ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μούγκα στο ΥΠΑΜ για τις κανονιές Νάση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από το 1999 που παρακολουθώ το ρεπορτάζ του Υπουργείου Άμυνας, και κατ’ επέκταση της Εθνικής Φρουράς, είναι η πρώτη φορά που ο παραδίδων αρχηγός της δύναμης (στην προκειμένη περίπτωση ο αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης) μέσα από την ημερήσια διαταγή του, δεν δίστασε να δώσει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην ηγετική πυραμίδα του στρατού, έτσι όπως ο ίδιος την αντιλήφθηκε, στα τρία χρόνια θητείας του στην ηγεσία του ΓΕΕΦ.

Μια εικόνα, που απέχει παρασάγγας από αυτή που βγάζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ας θυμηθούμε τι είπε ο αντιστράτηγος Νάσης στην τελετή παράδοσης της ηγεσίας του ΓΕΕΦ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο απερχόμενος Αρχηγός είπε πως δεν θέλει να αναφερθεί ούτε και να έχει κανένα συναίσθημα, “σε ό,τι αφορά  όποιους και αν κατά καιρούς εξυπηρέτησαν προσωπικά τους ή άλλα ιδιοτελή συμφέροντα, κατανοώντας ή όχι τις πράξεις τους, μη διστάζοντες να  σπιλώσουν αξιοπρέπεια και ήθος, ή αδιαφόρησαν και αδράνησαν για το καλό της ΕΦ, ή ενήργησαν με τρόπο που δε συνάδει με τη στρατιωτική δεοντολογία.

Ο καθένας φτιάχνει την προίκα του, που την κουβαλάει στη ζωή του”, πρόσθεσε. Καταλήγοντας, παρότρυνε όλους να πράξουν τρία πράγματα. “Το πρώτο, προσπαθήστε όλοι μαζί, όχι σε ομάδες, για  το καλό της ΕΦ, αυτό που η πολιτεία καθορίζει.

Το δεύτερο, μη `διακοσμείτε` τις καρέκλες-θέσεις σας τώρα και στο μέλλον και να έχετε στρατιωτικά δεοντολογικό θάρρος. Τρίτο, μην επιτρέψετε στους ελλειμματικούς επαγγελματικά να κατευθύνουν τις εξελίξεις της ΕΦ”, είπε».

Έκανε λοιπόν λόγο, για αξιωματικούς που εξυπηρέτησαν προσωπικά τους και ιδιοτελή συμφέροντα.

Είπε ότι οι εν λόγω αξιωματικοί, δεν δίσταζαν να σπιλώσουν αξιοπρέπεια και ήθος.

Είπε ότι αδιαφόρησαν ή αδράνησαν για το καλό της Ε.Φ. Είπε ότι οι ίδιοι ενήργησαν με τρόπο που δεν συνάδει με την στρατιωτική δεοντολογία.

Μπροστά στον Υπουργό Άμυνας και τον νέο αρχηγό έκανε λόγο, για ελλειμματικούς επαγγελματικά αξιωματικούς καλώντας τα μέλη της ΕΦ να μην τους επιτρέψουν να κατευθύνουν τις εξελίξεις στην ΕΦ.

Έχω ένα απλό ερώτημα, μπορεί κάποιος εκεί στο ΥΠΑΜ να μου το απαντήσει; Έγινε αντιληπτό τι είπε ο Στυλιανός Νάσης;

Ο Υπουργός Άμυνας που ήταν παρών, μετά το πέρας της τελετής παράδοσης παραλαβής, κάλεσε τον κ. Νάση να δώσει εξηγήσεις για όσα είπε και κυρίως, ποιούς ελλειμματικούς επαγγελματικά που εξυπηρέτησαν προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα αξιωματικούς, γιατί  αξιωματικούς είχαν αποδέκτες οι βολές του, εννοεί;

Αν λάβουμε υπόψη το δελτίο τύπου που έστειλε το ΥΠΑΜ, ο Στυλιανός Νάσης παρέδωσε τα κλειδιά του ΓΕΕΦ μέσα στην τρελή χαρά. 

Καμία αναφορά, καμία αιχμή, όλα μέλι γάλα. Αυτά που είπε ο κ. Νάσης ο Υπουργός Άμυνας τα άκουσε για πρώτη φορά ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Αληθεύει ότι στο αρχείο του ΥΠΑΜ υπάρχουν σχετικές αναφορές του απερχόμενου αρχηγού ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Γιατί αν δεν υπάρχουν, ο ΥΠΑΜ θα πρέπει να καλέσει το κ. Νάση να δώσει εξηγήσεις.

Εάν δεν έγινε αντιληπτό, ο Στυλιανός Νάσης περιέγραψε με κομψό τρόπο το μπάχαλο που επικρατεί, προφανώς στο ΓΕΕΦ. Το άλλο δε: “Η άμυνα και η ασφάλεια δεν θέλει marketing, ούτε λόγια, αλλά έργα, δεν είναι χώρος για show και δημόσιες σχέσεις”, για ποιον κτυπά η καμπάνα;

Κ. Φωκαΐδη, αν τα ακούσατε για πρώτη φορά τα όσα είπε ο απερχόμενος αρχηγός, πρέπει να τον καλέσετε να σας τα πει, όχι με κομψό αλλά με το πραγματικό τους όνομα.  Θα ήθελα πραγματικά να μπορούσα, να ανιχνεύσω με κάποιο τρόπο τα αισθήματα του νέου αρχηγού ακούγοντας τον προκάτοχό του, όχι πίσω από κλειστές πόρτες αλλά δημόσια, να λέει αυτά που είπε ο Νάσης.

Τα όσα κομψά είπε ο αντιστράτηγος Νάσης είναι πολύ σοβαρές κουβέντες, που προσπερνούν τον Υπουργό Άμυνας και φθάνουν πολύ ψηλά.

Αν αληθεύουν τα μισά απ όσα είπε ο κ. Νάσης, δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί στην τετριμμένη λογική ότι πρόκειται για ευαίσθητα θέματα άμυνας.
 
tomarasa@kathimerini.com.cy

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση