ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εθνικό Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης

Του Μαρίνου Μουσιούττα*

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, απευθύνθηκε πρόταση προς όλους του Αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου που προβλέπει την έναρξη ενός δομημένου διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας και εμπειρογνωμόνων για έκθεση απόψεων σε επιμέρους ζητήματα. Οι πέντε βασικοί στόχοι του Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης του Μνημονίου που περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΔΗΚΟ είναι η αύξηση του ποσού χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η μετατροπή του ELA σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα μέτρα για την ανάπτυξη. Ως προνομιακό πεδίο διεξαγωγής της εν λόγω προσπάθειας επιλέγεται το Κοινοβούλιο. Αυτή η πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής συνεργασίας, στοχεύει στην αλλαγή κατεύθυνσης της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία με την επαναδιαπραγμάτευση πτυχών του Μνημονίου. Θα συζητηθεί επίσης και η διαφοροποίηση της στρατηγικής στο Κυπριακό προς υπέρβαση του υφιστάμενου αδιεξόδου.

Οι διεξαχθείσες συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα καταγράφουν κοινές διαπιστώσεις και προβληματισμούς σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και καθιστούν σαφές ότι η απλή εφαρμογή του Μνημονίου και ο παθητικός ρόλος που φαίνεται επιδεικνύεται η κυβέρνηση στις διαπραγματευτικές διαδικασίες οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση της κυπριακής οικονομίας και στον άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης της μεσαίας κοινωνικής τάξης. Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου διέπεται από τις συνέπειες της πρωτοφανούς απόφασης και λύσης που επιβλήθηκε στον τραπεζικό τομέα τον περασμένο Μάρτιο και επιβεβαιώνει την ορθότητα των ανησυχιών που είχαν διατυπωθεί από το ΔΗΚΟ. Διαπιστώνονται βέβαια κάποια θετικά βήματα σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η Τρόικα στο Μνημόνιο αλλά σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία, η ύφεση παραμένει, η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ ότι η Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ιστορία των τραπεζών. Το θέμα των εκποιήσεων αποτελεί μέρος της προσπάθειας για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, καθώς η μη αναδιάρθρωση των δανείων και οι παρεπόμενες εκποιήσεις ενδεχομένως θα ευνοήσουν τον τραπεζικό τομέα αλλά δεν θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των δανειοληπτών, την απώλεια ρευστότητας και την οικονομική ύφεση. Με δεδομένη την αδιέξοδη πορεία της κυπριακής οικονομίας, καθορίζεται ως επιβεβλημένη η αλλαγή του περιεχομένου των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους, χωρίς όμως να επιδεικνύει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την προστασία των δανειοληπτών.

Στο πλαίσιο των ομάδων εργασιών προγραμματίζεται επίσης η διερεύνηση συγκλίσεων και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Μιας λύσης που φαίνεται απομακρυσμένη, καθώς η ακολουθούμενη στρατηγική στο Κυπριακό προϋποθέτει συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση των υποχωρήσεων του νέου ανακοινωθέντος και ωθεί σε αδιέξοδο ή αποδοχή μιας απαράδεκτης λύσης. Προέχει η εξεύρεση τρόπων απεγκλωβισμού από το κοινό ανακοινωθέν και τη συμφωνία όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία και απαιτείται μια εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για μια νέα εθνική στρατηγική.

Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων δεν μπορούν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα διεξαγωγής ενός δομημένου διαλόγου εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων και καθορισμού ενός κοινού πλαισίου αντιμετώπισης των προκλήσεων στο οικονομικό και εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων στόχος είναι η σύνταξη ενός κοινού εγγράφου και η διαμόρφωση ενός Εθνικού Πλαισίου Διαπραγμάτευσης για την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής και τη βελτίωση όρων του Μνημονίου. Επί τη βάσει των συγκεκριμένων επιδιώξεων ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος προτείνει την εφαρμογή μιας διεκδικητικής πολιτικής με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα πρέπει να απευθυνθούν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και επιδιώκει μια κοινοβουλευτική συνεργασία  με τα άλλα κόμματα, καθώς στην κρίσιμη περίοδο που διερχόμαστε, στο πλαίσιο συγκλίσεων, συμπόρευσης και κοινών δράσεων, μπορεί να προταθούν εναλλακτικές επιλογές και λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών. Στη βάση αρχών τίθεται ο απεγκλωβισμός από το Μνημόνιο με την τήρηση των δεσμεύσεων αλλά και η αποδοχή της δυνατότητας επικαιροποίησής του, επιτυγχάνοντας βελτιώσεις μέσα από σοβαρότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα, χωρίς να δίδεται η εντύπωση στους δανειστές ότι επιδιώκεται η αποδέσμευση από το Μνημόνιο και η είσοδος στην αβεβαιότητα και αποσταθεροποίηση.

Το Δημοκρατικό κόμμα καθορίζει ως επιτακτική και όχι ως επιθυμητή την ανάγκη αλλαγών στο Μνημόνιο, καθώς υπάρχουν ζητήματα που η παρούσα Κυβέρνηση διεκδίκησε να αλλάξουν και πέτυχε. Η υλοποίηση εκβιαστικών νομοσχεδίων στη βάση των οδηγιών της Τρόικας και η έλλειψη της όποιας διαπραγματευτικής προσπάθειας νομιμοποιεί την υποταγή στους κώδικες "καλής συμπεριφοράς" προς τους δανειστές μας, δεν δικαιώνει όμως την ύπαρξη υγιών πολιτικών θεσμών.


* Εκτελών Χρέη Γενικού Γραμματέα Δημοκρατικού Κόμματος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση