ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απλά ξεκάθαρα μαθηματικά χωρίς αμφισβητήσεις κ. Υπουργέ

Του Δημήτρη Ιωάννου*

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι, «απόσυρε το εν λόγω νομοσχέδιο για τη φοιτητική χορηγία και καλεί το φοιτητικό κίνημα για διάλογο, η μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε είναι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δεν μειώνεται το κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας». Υπάρχουν πολλοί λόγοι να διαφωνήσουμε με την τοποθέτηση του Υπουργού, καθώς και για τον τρόπο που κατάθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή (χωρίς κανένα διάλογο), για χάριν της συζήτησης θα δεχτούμε ότι το κονδύλι δεν μειώνεται. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που επιβάλλεται να απαντηθούν.

1. Το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας δινόταν μόνο στους φοιτητές της Κύπρου;
2. Καταργείται το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας ή  «εκσυγχρονίζεται»;
3. Αφού το κονδύλι παραμένει το ίδιο, γιατί αλλάζουν τα κριτήρια;

Απαντώντας τα πιο πάνω ερωτήματα, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι βάσει του Υπουργείου Παιδείας, από την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 μέχρι το  2013-2014 οι φοιτητές του εξωτερικού είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για φοιτητική μέριμνα, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. Συνεπώς οι φοιτητές του εξωτερικού είχαν δικαίωμα στο πακέτο φοιτητικής μέριμνας! Τώρα ας προχωρήσουμε σε λίγες μαθηματικές πράξεις να δούμε σε ποια συμπεράσματα θα καταλήξουμε κ. Υπουργέ.

Το Πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας για τους φοιτητές της Κύπρου περιλάμβανε: στέγαση €1800, σίτιση €1092, αγορά βιβλίων €300 και (μόνο για πρωτοετείς) αγορά υπολογιστή €500. Άρα €1800+€1092+€300+€500= €3692. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που μπορούσε να πάρει κάποιος φοιτητής. Για να είναι δικαιούχος ένας φοιτητής σε όλα τα πιο πάνω, βάσει των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων που είχε το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόση ανάγκη είχε αυτή τη στήριξη για να συνεχίσει να σπουδάζει.  Για τους φοιτητές του εξωτερικού το ποσό αντιστοιχούσε στα €1000.

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός και μας καλεί τώρα να συζητήσουμε, το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας «εκσυγχρονίζεται» (στο λεξικό ο εκσυγχρονισμός σημαίνει: προσαρμογή προς την σύγχρονη εποχή), προωθεί την πλήρη κατάργηση του πακέτου και μεταφορά του κονδυλιού στη φοιτητική χορηγία. Άρα οι δικαιούχοι του πακέτου, θα παίρνουν πολύ λιγότερη στήριξη. Ο «εκσυγχρονισμός» τους, σημαίνει διάλυση του κοινωνικού ιστού καθώς και περεταίρω φτωχοποίηση του κυπριακού λαού. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζoνται μέχρι τώρα. Συνεπώς το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας στη δική σας αντίληψη «εκσυγχρονίζεται» και στη δική μας καταργείται.

Η αλλαγή που κάνατε στο νομοσχέδιο για την φοιτητική χορηγία είναι η ακόλουθη: «Τα περιουσιακά κριτήρια για παροχή της φοιτητικής χορηγίας μειώνονται κατά 60% (από 1,200,000 σε 500,000) με βάση τιμές του 2013 και όχι του 1980». Με μία μικρή έρευνα που πραγματοποιήσαμε ενημερωθήκαμε από το κτηματολόγιο ότι ένα σπίτι 130τ.μ σε τιμές του 2013 κατέχει αξία γύρω στις €172000 (130τ.μ*€650 για το σπίτι + 250τ.μ*€350 για το οικόπεδο). Το πιο πάνω σπίτι σε τιμές του 1980 άξιζε περίπου €50000. Βάσει των πιο πάνω στοιχείων, παρατηρούμε αύξηση της τάξης του 224% περίπου. Συνεπώς, μπορούμε να αντιληφθούμε τη μείωση των δικαιούχων στη χορηγία.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι το κονδύλι παραμένει σταθερό. Απαντήστε μας κ. Υπουργέ: αφού το κονδύλι παραμένει σταθερό και οι δικαιούχοι βάσει των πιο πάνω στοιχείων θα μειωθούν, αφήνοντας πίσω τα απλά μαθηματικά και συλλογιζόμενοι με απλή λογική, τι θα απογίνουν τα λεφτά που θα παραμείνουν στα ταμεία του κράτους; Και τίθεται ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει από τις πολιτικές που η Κυβέρνηση σας εφαρμόζει. Του χρόνου θα μας πείτε ότι, επειδή δεν απορροφάται όλο το κονδύλι της μέριμνας, νομιμοποιείστε να το μειώσετε;

Πραγματικά, έχουμε την εντύπωση κ. Υπουργέ ότι υποτιμάτε την νοημοσύνη μας και με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθείτε να μας παρασύρετε σε ένα διάλογο παζαρέματος για το πόσο θα κοπεί η χορηγία. Ε όχι! Δεν τρώμε κουτόχορτο εμείς κ. Υπουργέ! Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε για  τα κεκτημένα μας. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι οι φοιτητές.

* Μέλος Γραμματείας Φοιτητικού Τμήματος ΕΔΟΝ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση