ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβαθμισμένες δυνατότητες στην ΕΚΤ από την Ευρωβουλή

Η Ολομέλεια τροποποίησε τον κανονισμό για τις εξουσίες τις ΕΚΤ και την επιβολή κυρώσεων

ΚΥΠΕ

Στην τροποποίηση του κανονισμού που διέπει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων προχώρησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη.

Η συζήτηση για το θέμα διεξήχθη αργά το βράδυ της Τρίτης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Σοσιαλιστών Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις που επήλθαν στον κανονισμό «αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της ΕΚΤ αλλά και καθορίζουν το πλαίσιο στην επιβολή κυρώσεων».

«Κρίνεται από όλους μας ότι ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής διαχείρισης αυτών των εξουσιών (της ΕΚΤ) με την επιβολή των κυρώσεων, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει πλέον αυτό το αναβαθμισμένο πλαίσιο εποπτικής αρχής σε όλη την ΕΕ με τρόπο που να είναι δίκαιος, να έχει μέσα την αρχή της διαφάνειας και κυρίως, ένα πράγμα που μας αφορά εμάς στην Κύπρο, της ίσης μεταχείρισης όλων των τραπεζών ανεξαρτήτως του μεγέθους του κράτους μέλους ή της τράπεζας», είπε.

Σε ερώτηση για τις τροπολογίες και κατά πόσο υπήρξε σε γενικές γραμμές συναίνεση μεταξύ των πολιτικών ομάδων, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι «θέματα που είχαν να κάνουν με την ίση μεταχείριση των κρατών έτυχαν στήριξης». Το άλλο που ήταν πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, ήταν ότι «η αρχή της διαφάνειας υποστηρίχτηκε συντριπτικά από συναδέλφους».

Έδωσε επίσης το παράδειγμα της διακριτικής ευχέρειας που δόθηκε στην ΕΚΤ στη μη δημοσίευση της επιβολής κυρώσεων για να μην προκληθεί αναστάτωση στην αγορά, αλλά με ανώτερο όριο τα τρία χρόνια.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι εμπειρικά έχει διαφανεί ότι διαφορετικά θα χειριστεί ένας επόπτης μια μικρή τράπεζα από μια μεγάλη, παρόλο που δημόσια δεν θα το παραδεχθεί.

Γνωρίζοντας αυτό το πράγμα προσπάθησα να βελτιώσω ακόμη περισσότερο το κείμενο, ωστόσο, ανέφερε, με παρέμβαση του ΕΛΚ δόθηκε μια δυνατότητα σε κάποια κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, αν ξεκινήσει νομική διαδικασία στη χώρα τους να μην ανακοινώνεται η επιβολή της κύρωσης ωσότου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της διαφάνειας», πρόσθεσε.

Η πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είπε, «θεωρεί πράγματι ότι ήταν ένα σαφώς βελτιωμένο κείμενο προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι υπήρξε και αυτή η αδυναμία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση