ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το απαισιόδοξο σενάριο για τον αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ

Η απαισιόδοξη εκτίμηση για 1,7 εκατ. θανάτους από κορωνοϊό θα σημάνει ότι η ασθένεια αυτή θα σκοτώσει περισσότερους από ό,τι ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια μαζί

Kathimerini.gr

Παρότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσοι Αμερικανοί θα πεθάνουν από τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι υπολογισμοί κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό, που ίσως να φθάσει τις εκατοντάδες χιλιάδες. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, δρ Τζέιμς Λόλερ εκτιμά τον αριθμό θανάτων στις 480.000.

Κάθε υπολογισμός, όμως, εξαρτάται από δύο βασικά ερωτήματα: Πόσοι Αμερικανοί θα μολυνθούν με τον ιό και πόσοι από αυτούς θα υποκύψουν; Οι υπολογισμοί των επιδημιολόγων δείχνουν ότι χωρίς εντατικές προσπάθειες αντιμετώπισης του COVID-19, 200.000 με 1,7 εκατομμύριο Αμερικανοί θα χάσουν τη ζωή τους, αν και η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα διαρκέσει ένα χρόνο και όχι περισσότερο.

Η εκτίμηση του δρος Λόλερ για 480.000 νεκρούς είναι υψηλότερη από τον ετήσιο συνολικό αριθμό θανάτων Αμερικανών από εμφύσημα, άνοια, εγκεφαλικά και διαβήτη. Μόνο δύο αίτια θανάτου σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους Αμερικανούς: ο καρκίνος (600.000 τον χρόνο) και η καρδιοπάθεια (650.000). Η απαισιόδοξη εκτίμηση για 1,7 εκατ. θανάτους από κορωνοϊό θα σημάνει ότι η ασθένεια αυτή θα σκοτώσει περισσότερους από ό,τι ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια μαζί.

Ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς εκτιμά ότι η μόλυνση ποσοστού 20% του πληθυσμού είναι μία συντηρητική εκτίμηση, ενώ οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Βρετανίας εικάζουν ότι το ποσοστό μόλυνσης θα είναι μεταξύ 60% και 70% του συνολικού πληθυσμού. Πολλοί ειδικοί, που μελετούν τον κορωνοϊό αναμένουν θνησιμότητα της τάξεως του 1% για τους ασθενείς, αν και τα μέχρι στιγμής ποσοστά είναι υψηλότερα. Στην Κορέα, η οποία επέβαλε το τεστ σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,8%, ενώ στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, λιγότερο από 20% των κατοίκων μολύνθηκαν, εν μέρει χάρη στα δρακόντεια μέτρα απομόνωσης και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι περισσότεροι θάνατοι αναμένεται να σημειωθούν μεταξύ των ηλικιωμένων ασθενών, αν και οι νέοι κινδυνεύουν και αυτοί. Οι εκτιμήσεις θνησιμότητας ανάλογα με την ηλικία είναι ατελείς, ενώ οι συγκρίσεις μεταξύ κρατών δεν λαμβάνουν υπόψη κρίσιμους παράγοντες. Τα ποσοστά καπνιστών ανδρών στην Κίνα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά στις ΗΠΑ, με τους ηλικιωμένους Κινέζους ασθενείς να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά πνευμονικών ασθενειών από ό,τι οι Αμερικανοί συνομήλικοί τους.

Αγνωστο παραμένει, επίσης, εάν οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν με τον κορωνοϊό, όπως δείχνουν τα κινεζικά στοιχεία, ή εάν είναι πιθανότερο να έχουν υποβληθεί σε τεστ από ό,τι οι νέοι. Μόνο με την επέκταση των τεστ στον γενικό πληθυσμό θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να αποκτήσουν σαφή εικόνα της κατάστασης και του ανθρώπινου κόστους της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X