ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Προμηθέας Δεσμώτης» με υπογραφή Αντρέα Πάντζη

Ο βραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης σημειώνει τις σκέψεις του για την εμβληματική τραγωδία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το θέατρο Αρτοφόριο παρουσιάζει την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Τα Κύπρια» σε σκηνοθεσία Αντρέα Πάντζη. Το έργο πραγματεύεται την ηρωική αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του Δία, ο οποίος είχε κλέψει τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους θνητούς.

Η συγκεκριμένη αισχύλεια τραγωδία έχει προκαλέσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των μελετητών τόσο για το περιεχόμενο και την πλοκή της όσο και για ένα μεγάλο φιλολογικό ζήτημα. Μία μεγάλη μερίδα μελετητών εικάζει ότι ο «Προμηθέας Δεσμώτης» αποτελεί το μεσαίο μέρος μιας τριλογίας του Αισχύλου με θέμα τον Προμηθέα, ενώ μία άλλη υποστηρίζει ότι πρόκειται για το πρώτο της μέρος, η οποία συμπληρώνεται από τα έργα «Προμηθεύς Λυόμενος» και «Προμηθεύς Πυρφόρος». Το θέατρο Αρτοφόριο συμμετέχει φέτος στα Κύπρια με το συγκεκριμένο έργο υπό τη σκηνοθετική ματιά του βραβευμένου Κύπριου σκηνοθέτη Αντρέα Πάντζη.

Ο σκηνοθέτης μέσα από την τριβή με το κείμενο του Αισχύλου θέλησε περισσότερο να αποδώσει επί σκηνής την τυραννία που υφίσταται ο Προμηθέας από την εξουσία, δηλαδή τον Δία. Ο κ. Πάντζης αναφέρει ότι στην παράσταση, εκτός από τα συστατικά της πλοκής και της ιστορίας του έργου, που είναι η βάση του μύθου, αναδεικνύουν αυτό ακριβώς το μαρτύριο του ήρωα. Μιλώντας για το έργο ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι: «Για εμάς, ο Προμηθέας είναι ο φίλος που βοήθησε τον Δια να νικήσει τον πατέρα του, τον Κρόνο και να εγκαθιδρύσει την προσωπική του τυραννική εξουσία. Ο Δίας, με αφορμή την κλοπή της φωτιάς, αλυσοδένει τον φίλο του σε αιώνιο μαρτύριο 30.000 χρόνων στον Καύκασο. Αυτό είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται στην Ιστορία της ανθρωπότητας».

Η διαχρονικότητα της θεματικής του Αισχύλου, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη αποτέλεσε τον κύριο λόγο επιλογής του συγκεκριμένου έργου. Ο Αντρέας Πάντζης, φέρει ως παράδειγμα τους επαναστάτες, οι οποίοι σκοτώνονται μεταξύ τους και τέλος ο πιο δυνατός εξολοθρεύει τους άλλους για να καταλήξει στον μύθο του Προμηθέα και στη σχέση του με τον Δία. «Δείτε τη Γαλλική Επανάσταση με τον Ροβεσπιέρο, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον εθνικό διχασμό, τον Αγώνα της ΕΟΚΑ του ’55 – ’59 και τον διχασμό που μας οδήγησε στην ΕΟΚΑ Β΄. Ταυτόχρονα, παρακολουθήστε την Οκτωβριανή Επανάσταση του ’17 στη Ρωσία και τη σφαγή που επακολούθησε.

Από τα 110 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ ο Στάλιν εξόντωσε τους 98. Τον Τρότσκι τον σκότωσε στο Μεξικό, όπου ζούσε στην παρέα του Σικέιρος και της Φρίντα Κάλο. Αυτή η πραγματικότητα μας οδήγησε στην ερμηνεία της τραγωδίας αυτής του Αισχύλου που είναι τόσο σύγχρονη», εξηγεί ο σκηνοθέτης. Στον σύμπαν που κυβερνά ο Δίας, όλοι τον υπακούουν πίστα, γιατί κυβερνά σκληρά και άτεγκτα. Ακούει τα πάντα, αν και βρίσκεται χιλιάδες μιλιά μακριά, λέει ο Ωκεανός στο έργο. «Δεν σας θυμίζει αυτό τον Μεγάλο Αδελφό;», διερωτάται ο σκηνοθέτης για να καταλήξει μέσα από τα λόγια του Ωκεανού «πως ο Νέος Αφέντης είναι σκληρός».

Οι Ωκεανίδες αποτελούν τον Χορό στο έργο οι οποίες ζουν στο βασίλειο του Νερού, που κυβερνά ο Ποσειδώνας και γι’ αυτό δεν φοβούνται τον Δια. Τα υδρόβια πλάσματα έρχονται για να συμπαρασταθούν στο μαρτύριο που βιώνει ο Προμηθέας. «Ο Δίας κυβερνά με νέους νόμους, ενάντια στο δίκαιο», λένε οι Ωκεανίδες. Αυτός ο σκληρός κόσμος εκφράζεται με όλα τα σημεία που χαρακτηρίζουν μια στρατιωτική δικτατορία. Στρατιωτική πειθαρχία, στρατιωτικές στολές, μπότες και φυσικά καχυποψία και υπονοούμενα. Το μόνο ανθρώπινο ον, η Ιώ, έχει μεταμορφωθεί σε αγελάδα από την Ήρα, η οποία τη ζηλεύει, μήπως και γίνει ερωμένη του Δια. Αυτό τον στρεβλό κόσμο, που θυμίζει πιο σύγχρονες εποχές, εκφράζει ο «Προμηθέας Δεσμώτης» που φτιάξαμε.

Μία παράσταση για την επανάσταση που κουβαλάει πάντα μέσα της τον σπόρο της ανατροπής της και της διαστροφής της. Η επανάσταση που είναι ένα άνοιγμα, μία διέξοδος προς το καλύτερο, το νέο, καταλήγει στο αδιέξοδο της τυραννίας και της καταπίεσης.

Info
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και
 Παρασκευή 26 και Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσίας στις 8.30μμ.
Εισιτήρια 5 και 10 ευρώ.
Πληρ. 70007705.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση