ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλώς τον Σουλτάνο και δώρα φέροντα

Της Ελένης Χρυσοστόμου*

Βεβαίως και δεν είναι αμελητέα η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν στα κατεχόμενα, λίγες μέρες μετά την εκλογή του. Οι προθέσεις των Τούρκων γίνονται για ακόμα μια φορά ξεκάθαρες με πράξεις και λόγια αφού έστειλαν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός ως προπομπό της επίσκεψης αυτής,  παρ’ όλες μάλιστα τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για να τον πείσει να προσέλθει στις συνομιλίες.
 
Οι Τούρκοι διατηρούν την ίδια τακτική και επιλέγουν να εκφράσουν την αμέριστη υποστήριξη τους στην παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» αφού επέλεξαν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου μετά την εκλογή του στην Προεδρία της χώρας, να γίνει στην κατεχόμενη Κύπρο.
 
Ακούσαμε δια του στόματος του ίδιου του Προέδρου ότι αναμένει από τον Ερντογάν να στείλει με τις δηλώσεις του ένα θετικό μήνυμα. Είναι άξιο απορίας τι διαφορετικό περίμενε να ακούσει ο Πρόεδρος όταν οι Τούρκοι προβάλουν καθημερινά τις ξεκάθαρες θέσεις τους για το Κυπριακό. Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι γνωστή και οι προθέσεις της ξεκάθαρες. Ο κ. Ερντογάν για ακόμη μια φορά ξεκαθάρισε τη θέση του και έστειλε το θετικό του μήνυμα αλλά στους Τουρκοκύπριους και όχι βεβαίως στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Είναι άξιο απορίας γιατί  η Κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά τη στάση του «καλού παιδιού» και δεν κάνει αυτό που έχει εκλεγεί να κάνει, δηλαδή να υπηρετεί τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού και να καταγγείλει την επίσκεψη χωρίς υπεκφυγές και αμφιταλαντεύσεις.
 
Δεν θα αναφερθώ στο ατυχές και προσβλητικό στον κάθε Κύπριο γεγονός, δηλαδή την αποστολή συγχαρητήριας επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος κατά την άποψη μου διέπραξε μέγα λάθος αφού οι θέσεις της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας είναι γνωστές. Υποβίβασε μάλιστα την Κυπριακή Δημοκρατία αφού η επιστολή δεν στάλθηκε με την ενδεδειγμένη διπλωματική οδό. Στάλθηκε από χέρι σε χέρι ωσάν να επρόκειτο για «ραβασάκι».
 
Αυτές οι δουλοπρεπείς πρακτικές και συμπεριφορές κάθε άλλο παρά βοηθούν στον στόχο που είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Μόνο με αλλαγή στρατηγικής και διεκδικητικότητα μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να χαθεί ακόμα μια γενιά Κυπρίων περιμένοντας μια «δίκαιη λύση» τη στιγμή που δεν αλλάζει η τακτική, η οποία σαράντα χρόνια δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
 
Με την τακτική της υποχωρητικότητας έχει αποδειχθεί ότι κερδίζει έδαφος η Τουρκία η οποία διεκδικεί και παίρνει αυτό το οποίο έχει βάλει στόχο. Τον απόλυτο έλεγχο του νησιού με λάφυρο, τον πλούσιο θησαυρό που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ.
 
Θεωρώ ότι αν θέλουμε διαφορετικό αποτέλεσμα – που θέλουμε – πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη στρατηγική και μια ξεκάθαρη πολιτική τακτική απέναντι στην Τουρκία. Είμαστε μικρή χώρα αλλά τα εργαλεία τα οποία έχουμε στο χέρι δεν τα εκμεταλλευτήκαμε ποτέ στο μέγιστο δυνατό βαθμό για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Φτάνει πια με τη δουλοπρεπή συμπεριφορά, καιρός να υψώσουμε το κεφάλι και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. 

*Η Ελένη Χρυσοστόμου είναι Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση