ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγώνας για μια ελεύθερη Αμμόχωστο, για μια ελεύθερη Κύπρο!

Του δρα Βασίλη Μαύρου

Απευθύνομαι για ακόμα μια φορά προς τους συντοπίτες μου Αμμοχωστιανούς και σε όλο τον προσφυγικό κόσμο της καθημαγμένης μας πατρίδας. Σε τρεις μήνες θα οδηγηθούμε προς τις κάλπες για να εκλέξουμε τους τοπικούς άρχοντες με τον νέο τροποποιημένο νόμο περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες καθότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας προσπάθειας της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μαρία Άγχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να μην έχει άμεσα σχέση με τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν όλοι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα ή βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά. Είναι πολύ σημαντική η άσκηση πιέσεων από όλους μας προκειμένου να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και να προσέλθει σε διάλογο. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι μπορεί να διαδραματίσουν από το δικό τους μετερίζι ρόλο προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης υπό τις περιστάσεις λύσης του Κυπριακού.
Είναι για τούτο που πιστεύω πως επιβάλλεται η δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου όλοι μαζί χωρίς κομματικές παρωπίδες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες να αγωνιστούμε για τα δίκαια της πατρίδας μας. Τούτη την ώρα είναι αχρείαστη ,άκαιρη και επικίνδυνη η τακτική να διαγωνιζόμαστε μεταξύ μας ποιοι έχουν τις ορθές θέσεις ή απόψεις για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο για λύση και επανένωση. Όλοι μηδενός εξαιρουμένου οφείλουμε να έχουμε ως φάρο και καθοδηγητή μας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κυπριακό. Χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς άλλες εκπτώσεις.

Αυτοί εκτός Κύπρου που θέλουν όχι λύση του Κυπριακού αλλά κλείσιμο προκειμένου να μην ενοχληθεί η Τουρκία, δεν αποκλείεται να επαναλάβουν όσα έπραξαν και στο παρελθόν όπως συνέβη μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν τον Απρίλιο του 2004.
Να υπενθυμίσουμε πως μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφιν Ανάν εξοργισμένος μεθόδευε και προωθούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ακύρωση των ψηφισμάτων 541 και 550 στα οποία γινόταν αναφορά και καταδικαζόταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτος στις 18 Νοεμβρίου 1983.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφραζε τις ανησυχίες του «για τη διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών που εκδόθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983, η οποία φέρεται να δημιουργεί ένα ανεξάρτητο κράτος στη βόρεια Κύπρο»
Θεωρώντας ότι αυτή η Διακήρυξη είναι ασυμβίβαστή με τη Συνθήκη του 1960 αναφορικά με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 σε εκείνο το ψήφισμα το Σ.Α. αποδοκίμαζε τη Διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών της δήθεν απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνιζε επίσης μεταξύ άλλων:
*Θεωρεί την πιο πάνω διακήρυξη σαν νομικά άκυρη και ζητά την ανάκληση της.
* Ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974) και 367 (1975),
*Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να συνεχίσει την αποστολή του καλών υπηρεσιών ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό πρόοδος προς μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο.
* Καλεί τα μέρη να συνεργαστούν πλήρως με το Γενικό Γραμματέα στην αποστολή του καλών υπηρεσιών.
* Καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
* Καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
* Καλεί όλα τα κράτη και τις δυο κοινότητες στην Κύπρο να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Είναι γνωστοί οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις στις οποίες προέβη η τότε κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου για να μην ακυρωθούν τα ψηφίσματα που καταδίκαζαν τις αποσχιστικές θέσεις της Τουρκίας.
Ήταν τότε που μετά από έναν έντονο διπλωματικό αγώνα καταφέραμε να μην υλοποιηθούν οι απειλές του Κόφι Ανάν. Γαλλία, Ρωσία και Κίνα στάθηκαν στο πλευρό μας και απέτρεψαν τις άνομες ενέργειες του τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ, και έτσι μέχρι σήμερα αυτά τα ψηφίσματα παραμένουν σε ισχύ. Για την αποτροπή νέων αποσχιστικών ενεργειών της Τουρκίας οφείλουμε όλοι μαζί ως μια ενωμένη γροθιά να αποτρέψουμε νέους κινδύνους. Η πολιτική Βαβυλωνία πρέπει να τερματιστεί.

Για τούτο όλοι οφείλουν να επιστρατευθούν.
Όλοι γνωρίζουμε πως στη διασπορά υπάρχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, διεθνούς φήμης που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Αυτό τον μεγάλο πλούτο που αποτελεί κόσμημα για την πατρίδα μας δεν πρέπει να τον αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Αυτούς τους ανθρώπους που μας κάνουν περήφανους για την δράση και προσφορά τους στις επιστήμες και στον πολιτισμό οφείλουμε να τους αξιοποιήσουμε και να τους εμπλέξουμε σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των αξιωματούχων των χωρών μελών της Ε.Ε. αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου, των Ασιατικών και Αφρικανικών Χωρών. Σε ένα διπλωματικό αγώνα δεν πρέπει να εξαιρέσουμε κανέναν και κυρίως τις χώρες μέλη που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Από τη θέση μου ως προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζω πως τέτοιες εκστρατείες είναι χρήσιμες και υποβοηθητικές.

Εάν εκλεγώ δήμαρχος Αμμοχώστου, θα αποδυθώ σε ένα μαχητικό αγώνα προκειμένου η Αμμόχωστος να αποφύγει τον κίνδυνο του εποικισμού και να εφαρμοστούν τα σχετικά ψηφίσματα για την επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της.
Στόχος του αγώνα και των προσπαθειών μου είναι μια ελεύθερη Αμμόχωστος και μια ελεύθερη Κύπρος.
Από αυτό τον αγώνα δεν πρέπει να απουσιάζουν οι προσπάθειες και σε νομικό επίπεδο για να εμποδιστεί ο περαιτέρω σφετερισμός των ε/κ περιουσιών στην Αμμόχωστο.
Η Τουρκία ενοχλείται από την προβολή των παραβιάσεων Τούρκων υπηκόων και εγκάθετών της γι’ αυτό και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να στηλιτεύουμε τον σφετερισμό και τη λεηλασία των περιουσιών μας.

Ο δρ Βασίλης Μαύρου είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου.

 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση