ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η έννοια της μόδας στα χρόνια του νεοελληνικού Διαφωτισμού

Διάλεξη στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας με αφορμή την περιοδική της έκθεση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Χρυσά σιρίτια και μπαλωμένα παπούτσια: σκέψεις για την έννοια της μόδας στα χρόνια του νεοελληνικού Διαφωτισμού» είναι ο τίτλος της διάλεξης που διοργανώνει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας μέσα στο πλαίσιο της περιοδικής του έκθεσης «Αχνάρια μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΠΛΙ.

Σύμφωνά με την Δρα Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister: « λίγες έννοιες σηματοδοτούν σύνορα τόσο έντονα όπως η έννοια «μόδα». Υπονοεί κίνηση και αλλαγή, μετάβαση από το παλαιό στο νέο. Η λέξη «μόδα» εμφανίζεται στην ελληνική γλώσσα τον 18ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο: πρόκειται για τον αιώνα του ανοίγματος της ελληνικής κοινωνίας στη Δύση για τον αιώνα της διαμόρφωσης νέων νοοτροπιών και ταυτοτήτων για τον αιώνα κατά τον οποίο οι παραδοσιακοί κώδικες και πρακτικές που καθόριζαν μέχρι τότε την καθημερινή ζωή ανακαθορίζονται. Σε αυτή την εποχή η έννοια της «μόδας» αποκτά κομβική θέση στους προβληματισμούς που αναπτύσσει η ελληνική κοινωνία για την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά και για τον θρησκευτικά, εθνικά ή ιδεολογικά «Άλλο». Ο λόγος (discourse) περί «μόδας» γίνεται το πεδίο στο οποίο διασταυρώνονται οι λόγοι για το οικείο και το ξένο, για το παλαιό και το νέο, για την αρετή και την αμαρτία, ενώ επιχειρούν να διαμορφώσουν κανονιστικά τις συλλογικές ταυτότητες μέσα από αξιολογικές κρίσεις για την πραγματικότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διάλεξη θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της έννοιας της «μόδας» σε ελληνικά κείμενα από τον 18ο και από τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.»

Η Δρ. Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister Νεοελληνίστρια, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βιέννης, δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βόννης (1997-2002) και  της Βιέννης (2006) από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η έρευνά της εστιάζεται στον ευρωπαϊκό και νεοελληνικό Διαφωτισμό, στη νεοελληνική λογοτεχνία (τέλη 17ου-19ος αι.), στην ταξιδιωτική γραμματεία (ελληνική και ευρωπαϊκή), στην έκδοση κειμένων, στην ιστορία του βιβλίου, στον τεκτονισμό, στην ιστορία των εννοιών και των ιδεών και στην πολιτισμική ιστορία (18ος αι.-19ος αι.). Δημοσίευσε πολλά άρθρα βιβλία.

Info
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:30 στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.
Για κρατήσεις:  τηλ.: 22661475 ǀ info@leventismuseum.org.cy (Περιορισμένος αριθμός. θέσεων. Θα τηρηθεί αυστηρά  σειρά προτεραιότητας. Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική) 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ