ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά την παρέλαση

Του Αυγουστίνου Αυγουστή*

Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, συνεπής απέναντι στην Ιστορία μας, δίνει πάντα το παρόν του όταν η πατρίδα αποδίδει τις προσήκουσες τιμές στους αγωνιστές της Ελευθερίας. Σε κάθε Εθνική Επέτειο καταθέτει δάφνινο στεφάνι προς τιμή των πεσόντων ηρώων του Έθνους και συμμετέχει στην παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, στην οδό Κύπρου, τον πιο κεντρικό δρόμο της Λάρισας. Τα κυπριακά νιάτα ντυμένα με παραδοσιακές στολές, με ψηλά τις σημαίες και τα λάβαρα μας, σκορπούν ρίγη ενθουσιασμού καθώς με σταθερό βηματισμό και ευθυτενές παράστημα περνούν μπροστά από πλήθος κόσμου που παρακολουθεί την παρέλαση από τα μπαλκόνια, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

Με στραμμένη πάντα την σκέψη, πίσω στους υπέροχους αγώνες του Έθνους των Ελλήνων για την υπεράσπιση των διαχρονικά άφθορων Αξιών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, φωνάζουν με όλη την δύναμη της ψυχής τους: «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» - «η Κύπρος είναι Ελληνική» - «έξω ο Αττίλας από την Κύπρο» - «Ελλάς, Ελλάς σκέπασε και μας». Κάτι σαν Θεία προσευχή προς την Μάνα Ελλάδα, καθώς, εκείνη ακριβώς την στιγμή ακούγεται το βουητό των Ελληνικών μαχητικών που πετούν πάνω από την πόλη μας, πετούν πάνω από την ελληνική γη που τάχθηκαν να υπερασπίζονται. Μοιραία ο συνειρμός έρχεται και πάλιν να ξύσει παλιές πληγές του 74.

Ποιος άφησε άραγε, τότε, καθηλωμένα τα Ελληνικά phantom; Και πόσο αλήθεια μακριά ήμασταν τότε…. Και πόσο μακριά είμαστε ενδεχομένως και σήμερα! 
Μέσα στους πολλούς άνισους, υπέροχους και ασυνθηκολόγητους αγώνες Ελευθερίας της αιώνιας Μάνας Ελλάδα, η Κύπρος είχε πάντα τη δική της ανεκτίμητη συνεισφορά.

Έτσι φυσικά και συνακόλουθα, ήρθε να προστεθεί η μαζική συμμετοχή των Κυπρίων στην ένδοξη εποποιία του Σαράντα, όπου σύσσωμος ο Ελληνισμός έδωσε ξανά την άνιση μάχη, μαζί με τους «συμμάχους», για τους «συμμάχους», που για πολλοστή φορά ξέχασαν τους όρκους και τις υποσχέσεις τους! Γιατί, όταν ανέτειλε επιτέλους η πανώρια λευτεριά, η αποδεκατισμένη θυσιασθείσα για τη νίκη Ελλάδα, η χώρα με την μεγαλύτερη από κάθε άποψη εθελούσια προσφορά, η χώρα που κατόρθωσε το απίστευτο, η «μικρή» Ελλάδα που κατόρθωσε την 1η νίκη επί του Άξονα του Φασισμού και Ναζισμού, δεν ήταν δυστυχώς όρθια ανάμεσα στις νικήτριες δυνάμεις για να εισπράξει το μερτικό της.

Οι δολοπλόκοι Βρετανοί βλέπετε, είχαν πολλά χρόνια πριν, αποκρυπτογραφήσει το D.N.A. μας! Και έτσι καθόλου δεν δυσκολεύθηκαν να μας σπρώξουν σε έναν ακόμα Εθνικό Διχασμό, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν νέο ανελέητο Εμφύλιο Πόλεμο, που απετέλεσε την αφορμή ο Ελληνισμός να χάσει δια παντός και την Κύπρο και την Β. Ήπειρο, που με τόσες θυσίες ελευθέρωσε! Ο εμφύλιος πόλεμος, κακά τα ψέματα, ήταν η αιτία που η ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα, ενταφιάσθηκε, οριστικώς και αμετακλήτως!


Και καθώς η σκέψη γυρίζει σαν εφιάλτης πολλά χρόνια πίσω, το τμήμα φθάνει μπροστά από την Λέσχη αξιωματικών, στην κεντρική εξέδρα της παρέλασης. Συγκινητική είναι πάντα η στιγμή, καθώς τα παιδιά χαιρετούν τους επισήμους, οι οποίοι όρθιοι τα επευφημούν παρατεταμένα. Ένα ζεστό και δυνατό χειροκρότημα που κρύβει μέσα του ένα πολύ μεγάλο και βαθύ μήνυμα: Η δοκιμαζόμενη Κύπρος δεν είναι μόνη… Τα παιδία φωνάζουν πιο δυνατά: «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας…». Καμιά  σημασία δεν έχει για το ποιος είναι στην εξέδρα, ποιος εκπροσωπεί την Ελληνική Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τον Δήμο και όλες τις Αρχές του τόπου μας. Τα Κυπριόπουλα κάνουν απλώς το αυτονόητο:

Τιμούν εμπράκτως τους Θεσμούς της Μάνας Ελλάδας. Τα υπόλοιπα αφορούν την Ελληνική δικαιοσύνη που έχει σαφή υποχρέωση να ελέγχει πολίτες και πολιτικούς. Οι έντιμοι στις εξέδρες και οι κλέφτες στην φυλακή.

 
Με βήμα σταθερό το τμήμα φθάνει στο τέλος της παρέλασης, με την σκέψη να ταξιδεύει και πάλιν πάνω από τις Κυπριακές θάλασσες. Νότια και Ανατολικά της Κύπρου, εκεί στις ακρότατες εσχατιές του Ελληνισμού που οι νέο-Οθωμανοί τούρκοι πειρατές προκαλούν ξανά και ξανά, θέτοντας σε λειτουργία το δόγμα Νταβούβοτογλου που ανακοίνωσε ενώπιον του Ευάγγελου Βενιζέλου (χωρίς ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών να βγάλει άχνα δυστυχώς), περί «τεθνεούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας! 

Δεν έχουμε δυστυχώς, ούτε και σήμερα ειρήνη, εξ αιτίας της πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας,, του επιτήδειου ουδέτερου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που η ανοχή άγγλων, αμερικανών και ευρωπαίων, την έκανε να ονειρεύεται την αναβίωση του παλιού χαλιφάτου της! Και καλά η Τουρκία κάνει πάντα τα δικά της! Εμείς αλήθεια τι κάνουμε;
Την απάντηση στο ερώτημα δίνει ο Κορυφαίος πιλότος του ΝΑΤΟ το 2011, ο Σμηναγός Σωτήριος Στράλης, που καθήλωσε και μάγεψε με τα ακροβατικά του, τους απότομους ελιγμούς, τις εντυπωσιακές φιγούρες, και τις ασκήσεις ακριβείας που εκτέλεσε πάνω από τον χώρο της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, της Θεσσαλονίκης: «…. Χρόνια πολλά Ελλάδα.

Η ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά και σας καλεί για άλλη μια φορά: «Σηκώστε το κεφάλι ψηλά». Το μήνυμα αυτό δεν βγήκε απ’ το στόμα κανενός πολιτικάντη δημαγωγού.. Είναι το λακωνικότερο και ουσιαστικότερο παράγγελμα που οι ακοίμητοι φρουροί των αιθέρων μας στέλνουν, την καταλληλότερη μέρα, στον όπου γης Ελληνισμό…

*Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας


 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση