ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Φον Δημητράκης» από τον Θεατρικό Όμιλο του Grammar School

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στους 24ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Θεατρικός Όμιλος του Grammar School «Ρένος Πρέντζας» παρουσιάζει το κλασικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητράκης» στο πλαίσιο της συμμετοχής του στους 24ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου την Τρίτη 24 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο έργο της ελληνικής δραματουργίας και θεωρείται το κορυφαίο του Ψαθά. Ο «Φον Δημητράκης» είναι ένα αλληγορικό θεατρικό κείμενο με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις και γράφτηκε το 1946, στην περίοδο του Εμφυλίου στην Ελλάδα.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας ανίκανος και ψεύτης πολιτευτής, ένας δειλός οσφυοκάμπτης, ο οποίος θέλει πάση θυσία να υπουργοποιηθεί. Όταν του δίνεται η ευκαιρία, μέσω ενός Έλληνα πράκτορα των Γερμανών, να γίνει υπουργός της κατοχικής κυβέρνησης, τότε χάνει το μέτρο, γελοιοποιείται χάριν της εξουσίας, αποκηρύσσει μέχρι και τον γιο του - ο οποίος ως αντάρτης του βουνού δυσκόλεψε την ανέλιξή του- και σφιχταγκαλιάζεται με την υπουργική καρέκλα, που δε θέλει με τίποτε να χάσει. Στην οικογένεια αυτού του προδότη, όμως, οι απόψεις είναι διαφορετικές: εκτός από τον αντιφρονούντα γιό του, η κόρη κι ο αδερφός του ενώνονται για να μεταφέρουν πίσω από την πλάτη του τρόφιμα και πολεμοφόδια στους αντάρτες. Μια αντίφαση που σχολιάζεται καυστικά.

Πίσω από τη έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον. Η επιστροφή στη σκηνή του θρυλικού «Φον Δημητράκη», του κορυφαίου έργου του Ψαθά, συμπίπτει με μια εποχή που μοιάζει σε πολλά μ’ εκείνην που πρωτοεμφανίστηκε.

Το πρόσωπο του κεντρικού χαρακτήρα είναι ''προιόν'' μιας ανώμαλης και δραματικής περιόδου, μα ταυτοχρόνως διαχρονικό και πανανθρώπινο: ένας επικίνδυνος κακομοίρης με μίζερη συνείδηση, ένας εν δυνάμει Κάιν για ένα πινάκιο εξουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος Αιμίλιος Βεάκης ήταν ο πρώτος που έδωσε θεατρική πνοή στον Φον Δημητράκη.

Info
Τρίτη 24 Μαρτίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Λευκωσία στις 8.00μμ. Είσοδος δωρεάν. Πληρ.
22695695.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση