ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλογική προσπάθεια για ενεργειακά και ανάπτυξη

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Τα θέματα ενέργειας βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή συζήτησης στην πατρίδα μας. Ενώ μέχρι το 2013 που ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρισκόταν στην Αντιπολίτευση, η θέση μας πάντοτε ήταν ότι τα Ενεργειακά ζητήματα που άπτονται και ευαίσθητων εθνικών και γεωστρατηγικών πτυχών δεν μπορεί και δεν πρέπει να ρίχνονται στην ‘αρένα’ της μικροπολιτικής. Θυμίζω ότι παρά τις προκλήσεις ειδικών και μη, που προέβαιναν καθημερινά σε εκτιμήσεις και υπερβολές, ποτέ δεν παρασυρθήκαμε ούτε σε προβλέψεις, ούτε σε υπερφίαλες αναλύσεις κρατώντας υπεύθυνη σιωπή. Πιστεύαμε και παραμένει θέση μας ότι όσα λιγότερα λέμε δημόσια για τα Ενεργειακά τόσο λιγότερη ζημιά προκαλείται στον ιδιαίτερα ευαίσθητο ενεργειακό μας τομέα.

Έτσι, βιώσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να αναπτύσσεται ολόκληρη παραφιλολογία, σεναριολογία και συνωμοσιολογία γύρω από τα ενεργειακά μας θέματα με αποτέλεσμα να προκαλείται αναμφίβολα τεράστια ζημιά ιδιαίτερα στο εξωτερικό εξαιτίας της παραπληροφόρησης.

Υπήρξε πολύ ορθή η απόφαση και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών για συζήτηση των Ενεργειακών μας θεμάτων. Το σημαντικότερο είναι  ότι υπήρξε ομοφωνία κυβέρνησης και κομμάτων στο χειρισμό μείζονος ενεργειακής σημασίας  ζητημάτων  που προέκυψαν πρόσφατα.

Διερωτάται εύλογα κάποιος ως προς τι η έντονη πολεμική, των τελευταίων ημερών, που ασκήθηκε από την Αντιπολίτευση για τα ενεργειακά.

Οφείλουμε πλέον τα μεγάλα μας εθνικά ζητήματα να τα συζητάμε και να τα λύνουμε σε πνεύμα σύνεσης, συναίνεσης και συναντίληψης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς τυμπανοκρουσίες και επιζήμιους λαϊκισμούς.

Η επιτυχής σύσκεψη του προέδρου  με το Συμβούλιο Αρχηγών για τα Ενεργειακά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα για συλλογική διαχείριση των μεγάλων θεμάτων που ταλανίζουν τη χώρα μας. Αλλωστε αυτό το βασικό στόχο εξυπηρετούσε η τολμηρή πρόταση του Προέδρου για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Πέραν από το ευχάριστο και αισόδοξο γεγονός της ταύτισης Προέδρου και κομμάτων στα Ενεργειακά, υπήρξε και το θετικό γεγονός για την  υλοποίηση  ενός σημαντικού έργου ανάπτυξης που είναι η κατασκευή Μαρίνας Αγίας Νάπας. Μετά από πολλά χρόνια πραγματικών αγώνων και προσπαθειών κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί επενδυτής πρόθυμος να επενδύσει στη πατρίδα μας εκατοντάδες εκατομμύρια.
Θεωρώ ότι ο τόπος μας, αποδεδειγμένα, μπορεί να έχει προοπτική εάν επενδύσουμε και βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για Συλλογική Προσπάθεια και Ενότητα Δυνάμεων για τα μείζονα ζητήματα καθώς και έντονη εκστρατεία για  προώθηση έργων Ανάπτυξης.

Αυτή είναι η συνταγή για να βγούμε από τη κρίση και να είμαστε ωφέλιμοι για το τόπο και τους πολίτες που υποφέρουν από την ανεργία, τις μειωμένες συντάξεις και μισθούς και τα κοινωνικά παντοπωλεία.

* Αν. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. - Ευρωβουλευτής

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση