ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H τ/κ παραγωγή ''Ο Αγνοούμενος'' φιλοξενείται στο Σατιρικό Θέατρο

Το Σατιρικό διατηρεί δεσμούς φιλίας με το Τουρκοκυπριακό Θέατρο από το 1987

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Σατιρικό Θέατρο προσκάλεσε και φιλοξενεί το Δημοτικό Τουρκοκυπριακό Θέατρο Λευκωσίας για να δώσει την επιτυχημένη του παράσταση «Ο Αγνοούμενος» για τους Ελληνοκύπριους θεατές.
   
Παράγοντες του Σατιρικού Θεάτρου, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δημοτικό Τουρκοκυπριακό Θέατρο, είχαν πρόσφατα παρακολουθήσει την παράσταση  με το έργο της νεότατης Τουρκοκύπριας συγγραφέως, σκηνοθέτιδας, ποιήτριας και δραματουργού. Τη σκηνοθέτησε η ίδια και συγκλόνισε τους θεατές. Κατάμεστο το θέατρο και το κοινό συγκινημένο καταχειροκρότησε τους συντελεστές της παράστασης και ιδιαίτερα την συγγραφέα και σκηνοθέτιδα. Έτσι, το Σατιρικό Θέατρο αποφάσισε να προτείνει την παράσταση και στο ευρύ ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό.
 
Παρά της τραγικότητα του έργου η Ουμανέλ κατάφερε να ενώσει το δράμα που περνούσε η σύζυγος, ο γιος και ο πατέρας του αγνοούμενου μέσα στο σπίτι με το έργο του Σαίξπηρ «Άμλετ» στη σκηνή του θεάτρου την ώρα της πρόβας. Ο γιος του αγνοούμενου είναι ηθοποιός και κάνει πρόβα τον Άμλετ με τον θίασο την σκηνή του νεκροθάφτη και την ανακάλυψη της νεκροκεφαλής: Ο νεκροθάφτης πετάει το κρανίο στον Αμλετ. Τότε, το μαζεύει και του μιλάει κρατώντας το στο χέρι του.
 
Με έξυπνα ευρήματα και ατάκες, η συγγραφέας σπάζει την μονοτονία του δράματος και με έξυπνες ατάκες κάνει τους θεατές να γελάσουν, να χαλαρώσουν... Έτσι το έργο συνεχίζεται μια στο σπίτι του αγνοούμενου και μια στη σκηνή του θεάτρου.
 
Ο Αγνοούμενος είναι Κύπριος. Αλλά μπορούσε να ήταν και Βόσνιος ή άλλης εθνικότητας. Στην πραγματικότητα είναι Τουρκοκύπριος. Αλλά θα μπορούσε να ήταν και Ελληνοκύπριος. Τα βιώματα των οικογενειών είναι τα ίδια. Η τραγωδία είναι η ίδια. Το φινάλε είναι το ίδιο. Ένα μικρό κασόνι με μερικά οστά, που ανακάλυψαν με την μέθοδο του DNA, όπως στο έργο του Γιώργου Νεοφύτου «DNA» που ανέβασε πάλι το Σατιρικό πριν τέσσερα χρόνια με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
 
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ερόλ Ρεφίκογλου, Χατιτσέ Τεσκάν, Ερντογάν Καβάζ, Οσμάν Ατές και ο Ιζέλ Σεϊλανί.
 
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει κοκτέιλ στο φουαγιέ του Σατιρικού Θεάτρου για το κοινό και τους ηθοποιούς για ανταλλαγή απόψεων και αλληλογνωριμία.
 
Σατιρικό και Τουρκοκυπριακό Θέατρο
 
Το Σατιρικό Θέατρο διατηρεί δεσμούς φιλίας με το Τουρκοκυπριακό Θέατρο από το 1987, όταν για πρώτη φορά ήλθαν και παρουσίασαν την ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη στο Σατιρικό στον Στρόβολο. Από τότε αντάλλαζαν παραστάσεις μέχρι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2002, οπότε κι από κοινού ανέβασαν δύο έργα, το τούρκικο «Σκάσε και κάνε τη δουλειά σου» στα ελληνικά σε σκηνοθεσία Γιασάρ Ερσόυ με συμμετοχή 22 Ελληνοκυπρίων και δύο Τουρκοκυπρίων ηθοποιών και τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στα τουρκικά, σε σκηνοθεσία Χρίστου Ζάνου και με συμμετοχή 23 Τουρκοκυπρίων ηθοποιών και δύο Ελληνοκυπρίων ηθοποιών. Μετά από δέκα χρόνια, η συνεργασία εκείνη επανενεργοποιείται.

Info
Η παράσταση με το έργο της Αλιγιέ Ουμανέλ δίνεται στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου στις 8.30μ.μ. με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά θα γίνονται προκρατήσεις στα τηλέφωνα 22312940 και 22421609.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση