ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Δημοκρατία συνεχίζει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων έχει πανευρωπαϊκή διάσταση. Αφορά τη Δημοκρατία και τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητάς μας. Γι’ αυτό και ευχαριστούμε θερμά τους δημοσιογράφους, μαζί και τους Κύπριους, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τις ΜΚΟ, γιατί αυτοί ανέδειξαν τα PEGASUS και τα PREDATOR και ξεκίνησε αυτή η τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης και διαφάνειας. Είχα την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής για τα λογισμικά παρακολούθησης PEGASUS. Μια θέση τεράστιας σημασίας αλλά και αντίστοιχης δυσκολίας αφού στο πλαίσιο των ερευνών της Επιτροπής, διάρκειας 15 μηνών, τέθηκε, επίσης, υπό το μικροσκόπιο και η Κύπρος.

Κατά τη θητεία μας στην εν λόγω Επιτροπή ζητήσαμε και εξασφαλίσαμε μέσω συνεργασίας με την Ομάδα της Αριστεράς, Διερευνητική Αποστολή στην Αθήνα και Κύπρο, ενώ παράλληλα ενημερώσαμε το Προεδρείο, έχοντας υπόψη τις αποκαλύψεις και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες όπου παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά, να τεθεί και αυτή η υπόθεση στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής. Όπως, παράλληλα, έκανε και το ΑΚΕΛ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις εκ μέρους του δεξιού ΕΛΚ, η Επιτροπή στο τέλος ήλθε στην Κύπρο, πήγε στην Ελλάδα αλλά και στο Ισραήλ, και σε άλλα κράτη-μέλη, και ζήτησε απαντήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Κατά τις επισκέψεις, η Επιτροπή εισέπραξε απαξίωση και ελάχιστες ή καθόλου ουσιαστικές απαντήσεις από τις εθνικές αρχές. Με τον Αναστασιάδη, δε, να κατευοδώνει την αποστολή με το αμίμητο «Ουδέν μεμπτό, βλέπετε φαντάσματα…».

Την ίδια, αν όχι πιο έντονη, απαξίωση εισέπραξε ειδικότερα από τη Δεξιά και η αρμόδια εισηγήτρια, όταν συνέταξε και παρουσίασε τις εκθέσεις πορισμάτων και συστάσεων αντίστοιχα. Και στις δύο εκθέσεις, ιδιαίτερα στην έκθεση συστάσεων που υπερψηφίσαμε στην Ολομέλεια, διαπιστώνεται, εντέλει, με τον πιο επίσημο τρόπο, αυτό που λέγαμε πάντα. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση Αναστασιάδη παραβίασε τις διαδικασίες που προνοούνται από το ενωσιακό δίκαιο όσον αφορά στη διαχείριση του θέματος με το PΕGASUS. Και στις δύο εκθέσεις η Κύπρος μένει εκτεθειμένη. Και, δυστυχώς, συνεχίζει να είναι, με την παρούσα κυβέρνηση που είχε πάρα πολλά να κάνει.

Καταγράφεται, με αυστηρό ύφος, ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. για τη διπλή χρήση στην Κύπρο, γίνεται αναφορά στο μαύρο βαν και στην ανάγκη δημοσιοποίησης του σχετικού πορίσματος, και τεκμηριώνεται η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας με την Intellexa και το Predator. Αναφέρεται η Κύπρος ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας, εντοπίζεται η ύπαρξη και η παρουσία της διαβόητης NSO στο νησί, ζητείται η χαρτογράφηση των διάφορων ισραηλινών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, και η διεξοδική αξιολόγηση όλων των αδειών εξαγωγής που εκδίδονται για λογισμικά υποκλοπής και η κατάργησή τους όπου χρειάζεται. Τέλος, ζητείται η πλήρης διερεύνηση (με τη βοήθεια της EUROPOL) όλων των ισχυρισμών περί εξαγωγής λογισμικού κατασκοπείας και παράνομης χρήσης ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους, Κύπριους πολίτες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Μέσα από τη δουλειά μας δώσαμε στην Επιτροπή τα πάντα: γεγονότα, τις αμαρτωλές εταιρείες, ονόματα και διευθύνσεις, τα ένοχα κράτη, κάναμε και συστάσεις. Κανείς δεν συγκινήθηκε. Πρόσφατα, κατά την Ολομέλεια του Φεβρουαρίου, καταγγείλαμε, ξανά, την απροθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής να μεταφέρουν όλες τις συστάσεις της Επιτροπής PEGASUS, αλλά και άλλων διεθνών παραγόντων, σε συγκεκριμένη νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Καθώς και να σταματήσουν να αγνοούν την ανάρμοστη συμπεριφορά των κρατών-μελών της Ε.Ε. με την ελπίδα ότι δεν θα το κάνουν πάλι.

Παράλληλα, έχουμε ήδη ζητήσει, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη σύσταση δεύτερης Διερευνητικής Επιτροπής για να κρατήσουμε το ζήτημα ανοικτό και να εξασκήσουμε περαιτέρω πίεση προς συμμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Εμείς, θα συνεχίσουμε να ζητάμε διαφάνεια και αλλαγές. Όπως κάνουμε πάντα.

Στις 19 Απριλίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν θα διερευνήσει τα κράτη-μέλη που κατασκόπευσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες με τα PEGASUS. Ρίχνοντας την ευθύνη στις εθνικές αρχές, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, έχουν αρμοδιότητα για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι αντιφάσεις, η κοροϊδία, και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιτέλους, ας αποφασίσουν τι θέλουν. Εμείς, σε αντίθεση με τη Δεξιά, ξέρουμε και τι θέλουμε και αγωνιζόμαστε να το πετύχουμε.

 

Ο κ. Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση