ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή πολιτικής από την Κεντρική ζητά η FBME

Έτοιμη να συμμορφωθεί με τους νόμους κατά του ξεπλύματος δηλώνει η τράπεζα

ΚΥΠΕ

Την ετοιμότητα συμμόρφωσης της με τους νόμους κατά του ξεπλύματος  χρήματος εκφράζει η τράπεζα FBME, καλώντας παράλληλα την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) να εγκαταλείψει την απόφασή της για απαλλοτρίωση και πώληση του υποκαταστήματος της Κύπρου.

Σε δημόσια τοποθέτησή των δικηγόρων της «Hogan Lovells», με αφορμή την έναρξη της εξέτασης της υπόθεσής της από την μονάδα κατά του ξεπλύματος χρήματος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι οι ελεγκτές από την Ernst and Young (ΕΥ) στην αξιολόγησή τους προγράμματος συμμόρφωσης της FBME παρατήρησαν ότι οι διαδικασίες της Τράπεζας "ενσωματώνουν τις απαιτήσεις" των σχετικών νόμων.

«Αυτοί οι νόμοι είναι η τρίτη οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος της ΕΕ και η τέταρτη έκδοση της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προς τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με το άρθρο 59 (4) του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες του 2007-2013», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι, «εκτίμηση της EY είναι ότι η FBME έχει πρωτόκολλα που επιτρέπουν στην Τράπεζα να τηρεί συνεχώς το πρόγραμμα και να ευθυγραμμίζεται με τις νομικές απαιτήσεις ».

Στην δημόσια δήλωση επαναλαμβάνεται η δέσμευσή της FBME να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Κύπρου και της Τανζανίας στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

«Η Τράπεζα έχει ήδη δεσμευτεί για την εφαρμογή συστάσεων που έχουν γίνει σε περιοχές όπου το πρόγραμμα συμμόρφωσης μπορεί να βελτιωθεί», αναφέρεται επίσης.

Στην ανακοίνωσή της τράπεζας αναφέρεται επίσης ότι η υποβολή της πλήρους έκθεσης των ελεγκτών αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει μια περίοδος ώστε η μονάδα κατά του ξεπλύματος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών να την μελετήσει και να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις. Αυτό που αναμένεται να γίνει εντός 60 ημερών.

Παράλληλα η FBME ζητά την αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ανακαλέσει τα μέτρα που επέβαλε στο υποκατάστημα της Κύπρου, για να επιτρέπει στους καταθέτες να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους σε μια σωστή βάση, και να εγκαταλείψει τις ιδέες του απαλλοτρίωση και πώληση του υποκαταστήματος της Κύπρου», αναφέρει η FBME.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση