ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τροποποιούνται στεγαστικά δάνεια

Μέσω του Σχεδίου Προπολεμικής Φερεγγυότητας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για την παροχή δανείων και επιδοτήσεων επιτοκίου στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις που αφορούν τα ακόλουθα:
•Συμπερίληψη των εκ μητρογονίας προσφύγων.
•Στα δάνεια για νεοδημιουργούμενα ζευγάρια μειώνεται ο χρόνος που δικαιούνται οι αιτητές να υποβάλουν αίτηση από την ημερομηνία τέλεσης του γάμου από τρία χρόνια σε τριάντα μήνες.
•Στα δάνεια που συνάπτουν οι αιτητές από οποιοδήποτε Χρηματοπιστωτικό ΄Ιδρυμα, για στεγαστικούς και επαγγελματικούς σκοπούς, η επιδότηση επιτοκίου θα φτάνει μέχρι 3,5% και σε κάθε περίπτωση ο αιτητής θα επιβαρύνεται με ελάχιστο ποσοστό ύψους 2%.
•Η περίοδος επιδότησης θα καθορίζεται με βάση το ύψος του υπολοίπου του δανείου, του οποίου το επιτόκιο θα επιδοτηθεί και όχι σύμφωνα με τη λήξη του εν λόγω δανείου.

Θα γίνονται αποδεκτές αιτήσεις που υποβάλλονται στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) από αιτητές που έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο μέχρι και έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησή τους. Για τις περιπτώσεις επιδότησης επιτοκίου, η προσκόμιση προς τον ΚΦΙΚΒ βεβαίωσης για το ύψος του επιτοκίου του δανείου ή/και βεβαίωση για τις διαφοροποιήσεις του επιτοκίου γίνεται υποχρεωτική για όλους και προστίθεται προθεσμία προσκόμισης της βεβαίωσης, όχι αργότερα από τις 15 Φεβρουαρίου  κάθε έτους.

Περιλαμβάνεται πρόνοια για τερματισμό της καταβολής των δόσεων του επιδοτημένου επιτοκίου (και όχι απλά αναστολή),  στην περίπτωση λήψεως από το Χρηματοπιστωτικό ΄Ιδρυμα δικαστικών μέτρων εναντίον του αιτητή για καθυστέρηση καταβολής των δόσεων του δανείου. Ο αιτητής θα υποχρεούται να υποθηκεύσει κατεχόμενη ακίνητη περιουσία προς όφελος του ΚΦΙΚΒ ανάλογης αξίας με το ύψος του ποσού του δανείου που θα εγκριθεί για να επιδοτείται.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση