ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η δ/νση των πολιτιστικών υπηρεσιών αποφασίζει για την Μπιενάλε

Διευκρινίζουν οι πολιτιστικές υπηρεσίες

ΚΥΠΕ

Την ευθύνη για την επιλογή του/της εκάστοτε Επιμελητή/τριας της Κύπρου στη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας έχει η Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών, η οποία διορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και απαρτίζεται από ανεξάρτητους επαγγελματίες του χώρου της Τέχνης στην Κύπρο, με τριετή θητεία, και της οποίας προεδρεύει ο/η εκάστοτε Διευθυντής/ντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» (Κυριακή 14/12/2014 και Κυριακή 21/12/2014), σε σχέση με το θέμα, προσθέτει ότι η Επιτροπή προτείνει, συζητά και επιλέγει μέσα από τον κυπριακό ή το διεθνή χώρο, τον εκάστοτε Επιμελητή, ο οποίος με τη σειρά του καλείται να επιλέξει τον/τους καλλιτέχνες του κυπριακού Περιπτέρου, μέσω ανοικτής πρόσκλησης ( open call ).

Όπως είναι γνωστό, σημειώνεται, η πολιτική αυτή ίσχυσε από το 2003, επειδή θεωρήθηκε συλλογικά και με τα δεδομένα της Κύπρου, ως πιο δημοκρατική και διαφανής από την παλαιότερη διαδικασία της απευθείας επιλογής καλλιτέχνη από την ίδια την Επιτροπή. Δυστυχώς, στα εν λόγω δημοσιεύματα παραβλέπεται παντελώς ο ρόλος και η λειτουργία της αρμόδιας αυτής Επιτροπής στην εφαρμογή της πιο πάνω κρατικής πολιτικής.

Με βάση αυτή τη διαδικασία, αναφέρεται, είναι ξεκάθαρο ότι κανένας Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών δεν έχει, ούτε θα μπορούσε να έχει, εμπλοκή στην επιλογή του καλλιτέχνη για τη συγκεκριμένη Μπιενάλε.

Όσον αφορά στις συγκεχυμένες αναφορές των δημοσιευμάτων σε θέματα γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα εικαστικά, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες υπενθυμίζουν ότι και σε αυτό τον τομέα λειτουργούν διαδικασίες και θεσμοί, καθώς και αρμόδια όργανα (όπως η Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών), τα οποία συζητούν και αξιολογούν συστηματικά τις διαδικασίες και τα αποτελέσματά τους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ήταν και παραμένουν ανοικτές σε εμπεριστατωμένες προτάσεις για την επανεξέταση οποιασδήποτε διαδικασίας, εάν και εφόσον στοχεύουν στη βελτίωση των θεσμών και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος.

Υπογραμμίζεται ότι, ειδικά στο πλαίσιο της Μπιενάλε Βενετίας και με επιλογές που έγιναν μέσα από τις ισχύουσες διαδικασίες, οι κυπριακές συμμετοχές έχουν διακριθεί συστηματικά κατά τα τελευταία χρόνια, τόσο με κριτικά σχόλια στο διεθνή Τύπο, όσο και στις εντυπώσεις του επαγγελματικού και μη κοινού.

Ενδεικτική, σημειώνεται, είναι και η περσινή βράβευση, για πρώτη φορά, της Κύπρου με Εύφημο Μνεία, μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση στο πλαίσιο του θεσμού αυτού.

 

 


.

 


 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ