ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιαρλή: Γύρω στο 2,5% το επιτόκιο των δανείων από την Τρόικα

«Πάρα πολύ καλό», χαρακτήρισε το επιτόκιο ο ΥΠΟΙΚ.

ΚΥΠΕ

Γύρω στο 2,5% αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή να καταλήξει η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα με την Τρόικα για το ύψους του επιτοκίου των δανείων που θα λάβει η Κύπρος, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο επιτόκιο ως «πάρα πολύ καλό».

Ο κ. Σιαρλή τόνισε ότι η συζήτηση τις επόμενες εβδομάδες στο Eurogroup για την έγκριση του μνημονίου συναντίληψης της Κύπρου «θα είναι τόσο δύσκολη όσο και η διαδικασία» που ακολουθήθηκε με την Τρόικα «για να φθάσουμε μέχρι εδώ», ενώ επεσήμανε την ανάγκη κάποια νομοσχέδια που αφορούν τη συμφωνία με την Τρόικα και θεωρούνται προτεραιότητα να έρθουν με τη μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή για να ψηφιστούν «πριν παρουσιαστούμε στο πρώτο Eurogroup έτσι ώστε να μην μπορούν κάποια μέλη της Ευρωζώνης να φέρουν πρόσκομμα και να μας δυσκολέψουν».

Πρέπει, συνέχισε, να ετοιμαστούν κάποια νομοσχέδια για να ενισχυθούμε σε επίπεδο Eurogroup όταν θα συζητείται το αίτημα της Κύπρου για παραχώρηση δανείου.

«Δεν είναι εύκολη η διαδικασία συζήτησης σε επίπεδο Eurogroup και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη (όταν οδηγηθεί το κυπριακό μνημόνιο συναντίληψης) σε κάποια κοινοβούλια της Ευρωζώνης τα οποία έχουν κάποιες εντυπώσεις για την Κύπρο που πρέπει να αποβάλουμε», επισήμανε ο κ. Σιαρλή, ο οποίος παρουσίαζε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2013-2016.

Είπε ότι η πρώτη συζήτηση για την Κύπρο σε επίπεδο Eurogroup θα γίνει στη συνεδρία της 3ης Δεκεμβρίου, στην οποία, όπως ανέφερε, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα συζήτηση για την Κύπρο στις 12-13 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει συζήτηση του κυπριακού μνημονίου στα εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών της Ευρωζώνης, με την όλη διαδικασία να διαρκεί γύρω στις έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 αναμένεται να δοθεί στην Κύπρο η πρώτη δόση των δανείων, χωρίς να αποκλείει αυτό να γίνει και αργότερα.

Εξήγησε ότι το Eurogroup έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και ότι «υπάρχουν χώρες που θα έχουν απαιτήσεις».

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τα θέματα αυτά λαμβάνονται υπόψη και έχουν ληφθεί υπόψη τον τελευταίο μήνα που συζητούμε με την Τρόικα, η οποία κάνει συνεχείς επαφές, όπως είπε, με διάφορα κράτη μέλη και «μας δίνει πληροφόρηση σε ποιο βαθμό μπορούμε να περάσουμε κάποια πράγματα και ποια όχι».

Ο κ. Σιαρλή, αφού σημείωσε ότι γνωρίζει τις στάσεις των κρατών μελών και είναι σε συνεχή επαφή με τις πρεσβείες και τους διπλωμάτες των κρατών αυτών, ζήτησε να μην αποδίδονται χρωματισμοί στις στάσεις κρατών μελών, τα οποία «θα μας εγκρίνουν το δάνειο», έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η αλληλοκατανόηση.

Ο Υπουργός εξήρε τη σοβαρή, όπως είπε, και υπεύθυνη στάση που ακολούθησε η Βουλή που ήταν καθοριστική για την κατάληξη σε συμφωνία με την Τρόικα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση