ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι υπηρεσίες βελτίωσαν κατά 0.7% το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο

Βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων

ΚΥΠΕ

Αύξηση σε ποσοστό 0,7% παρουσίασε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Κύπρο, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία που άρχισε τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά σε καλυτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες λόγω βελτίωσης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και θετικότερων εκτιμήσεων για τις προοπτικές ζήτησης το επόμενο τρίμηνο.

«Η συνεχής ανοδική πορεία του ΔΟΣ μετά τον Απρίλιο του 2013, προδιαγράφει συγκράτηση του βάθους της ύφεσης στην Κυπριακή οικονομία, τουλάχιστον βραχυχρόνια», αναφέρει το ΚΟΕ. Ειδικότερα, στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την οικονομική κατάσταση και την απασχόληση της επιχείρησής τους το τελευταίο τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, αναφέρεται, περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να προβούν σε αύξηση της απασχόλησης και περισσότερες αναμένουν αύξηση στη ζήτηση τους επόμενους τρεις μήνες. Αντίθετα, τον Ιούλιο ελαφρώς περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο, ενώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο, περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν μειώσεις τιμών τους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρέχοντα αποθέματά των επιχειρήσεων είναι πάνω από το κανονικό για την εποχή, ενώ τον Ιούλιο περισσότερες επιχειρήσεις απάντησαν ότι αναμένουν μείωση των πωλήσεων καθώς και των παραγγελιών σε προμηθευτές τους επόμενους τρεις μήνες. Σε σχέση με τον Ιούνιο, περισσότερες επιχειρήσεις προτίθενται να μειώσουν την απασχόλησή τους το επόμενο τρίμηνο, αλλά, ταυτόχρονα, λιγότερες σχεδιάζουν μειώσεις τιμών κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Σε σχέση με τον Ιούνιο, οι αξιολογήσεις για την οικοδομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν λιγότερο αρνητικές, ενώ οι απαντήσεις τους για τα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books) σημείωσαν επιδείνωση. Στάσιμο παρέμεινε το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση, ενώ στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για τις τιμές τους τελευταίους δώδεκα μήνες.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση