση πλεονασματικών προϋπολογισμών, η συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν και θα καταστήσουν πιο διατηρήσιμη την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Στους αστάθμητους παράγοντες για τα δημόσια οικονομικά περιλαμβάνεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για επιστροφή των αποκοπών των μισθών και συντάξεων κατά την περίοδο της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X