ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανόρθωση: Ψάχνει «Ανάσταση» με 2,3 εκατ. ευρώ

Κατά πολύ μειωμένο το μπάτζετ της Ανόρθωσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του ΣΙΜΟΥ ΠΑΦΙΤΗ στο Κ SPORTS της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Στα 6,5 εκατ. ευρώ θα κυμαίνεται ο προϋπολογισμός της Ανόρθωσης την περίοδο 2014-15. Η «Κυρία» με βάση το πλάνο της διοίκησης Χρίστου Πουλλαΐδη θα έχει μισθολόγιο ποδοσφαιριστών και προπονητικής ομάδας γύρω στα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα πληρώνει λειτουργικά έξοδα, υπαλληλικό προσωπικό, χρέη προς το κράτος και οφειλές σε πρώην παίκτες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, τα έσοδα για την ομάδα της Αμμοχώστου από τηλεοπτικά, εισιτήρια και χορηγούς, θα βρίσκονται μεταξύ 3,7 - 4 εκατ. ευρώ. Επομένως, η χρονιά θ’ αφήσει έλλειμμα σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο προνοείται πως θα καλυφθεί από την πώληση μετοχών της νεοσύστατης ποδοσφαιρικής εταιρείας που θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουνίου.

Ο προϋπολογισμός της Ανόρθωσης θα μειωθεί περίπου κατά 600.000 ευρώ την περίοδο 2015-16, με σκοπό η «Κυρία» να ξεφορτωθεί ακόμα περισσότερα χρέη του παρελθόντος και ακολούθως ν’ αυξάνει σταδιακά το μπάτζετ της. Διακηρύξεις για μισθολόγιο 2,5 εκατ. ευρώ έγιναν και το περασμένο καλοκαίρι από τον τότε πρόεδρο Σάββα Κάκο, εντούτοις τα λόγια έμειναν λόγια, αφού οι μεταγραφές των Γκαρσία, Δημητρίου, Κολαούτι και Μάκου προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου εκτίναξαν τον προϋπολογισμό.

«Σκούπα» παντού
Για την Ανόρθωση η νέα περίοδος θα είναι διαφορετική έτσι και αλλιώς, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της θα λειτουργήσει ως ποδοσφαιρική εταιρεία. Η πρόσληψη τεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την ομάδα αποτελεί άλλη μία τομή (σε καμία περίπτωση ο Γκεόργκι Κικλάντζε δεν αφέθηκε να επιτελέσει έργο) και ο Τεντ Φαν Λέουβεν άρχισε ήδη να επεξεργάζεται στο μυαλό του το χτίσιμο της νέας Ανόρθωσης.

Η αποχώρηση του Νίκου Κωστένογλου από τον πάγκο της «Κυρίας» στο τέλος της σεζόν είναι δεδομένη. Αρχικά η διοίκηση της ομάδας προέτρεξε να προαναγγείλει παραμονή του Ελλαδίτη προπονητή, εντούτοις ακολούθως το μπαλάκι ρίχθηκε στον Ολλανδό τεχνικό διευθυντή, ο οποίος ήδη κατάρτισε λίστα 3-4 ονομάτων, οι οποίοι προβάλλουν ως πιθανοί αντικαταστάτες του Κωστένογλου. Η περίπτωση του συμπατριώτη του προπονητή Τον Κάανεν δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς ο Λέουβεν έχει σε εκτίμηση τον προπονητή του Άρη, ενώ το κασέ του είναι χαμηλό και μέσα στα οικονομικά δεδομένα της νέας Ανόρθωσης. Η «Καθημερινή» μαθαίνει πως Λέουβεν και Κάανεν έχουν συνομιλήσει, όμως ο νέος τεχνικός διευθυντής της «Κυρίας» δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε και η λύση Κάανεν απομακρύνεται.

Από την επόμενη βδομάδα θα αρχίσει το κοσκίνισμα προπονητών με πιθανότερο σενάριο την κάθοδο υποψηφίων στην Κύπρο, αφού απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι ν’ ανάψει το πράσινο φως ο πρόεδρος Χρίστος Πουλλαΐδης. Μαζί με τον Νίκο Κωστένογλου θ’ αποχωρήσει και ο βοηθός του Γιώργος Αλεξόπουλος, ενώ δύσκολα θα προκύψει θέμα για τους Αριάν Μπεκιάι (προπονητής τερματοφυλάκων) και Γιώργο Γεωργίου (γυμναστή), αν και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ολοένα και αυξάνεται η φημολογία που θέλει τον αρχαιότερο στα αποδυτήρια της Ανόρθωσης, τον υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος, Ιούλιο Κονναρή, να αποχωρεί στο τέλος της περιόδου, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.

Σύμμαχος τα συμβόλαια
Η μέθοδος των μαζικών προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ είναι σύνηθες για την Ανόρθωση την τελευταία εξαετία, όμως τα αποτελέσματα φανερώνουν την αναποτελεσματικότητά της. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με πέρσι, η πόρτα εξόδου θ’ ανοίξει και θα την περάσουν παίκτες οι πλείστοι εκ των οποίων δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Η αποχώρηση των Ρέζεκ, Ιτζχάκι, Λαμπάν, Ίλιτς, Λαβόρδε σαφέστατα ήταν πλήγμα για την ομάδα της Αμμοχώστου. Δεν ίσχυσε το ίδιο όμως για τον Γκάλαμαζ, ενώ ο Αλέξα εκτιμήθηκε μόνο και μόνο γιατί είχε πάθος. Υπό άλλες συνθήκες, και έχοντας κατά νου την προ 2008 ομάδα, ο Ρουμάνος δύσκολα θα έβρισκε θέση βασικού. Ούτε θα κλάψει κανείς που θα φύγουν οι Κάλβο, Σουσιάν, Άντιτς κ.ά.

Στα θετικά για τον κ. Λέουβεν είναι πως δεν θα δυσκολευτεί να «καθαρίσει» το «Αντώνης Παπαδόπουλος», αφού από τους ξένους παίκτες μόνο δύο έχουν συμβόλαιο και για τη νέα χρονιά (Άντιτς-Βαλβέρδε), χωρίς να σημαίνει ότι θα παραμείνουν. Θα είναι μεγάλη έκπληξη αν από τους 12 μη γηγενείς παίκτες που συμπεριλαμβάνονται τώρα στο ρόστερ, φοράνε τη φανέλα της Ανόρθωσης και του χρόνου περισσότεροι από πέντε. Βαλβέρδε και Μάκος έχουν καλές πιθανότητες, όμως τα πάντα θα κριθούν από την άποψη του Φαν Λέουβεν που έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Γκονζάλο Γκαρσία, τον οποίο είχε πάρει στην Άγκοβ Ολλανδίας.

Το νέο αφεντικό των αποδυτηρίων της Ανόρθωσης αξιολογεί πολύ προσεκτικά τους νεαρούς Κύπριους παίκτες, οι οποίοι καθιερώθηκαν στην εντεκάδα από τη μέρα που ήρθε ο Κωστένογλου και θ’ αποφασίσει ποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στο ρόστερ της νέας χρονιάς και ποιοι θα παραχωρηθούν δανεικοί.

Οι μεταγραφικές κινήσεις της Ανόρθωσης θα προέρχονται και από το «κυπριακό» παζάρι με παίκτες που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες, αλλά όπως είναι αναμενόμενο οι περισσότερες θα έχουν ολλανδικό, ισπανικό και βελγικό χρώμα, αφού από αυτές τις αγορές «ψώνιζε» ανέκαθεν ο Λέουβεν με νεαρούς συνήθως ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ανόρθωση: Τελευταία Ενημέρωση