ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα 3% πάει το κούρεμα μέχρι τις 100.000;

Ετοιμη να δεχτεί πιο προοδευτική κλίμακα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο διεθνής Τύπος επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συζητά με την Βρυξέλλες σχέδιο να πέσει κάτω από το 5% η εισφορά σε καταθέσεις και να προστεθεί ένα νέο κλιμάκιο, πέριξ του 13%, για ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους Financial Times ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν σχολίασε ότι «αν η Κύπρος αποφασίσει πιο προοδευτική εισφορά κοινωνικής δικαιοσύνης με το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, είμαστε έτοιμοι να το εγκρίνουμε".

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές της ''Κ'' η Κεντρική τράπεζα επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια κλιμακωτών αποκοπών ως εξής: 0-100Κ 3%, 100-500Κ 10%, 500Κ+ 12.5%. Θυμίζουμε πως το 12.5% ήταν το σενάριο που ζήτησε τα ξημερώματα του Σαββάτου η Κριστίν Λαγκάρτ απο τον Πρόεδρο το οποίο αυτός απέρριψε.

Η Κεντρική Τράπεζα φέρεται να έχει μεταφέρει άνω των 5 δισ. ευρώ απο την Ευρώπη σε μια επιχείρηση αστραπή για να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς. Περισσότερα ποσά αναμένεται να μεταφερθούν με την ενδεχόμενη ψήφιση των μέτρων.

Έγκυρες πληροφορίες επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κηρυχτεί ως τραπεζική αργία η Τρίτη.

Για να έχει ισχύει μια τέτοια απόφαση πρέπει να εκδοθεί διάταγμα από το υπουργείο Οικονομικών καθώς επίσης και να ενημερωθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Μέχρις στιγμής, τέτοιο διάταγμα δεν έχει εκδοθεί.

Φήμες για τραπεζική αργία την Τρίτη και την Τετάρτη, λόγω φόβου εκροής χρημάτων από τους καταθέτες, δεν επιβεβαιώνονται, και το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.


Ολι Ρεν: Καμιά αντίρρηση για αλλαγή κατανομής του βάρους
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν δήλωσε ότι οι δανειστές της Κύπρου δεν θα αντιτίθεντο σε ενδεχόμενη αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων.

Σε δηλώσεις στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο κύριος Ρεν ανέφερε ότι αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο, η οποία θα έχει την ίδια οικονομική αντιστοιχία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση της.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση