ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και τώρα τα δύσκολα για την Τρ. Κύπρου

Ανοιχτός ο δρόμος για την συνέχιση της δύσκολης πορείας

Η ενίσχυση κεφαλαίου ανοίγει τον δρόμο για να μπορέσει τράπεζα να ακολουθήσει τον σχεδιασμό που σκοπεύει, στο τέλος της πορείας, να την επαναφέρει στην σταθερότητα και την ομαλότητα. Η τράπεζα έχει διασωθεί –έστω κι αν ο τρόπος και το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δικαιώνει όσους σχολίαζαν πριν από ένα χρόνο, προκαλώντας το μένος σχεδόν των πάντων, πως το κούρεμα δεν έπρεπε να είχε περιοριστεί στο 47,5%, αλλά να βρίσκεται περίπου 20 μονάδες βάσης υψηλότερα.
 
Η αναμενόμενη επιτυχία στο στρες τεστ, μετά την ενίσχυση κατά 1 δισ. ευρώ στην κεφαλαιακή της βάση (και σε συνδυασμό την, με κάποιο τρόπο, ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις), επιτρέπει στην τράπεζα να προχωρήσει με τις επόμενες της κινήσεις.
 
Με τον «αέρα» που δημιουργείται για ενίσχυση των προβλέψεων (που σε πολλούς προκαλούν άγχος, αφού είναι αρκετά χαμηλές σε σχέση με το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων), η τράπεζα θα μπορέσει συν τοις άλλοις να ενισχύσει και την ρευστότητά της. Μπορεί, επίσης, με την αυτοπεποίθηση ενός ιδρύματος με ικανοποιητική πλέον κεφαλαιακή επάρκεια, να προχωρήσει στην διάθεση στην αγορά του ομολόγου, ύψους άλλου 1 δισ. ευρώ, το οποίο σήμερα είναι δεσμευμένο για τον ELA.
 
Η ενίσχυση της ρευστότητας κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική (σήμερα τα δάνεια-προς-πιστωσεις είναι στο αστρονομικό 145%). Πέραν τούτου, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στην μείωση του ELA, αλλά και ταυτόχρονα να αρχίσει τους σχεδιασμούς της για επιστροφή της στο πάτωμα.
 
Αυτή η επιστροφή δεν αφορά μόνο στο ΧΑΚ, από το οποίο η τράπεζα τελικά θα διαγραφεί, έστω κι αν επιστρέψει προσωρινά, αλλά κυρίως στην ένταξή της στο London Stock Exchange.
 
Ο συνδυασμός της διάθεσης του ομολόγου, μαζί με την επιστροφή στα χρηματιστήρια, με τελικό «προορισμό» το LSE, θα επιτρέψει στην τράπεζα να δημιουργήσει μια πιο ομαλή κατάσταση στα παθητικά της, αλλά και να ενισχύσει την επενδυτική της βάση.
 
Το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για συνέχιση των σχεδιασμών, πάντως, δεν έχει λύσει το πρόβλημα της τράπεζας, το οποίο παραμένει στενά συνδεδεμένο με τα ΜΕΔ και δη τα μεγαλύτερα εξ αυτών. Με ΜΕΔ στο 58%, είναι προφανές πως αυτό που επιτεύχθηκε με την αύξηση του κεφαλαίου, είναι η αποτροπή ενός αιφνίδιου θανάτου και όχι η εξυγίανση του ασθενούς.
 
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν, έστω κι αν η τράπεζα έχει «πλάτες» από επενδυτές όπως την EBRD, γεγονός που μεταφράζεται και σε βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της ποιότητας στην λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, δικαιούται πλέον κανείς να ελπίζει πως, παρά τα τραγικά νούμερα της τράπεζας, υπάρχει πλέον ένα κάποιο φως στο τέλος του τούνελ.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση