ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με αγώνα θα προασπίσουμε αυτά που με αγώνες και θυσίες πετύχαμε!

Της Άννας Παναγιώτου*

Η κρατική φοιτητική χορηγία δεν δόθηκε από κάποια μεγαλόκαρδη κυβέρνηση, μέσα σε αίθουσες συνεδριάσεων και πίσω από κλειστές πόρτες. Όπως όλα τα κεκτημένα των φοιτητών και των εργαζομένων κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες και θυσίες και αποτελεί µία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του κυπριακού φοιτητικού κινήματος!

Η στάση των φοιτητικών παρατάξεων σε αυτό το θέμα, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Φανερώνει στην πράξη τις ουσιώδεις διαφορές στη φιλοσοφία της αριστεράς από τη μια, με την Προοδευτική να βρίσκεται πάντα μπροστάρης στις διεκδικήσεις και τους αγώνες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων - ΠΟΦΝΕ,  για να κατακτηθεί η φοιτητική χορηγία και της Δεξιάς από την άλλη, με την Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία µέχρι και το 2004 να μην συμμετέχει ούτε καν στην ΠΟΦΝΕ. Δεν ξεγελά κανένα σήμερα η κυβερνητική παράταξη που, για το θεαθήναι, παρουσιάζεται ως ο υπερασπιστής της χορηγίας…

1996 : Το πάγιο αίτημα της τότε ΠΟΦΝΕ για κρατική φοιτητική χορηγία υλοποιείται εν μέρει αφού, μετά από αγώνες του φοιτητικού κινήματος, εξασφαλίζεται η χορηγία αρχικά μόνο για φοιτητές εξωτερικού ( η κυβέρνηση Κληρίδη δεν συμπεριλαμβάνει στη χορηγία τους φοιτητές της Κύπρου).

1998 : Με πρωτοβουλία της Προοδευτικής, ( η Πρωτοπορία απέχει και αντιτίθεται) το φοιτητικό κίνημα μαζικοποιεί τους αγώνες του και ξεκινούν μαζικές κινητοποιήσεις και ενημέρωση των φοιτητών για επέκταση της φοιτητικής χορηγίας. Η Προοδευτική καταθέτει στη Γενική Συνέλευση της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρόταση για την αύξηση της χορηγίας στις 1000 ΛΚ. Η Γ.Σ. υπερψηφίζει την πρόταση της Προοδευτικής, ενώ η Πρωτοπορία επιτίθεται κατά της Γ.Σ.

1999 : Μετά από πιέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσω μαζικών κινητοποιήσεων έξω από το Προεδρικό, τις οποίες οργάνωσε η ΠΟΦΝΕ μέσω της Παµφοιτητικής Συνδιάσκεψης (την οποία η Πρωτοπορία και πάλι καταδίκασε), οι φοιτητές κατάφεραν να κερδίσουν τη χορηγία των 1000 ΛΚ, ενώ ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Ουράνιος Ιωαννίδης είχε προτείνει φοιτητική χορηγία 500 ΛΚ.

2001: κερδίζεται η χορηγία  για τους 3ετείς και 4ετείς φοιτητές κολεγίων και τους εργαζόμενους φοιτητές.

2002: με τη βοήθεια της τριμερούς αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ∆ΗΚΟ και το τότε ΚΙΣΟΣ / Ε∆ΕΚ ) , τοποθετείται η χορηγία στα αντισταθμιστικά μέτρα για το φορολογικό πακέτο, ενώ την ίδια στιγμή ΔΗΣΥ και Πρωτοπορία ήθελαν να δίνεται η χορηγία ΜΟΝΟ σε μια μερίδα φοιτητών.

2003 : Με την εκλογή της επόμενης διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου στην οποία συμμετείχε και το ΑΚΕΛ, η διακυβέρνηση του Συναγερμού και η νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και η νοοτροπία της αποτέλεσε παρελθόν.

2009: Μετά και την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2008, η κυβέρνηση υλοποιεί µια ολοκληρωμένη πολιτική κρατικής φοιτητικής μέριμνας εφαρμόζοντας πακέτο στήριξης για τις βασικές ανάγκες των φοιτητών (Βιβλία, σίτιση, στέγαση, αγορά Η/Υ)  δίνοντας όσες παροχές δεν έδωσε η διακυβέρνηση του Συναγερμού στα 10 χρόνια διακυβέρνησης της!!

2004 – 2013 : Η Πρωτοπορία, προσπαθεί για χρόνια να υποκλέψει τις ψήφους των φοιτητών, κινδυνολογούσε και λαΐκιζε περί «αποκοπής της χορηγίας».
Ως Προοδευτική καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις πολιτικές λιτότητας και ύφεσης που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Συναγερμού τα τελευταία δύο χρόνια. Πολιτικές που στοχεύουν  τα κεκτημένα των φοιτητών και αντικατάσταση μιας ολοκληρωμένης φοιτητικής μέριμνας με μια «κουρεμένη» χορηγία.

Ο μόνος δρόμος για την κατάκτηση της χορηγίας ήταν η οργάνωση. Ο μόνος δρόμος για την προάσπιση της είναι η πάλη. Ο μόνος δρόμος για τη διαφύλαξη της καθώς και όλων των δικαιωμάτων μας είναι η αντίσταση!

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κ.Φ. Πάτρας

 

 

 

 

 

 

 


 

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση