ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επτά χρόνια τέχνης για όλους

Η IsNotGallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση

Πριν από επτά χρόνια, λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, μία καινούργια γκαλερί στην Παλιά Λευκωσία, η IsNotGallery, εγκαινίαζε μία πρωτότυπη για τα κυπριακά δεδομένα ομαδική έκθεση έργων τέχνης η οποία είχε ως πυρήνα της αυτό ακριβώς που ανέφερε και ο τίτλος της. Η έκθεση «Πλούσια τέχνη σε φτωχούς καιρούς» έδινε τη δυνατότητα σε πλήθος καλλιτεχνών, νέων αλλά και παλαιότερων καταξιωμένων, εγχώριων αλλά και ξένων να εκθέσουν τα έργα τους απέναντι σε ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ταυτόχρονα, όμως, η συγκεκριμένη έκθεση διαισθανόμενη την κρίση που ερχόταν έδινε την ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του κόσμου να αποκτήσει ένα δικό του έργο τέχνης σε πολύ χαμηλή τιμή, από 100 μέχρι 500 ευρώ.

Η «Πλούσια τέχνη σε φτωχούς καιρούς» κατάφερε σε μια μόλις εξαετία να καθιερωθεί όχι μόνο στον στενό εγχώριο εικαστικό χώρο αλλά και να διευρύνει τον ορίζοντά της κάνοντας έτσι ελκυστική την τέχνη σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Έχοντας γίνει πλέον θεσμός η «Πλούσια τέχνη σε φτωχούς καιρούς» επιστρέφει με ιδιαίτερα ανεβασμένη την ποιότητα των έργων της το 2015. Φέτος, θα εκθέσουν τα έργα και τη δουλειά τους πάνω από 60 καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, με περισσότερα από 250 έργα προερχόμενα από τους τομείς της ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, φωτογραφίας και πολυμέσων τα οποία για ένα ολόκληρο μήνα θα βρίσκονται στους τοίχους της IsNotGallery. 

Το στοίχημα κερδήθηκε
Η δημιουργίας μίας τέτοιου είδους έκθεσης προσφέροντας επιλεγμένα έργα νέων αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών σε χαμηλές τιμές αναμφίβολα ερχόταν αντιμέτωπη με την νοοτροπία ότι η τέχνη είναι για τους λίγους και τους πλούσιους. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της IsNotGallery αναφέρει πως όταν ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια η έκθεση με το σλόγκαν «Πλούσια τέχνη σε φτωχούς καιρούς» πολλοί ήταν εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν και χλεύασαν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν. «Επτά χρόνια μετά, στις 4 Φεβρουαρίου 2015, παρουσιάζουμε στο κοινό μας, που μας ακολουθεί πιστά, 60 καλλιτέχνες με έναν αριθμό έργων που ξεπερνάει τα 250! Εμείς ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή. Είχαμε σκοπό να φέρουμε τον κόσμο κοντά στην Τέχνη και να αφήσουμε πίσω μας τετριμμένες αντιλήψεις, ειδικά της νεόπλουτης κυπριακής κοινωνίας, ότι η τέχνη αφορά μόνο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα για να μπουν σε μια γκαλερί και να αγοράσουν, έστω ένα έργο τέχνης για το σπίτι τους», αναφέρει ο κ. Ευσταθίου. «Η ιδέα μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή», εξηγεί.

«Ψάχναμε ποιοτικά έργα, υψηλής αισθητικής από νέους, υποσχόμενους καλλιτέχνες αλλά και πιο αναγνωρισμένους που είχαν την διάθεση να μπουν και δράσουν σε αυτή την γιορτή της τέχνης. Δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να εκθέσουμε έργα δεύτερης διαλογής. Αγαπάμε την τέχνη, την καλή τέχνη και με αυτή πορευόμαστε και δημιουργούμε». Τα έργα της φετινής έκθεσης έχουν επιλεχθεί για ακόμη μία φορά με μεγάλη προσοχή ενώ η IsNotGallery έχει προσκαλέσει καλλιτέχνες που θεωρεί ότι παράγουν εξαιρετική δουλειά. «Έτσι με την διαδικασία της επιλογής των καλλιτεχνών από την ομάδα της είμαστε σίγουροι για το υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Άντρος Ευσταθίου. Μεταξύ των καλλιτεχνών, φέτος λαμβάνουν μέρος στην έκθεση ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ιταλός εικαστικός Stefano Bonacci, βραβευμένος το 2014 με το βραβείο Jackson Pollock, αλλά και από την Γαλλία ο διεθνής καλλιτέχνης και συνεργάτης του ιδρύματος MIRO, Marios Teriade Eleftheriades.

Info
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 20:00 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2015. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-12:45 και 17:00-20:00, Σάββατο 10:00-13:00. Πληροφορίες τηλ. 22343670, 99569498.

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ