ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Πέμπτη «πέφτει η αυλαία» της Moneyval για την Κύπρο

Η τελική έκθεση θα βγει μετά το τέλος του Ιανουαρίου 2020 από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η διαδικασία της αξιολόγησης της Κύπρου από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (Moneyval), ολοκληρώνεται την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου.

Μετά από 6 μήνες που κράτησε η αξιολόγηση, «πέφτει η αυλαία» της πολύμηνης αυτής διαδικασίας. Η πρώτη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαίου του 2019 και από τότε έχουν συνεχή επικοινωνία με τα τμήματα και τις αρχές που είναι υπεύθυνοι. Όπως την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών, τη ΜΟΚΑΣ, ΣΕΛΚ, Νομική Υπηρεσία, Κεφαλαιαγορά και επαγγελματίες που ασχολούνται με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για το περιεχόμενο των συστάσεων που θα έχει η έκθεση προόδου της Κύπρου, αφού το ζήτημα των διαβατηρίων σίγουρα λειτούργησε ανασταλτικά. Όπως και να έχει, η έκθεση που θα ετοιμαστεί από την γραμματεία της Moneyval θα περάσει πρώτα από το μικροσκόπιο της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (Financial Action Task Force) και η τελική έκθεση αναμένεται να εκδοθεί σε 1.5 με 2 μήνες. Όπως σημειώνουν φορείς στην «Κ» που είναι εις θέση να γνωρίζουν, πριν το τέλος του Ιανουαρίου 2020 δεν θα δημοσιευτεί η τελική έκθεση.

Ξεκίνησε και ο ΟΟΣΑ

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως ξεκίνησε και η αξιολόγηση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) για την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020. Αναλυτικότερα, η περίοδος της αξιολόγησης θα λήξει 31 Μαρτίου του 2020 και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τα αρμόδια τμήματα της Κύπρου για να οριστικοποιηθεί η έκθεση.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΟΣΑ είχε τοποθετήσει το 2018 σε «μαύρη λίστα» την Κύπρο για το πρόγραμμα των διαβατηρίων. Συγκεκριμένα, ο Οίκος είχε δώσει στη δημοσιότητα λίστα με 21 χώρες, οι οποίες διαθέτουν «προγράμματα παροχής διαβατηρίων» τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «απειλούν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση