ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης:«Έξοδος από το μνημόνιο τύπου Ιρλανδίας»

Την επάνοδο στην αγορά ομολόγων θέλει ο ΥΠΟΙΚ

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα ισχυρά αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών και τις θετικές οικονομικές ενδείξεις για να πραγματοποιήσει μια έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, τύπου Ιρλανδίας και να επανέλθει πλήρως στην αγορά ομολόγων, δήλωσε στο Bloomberg o Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Ο μόνος δρόμος για έξοδο από το πακέτο διάσωσης, είναι η υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως έκαναν οι Ιρλανδοί," , δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στη Λευκωσία. "Η έξοδος από το μνημόνιο θα έρθει όταν η πρόσβαση στις αγορές αποκατασταθεί πλήρως, " πρόσθεσε.

Μετά την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων, που κέρδισε τους επαίνους των Ευρωπαίων εταίρων της, η Ιρλανδία έγινε πέρυσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εξήλθε με επιτυχία από Μνημόνιο, επιτυγχάνοντας  άμεση επιστροφή στις αγορές ομολόγων.

Το διεθνές δίκτυο αναφέρει ότι η Κύπρος επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην χώρα, μετά τους κινδύνους που ανέδειξε το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, που οδήγησε σε ξεπούλημα ομόλογα και μετοχές της χώρας,

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη να εκδώσει νέα ομόλογα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς». Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «σχεδιάζει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα όσον αφορά την επιστροφή στις αγορές σύντομα».

Είπε επίσης ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνδυασμό με βελτιωμένες προβλέψεις για το χρέος είναι πιθανόν "η πιο σημαντική εξέλιξη" για να μπορέσει η Κύπρος να επιτύχει ένα καλύτερο επιτόκιο στις αγορές ομολόγων.

Όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται, λόγω της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, ο Υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της χώρας δεν βοηθούν» την επιστροφή στις αγορές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί από μόνο του να εκτροχιάσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι αναμενόταν, το 2015. Οι επίσημες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2015, κάνουν λόγο για  πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της τάξης του 1% και επιστροφή σε πλεόνασμα το 2016.

"Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με την ίδια ένταση, παρά τα θετικά σημάδια της οικονομίας," είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι μια έξοδος από το Μνημόνιο και η επιστροφή στις αγορές δεν πρέπει να σημάνει και το τέλος της μεταρρύθμισης.


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση